Nevjerovatan uspjeh Miladina Dragojevića: Sto odsto slijep istrčao maraton, prvi u Evropi (foto)

Datum:

Share post:

Ne postoji podatak da je to još neko u Evropi uradio. Miladin Dragojević iz Čelinca, sto posto slijep, na pragu 55. godine, istrčao je maraton.

Nevjerovatan uspjeh Miladina Dragojevića: Sto odsto slijep istrčao maraton, prvi u Evropi (FOTO)
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ovaj veličanstven uspjeh postigao je protekle nedjelje na „2. Banjalučkom maratonu“. Ostao sam na nogama nešto duže od 42 kilometra. Istrčao sam za 5 sati i 57 minuta. Iznenadio sam i sebe – kaže Miladin koji iza sebe ima još sedam polumaratona, od kojih je šest istrčao u Banjaluci i jedan u Zagrebu.

– Hoću svima da pokažem da će biti puno zdraviji ako izađu iz kuće, da se bave sportom, da trče, da će im biti puno bolje – priča on.

Miladin je zapravo počeo da trči, kako kaže, zbog sina.

– Želja mi je bila da supruga i ja dobijemo još jedno djete nakon dvije kćerke. Međutim, prolazile su godine i vidio sam da to baš i ne ide, pa sam odlučio da trčim, a na početku je i spuruga sa mnom trčala. Čitao sam o mnogim naučnim istraživanjima kako trčanje pospješuje plodnost. Mjesec i po poslije toga, supruga je zatrudnila. Sada imamo i sina koji ima tri i po godine – objašnjava Miladin kako je sve počelo i dodaje da su kćerke 1999. i 2000. godište.

Trčanje je samo nastavak ranijeg bavljenja sportom dok nije bio slijep. Bavio se košarkom, fudbalom i tenisom.

– Trčanje baš volim, a drugim sportom se baš i ne mogu baviti sada. Trčanje mi je baš dobro došlo, imam dosta prijatelja sa kojima se družim i koji trče tako da mi nije problem da istrčim. Uvijek imam nekog ko će mi pomoći, u tome mi pomaže moj prijatelj Duško Tadić. Za maratone mi pomaže Vladimir Selec koji je i sada organizovao ovaj maraton. Sa svima sam dobar i imam njihovo razumijevanje, a ja samo hoću da pokažem svima da će biti puno zdraviji ako se bave sportom – poručuje Miladin.

 

Za takmičarsko trčanje se uglavnom sprema na trakama kod kuće i kaže da mu nedostaje vanjskih priprema. Tako da njegov rezultat na maratonu dobija još veći značaj, jer se ostali učesnici spremaju napolju.

– Meni je potrebna asistencija dok trčim jer sam slijep sto odsto. Bez asistencije to ne bi bilo moguće. Za vanjsko trčanje mi nedostaje i finansija, nedostaje mi sponzora. Oprema je skupa, a malo bolje patike koje čuvaju kukove i zglobove su 300-400 KM. Treba to isfinansirati. Moj cilj za dalje su neke veće dužine, da učestvujem na ultra maratonu – nagovještava Miladin osvajanje još nekog rekorda.

Kaže da mu je žao što se omladina ne bavi sportom.  – U blizini moje kuće ima dosta momaka koji se vole družiti sa mnom. Pokušavam im objasniti da će sve što sada rade imati posljedice kasnije u njihovim životima. Dok sam vidio, i u svojoj mladosti, uvijek sam se sportom bavio. Sad je ovo samo nastavak nečega prema čemu sam imao ljubav – poruka je Miladina.

RATNI VOJNI INVALID

Miladin je ratni vojni invalid i prima invalidsku penziju. Slijep je zbog povreda u ratu. – Duga je to priča. U Sloveniji sam imao dvije operacije. Tada na desno oko nisam ništa vidio, a poslije operacije mi je ostalo oko 10-12 odsto vida na lijevo oko. Od 2007. godine ništa ne vidim – kaže Miladin. Njegova invalidnina iznosi 600 KM. I to je jedini prihod koji ima. Supruga mu je zaposlena.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...