Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na današnjoj sjednici u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) kojim se povećava granica za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 КM na 100.000 КM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

Ovim povodom, razgovarali smo sa Želimirom Neškovićem, srpskim delegatom u Domu naroda ispred SDS.

„Osjećam zadovoljstvo, jer se danas radi o pobjedi svih građana u RS, FBiH i Brčko Distriktu, a zahvaljujući poslanicima SDS u Predstavničkom domu BiH Mladenu Bosiću i Darku Babalju koji su predložili ovaj Zakon koji je usvojen. Danas se radi o pobjedi koja će doprinijeti, ne samo privrednicima, nego i zaposlenima u tim privrednim subjektima koji su bili na granici ulaska u PDV sistem. Danas je prag ulaska u PDV sistem podignut sa 50.000 KM na 100.000 KM“, rekao je Nešković za portal Dešavanja u Bijeljini i nastavio:

„Žao mi je što u drugom čitanju na današnjoj sjednici imao mogućnost amandmanskog djelovanja. Da sam imao, predložio bih obavezno ponovo ono što su predložile moje kolege, a to je da Izvještaj o PDV ne ide do 10-og dana u mjesecu, nego na kraju mjeseca. Moram reći da mi je žao što predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje nisu to prepoznali i jače uticali na većinu i u Predstavničkom domu i u Domu naroda BiH. Smatram, a na osnovu brojnih mišljenja stručnjaka i jednog dijela zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje da je bilo prostora da se Izvještaj o PDV ispostavi recimo 20-og dana u mjesecu. To je itekako značajno brojnim poslodavcima i privrednicima, prije svega mljekarima i drugim poljoprivrednim proizvođačima koji čekaju plaćanje svojih komitenata, a moraju u međuvremenu da plate PDV. To bi im itekako olakšalo poslovanje“, objasnio je Nešković.

DOM NARODA PS BiH usvojio podizanje praga za ulazak u sistem PDV sa 50 000 na 100 000 KM

Kako kaže, ovo je veliki prostor za narednu godinu i djelovanje onih političkih organizacija koje smatraju da treba datum za podnošenje Izvještaja o PDV pomjeriti u drugu polovinu mjeseca.

„SDS je jedan od nosilaca u tom mišljenju. Ostavljen je ogroman prostor za narednu godinu da se razgovara o tome, odnosno, da se recimo pomjeri na 15. i 20. dan u mjesecu i da se prate pokazatelji u narednih šest mjeseci. Siguran sam da ćemo doći do poboljšanja u radu ovih privrednih subjekata“, istakao je Nešković i dodao da će SDS u budućnosti nastaviti u skladu sa reformskim inicijativama.

Nešković je na sjednici postavio delegatsko pitanje Ministru finansija i trezora BiH Srđanu Amidžiću, kako je došlo do deficita u budžetu u iznosu od 37 miliona KM i na kojim stavkama je došlo do deficita, ali i kako će nedostatak u budžetu uticati na planiranje budžeta institucija BiH za 2024. godinu, te da li će zbog toga doći do privremenog finansiranja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име