NESUGLASICE U RU CZ: Demineri jedno, direktor drugo: Ko je u pravu? (foto)

Datum:

Share post:

Sukob unutar Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Demineri nisu na terenu, pa im je plata umanjena i do 50 odsto. Nemaju ni kolektivni ugovor o radu. S druge strane, rukovodstvo Civilne zaštite je kategorično – nijednom radniku u RUCZ nije uskraćeno nijedno pravo. Šta se dešava u ovoj vladinoj instituciji?

Kolektivni ugovor, smanjena plata, posao bez terena. Rukovodstvo Civilne zaštite stalo je na žulj deminerima. Umjesto da budu u minskim poljima, demineri tvrde da su na posao prvo išli u zgradu uprave u Trnu kod Banjaluke, a zatim u Ugljeviku gdje su sad angažovani na suzbijanju afričke kuge svinja.  

“Svaki dan kada nismo u minskom polju nemamo terenski dodatak od 33 marke, plus ako ste na noćenju to je do 60.50 KM po danu. Pa, sračunajte kad 15 dana ne radite koliko je to sve”, rekao je Stevan Perišić, predsjednik Sindikata Civilne zaštite i deminera.

Prozvani Milan Novitović, v. d. direktora Civilne zaštite, u telefonskom razgovoru za BN TV  kaže da su demineri raspoređeni na svoje radne zadatke i da im nijedno pravo nije uskraćeno.

NOVITOVIĆ: Poštujemo odluku Ustavnog suda; Marić: Umanjuju se primanja radnika

“Deminerski posao je sezonski, ne radi se u novembru, decembru, januaru i februaru. Nijedan od tih deminera nije došao i rekao, mi smo sjedjeli kod kuće četiri mjeseca i dobili smo plate, hvala poslodavcu, hvala, Vladi, direktoru”, odgovara Novitović.

Na pitanje kakva su primanja deminera Novitović kaže:

“Ravna primanjima direktora RUCZ, neki čak imaju i veća primanja.”

Dok Novitović tvrdi da iza svega stoji politikanstvo prvog čovjeka Sindikata Civilne zaštite, demineri ne odustaju – 59 od 80 radnika potpisalo je peticiju koju su uputili na adrese svih nadležnih institucija u Srpskoj.

“Neki su pogrešno  protumačili, u strahu su velike oči pa su pogrešno protumačili ovu peticiju, to nismo mi krivi, mi ćemo po svaku cijenu nastojati da dođemo do ovih adresa, već od sutrašnjeg dana od prvog radnog dana da vidimo  šta su pravi uzroci, jer mi još objašnjenja nemamo za ovo”, rekao je Perišić.

NOVITOVIĆ: Poštujemo odluku Ustavnog suda; Marić: Umanjuju se primanja radnika

Novitović odgovara:
 
“Kada vam peticiju potpiše radnik koji se nalazi na godišnjem odmoru i na moru 500 km daleko to govori o samoj peticiji. Drugo, sama peticija je radnicima predstavljena drugačije, kao molba Vladi. Ja to ovdje nisam vidio da piše molba Vladi.”

Demineri, iako nisu htjeli pred kamere, tvrde da se osjećaju beskorisno dok more njiva zjapi neočišćeno od ubojitih naprava.

-Sve se radi po zakonu – kategoričan je  prvi čovjek Civilne zaštite i dodaje:

“Milan Novitović neće robijati zbog njihovih hirova. Milan Novitović ima svoj stav i znanje koje će pokazati kako RUCZ treba da funkcioniše”.

Da ne funkcioniše baš najsjajnije pokazuje i ovaj raskol na relaciji direktor – radnici i sindikat. A šta će reći sam politički vrh Srpske na ovaj sukob znaće se čim dobiju peticiju, koja u ponedjeljak stiže na njihov sto.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Mali veliki fudbaleri iz Velike Obarske – braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković (foto)

Braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković iz Velike Obarske od svoje 6. godine igraju fudbal. U početku je...

Ministar Minić otvorio 21. “Interagro” – Ministarstvo će tokom godine biti redovno i odgovorno u svakom poslu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i...

U Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2023“ (foto, video)

Danas je u Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova "Interagro 2023". Ove godine na sajmu...

Ministarstvo poljoprivrede isplatilo premiju za mlijeko u iznosu od 2,3 miliona

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske isplatilo je danas 2.387.250,70...