NEŠKOVIĆ: Inicijativa za povećanje praga PDV-a važna za privredu

Datum:

Share post:

Saopštenje Želimira Neškovića, delegata SDS-a u Domu naroda BiH, prenosimo u cjelosti:

„Vladajuće stranke a prije svih SNSD i HDZ već pet mjeseci odbijaju SDS-ov prijedlog izmjene zakona o PDV-u kojim se povećava prag za ulazak i PDV sa 50 hiljada na 100 hiljada KM i da se rok za plaćanje PDV-a produži sa 10. u mjesecu na kraj mjeseca. Ovaj zakon je od krucijalne važnosti za našu privredu i nadam se da će Dom naroda na današnjoj sjednici usvojiti inicijativu Srpske demokratske stranke, istakao je Želimir Nešković, delegat SDS-a u Domu naroda BiH.

On je izrazio nadu da delegati u Domu naroda neće, samo zato što je izmjenu stope PDV-a sa 50 hiljada, na 100 hiljada predložila opozicija, danas odbaciti zakon na Domu naroda BiH.

„Poslanici SDS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Darko Babalj i Mladen Bosić su, zbog konstantnih zahtjeva Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpkse koja zapošljava 50 hiljada ljudi, izašli sa ovim prijedlogom. Zanatsko-preduzetnička komora okuplja 25 hiljada poslovnih subjekata u Republici Srpskoj. S druge strane, od strane Obrtničke komore FBiH dolazili su konstantni zahtjevi da se podigne prag ulaska u PDV.

On je naglasio da je Zanatsko-preduzetnička komora čak tražila da limit ulaska u PDV bude 120 hiljada KM imajući u vidu da je taj prag u Srbiji oko 133 hiljada KM a u Hrvatskoj oko 78 hiljada KM.

„Mi u Srpskoj demokratskoj stranci smo se odličili da predložimo ovaj limit kao srednju mjeru primjera iz našeg regiona“, obrazložio je Nešković.

„Iako imamo poruke ministara iz Republike Srpske da je u toku tiha blokada vlasti na državnom nivou, gotovo svaku sjednicu Savjeta ministara BiH imamo nekoliko novih imenovanja direktora u državne institucije, mahom iz reda SNSD-a, HDZ-a i SDP-a“, objasnio je Nešković.

On je naglasio da je SDS-ova inicijativa jedina reformska inicijativa na današnjoj sjednici Doma naroda BiH, koja ima u cilju poboljšanje životnog standarda građana, a imajući u vidu da od 8 tačaka dnevnog reda jedino SDS-ov prijedlog ima značaj za građane, imamo praktično praznu sjednicu.

„Dok u Parlamentu BiH, SNSD već mjesecima priča o političkoj krizi i blokadi zbog odluka Ustavnog suda BiH, svjedoci smo da kad treba razdjeliti fotelje SNSD-ovi ministri su spremni zažmiriti i na Šmita i na Ustavni sud BiH. Bilo bi dobro da zažmire i danas te usvoje SDS-ov zakon o PDV-u kojim se u ovo doba inflacije i krize značajno rastrerećuje naša privreda a samim tim i potrošačka moć stanovništva“, poručio je Nešković.

„Zahvaljujući ovoj inicijativi SDS-a sačuvaće se radna mjesta u Republici Srpskoj. Iako Predstavnički dom Parlamenta BiH nije usvojio inicijativu SDS da se izvještaj o PDV-u podnosi na kraju mjeseca, dobro je ako ovaj zakon dobije podršku i u ovom obliku, ali bi privrednim subjektima bilo mnogo lakše da PDV podnose krajem mjeseca jer taj period od 20 dana za podnošenje izvještaja značajno bi rasteretio njihovo poslovanje“, zaključio je Nešković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Odbojkašice ŽOK Radnik pobjedom završile polusezonu

Odbojkašice ŽOK "RADNIK" su u Foči savladale u izvanrednoj odbojkaškoj utakmici domaću ekipu "MAGLIĆA" preokretom posle dva izgubljena...

Zvijezda 09 poražena od Borca

U Ugljeviku svoj meč su igrali Zvijezda 09 i Borac, koji je na kraju završen rezultatom 1:2. Početak ovog...

U SRBIJI OD 2012. IZGRAĐENO VIŠE OD 400 KM AUTO-PUTEVA!

Posle više od 30 godina gradnje od Batajnice do niškog auto-puta kod Bubanj Potoka, moći će da se...

Fudbaleri Crvene zvezde savladali Mladost i oborili svjetski rekord

Fudbaleri Crvene zvezde postavili su novi svjetski rekord kada je u pitanju broj utakmica bez poraza na domaćem...