NEŠIĆ, DNS: Zaustavite Šmita u njegovom naumu

Datum:

Share post:

Komentarišući najave pojedinih medija da će Kristijan Šmit nametnuti izmjene Izbornog zakona, predsjednik DNS-a Nenad Nešić apelovao je na zemlje članice PIK-a a posebno na šefa delegacije EU u BiH ambasadora Johana Satlera da zaustave Šmita u njegovom naumu koji će produkovati novu krizu.

“Jedan sam od onih koji se zalagao i zalaže se za transparentniji izborni proces lišen izbornih manipulacija, zloupotreba i krađa. Borio sam se i boriću se protiv krađe volje birača jer izbornom krađom počinju sve ostale krađe u ovoj zemlji. Međutim, neprihvatljivo je da pojedinac donosi zakon kada ova zemlja ima svoje institucije i svoj parlament koji jedini treba da rješava sistemska pitanja“, istakao je Nešić.

Predsjednik DNS-a smatra da je Izborni zakon uz ustav i budžet najznačajniji zakon jedne zemlje.

“Tako značajan akt traži konsenzus svih – i entiteta, i vlasti i opozicije – i nikako ne smije biti plod nametanja, posebno ne od strane čovjeka koji iza sebe nema ni podršku svih zemalja članica PIK-a niti SB UN. Pozivam zato gospodina Šmita da pokaže poštovanje prema institucijama ove zemlje, posebno prema njenim parlamentima kao najvišim zakonodavnim organima“, poručio je Nešić.

TESTNA REKLAMA

On je zatražio od EU i njenog predstavnika u BiH ambasadora Satlera da makar jednom budu pošteni prema BiH i pokažu da li zaista vide BiH kao skorog kandidata za članstvo u EU.

“Bezbroj puta smo iz EU čuli da BiH ne može biti članica EU sa OHR-om. Loša je poruka građanima BiH da su Ukrajina i Moldavija dobile kandidatski status, iako su po svim kriterijumima iza BiH, da Albanija i Sjeverna Makedonija otvaraju poglavlja, a da se ovdje maše bonskim ovlašćenjima koja su u direktnoj koliziji sa evropskim putem. Oktroisanje Izbornog zakona samo bi dodatno produbilo krizu u zemlji i udaljilo je od puta ka EU. Onda je makar fer da nam otvoreno kažete da nas ne želite u EU!“, poručio je Nešić ambasadoru Satleru.

Lider DNS-a Nenad Nešić na kraju podsjeća da nijedna nametnuta reforma u BiH nije donijela sreću ovoj zemlji.

“Nametnuli ste nam reformu pravosuđa, pa danas kukate na pravosuđe jer je ono glavni krivac što smo postali zarobljena zemlja. Nametnuli ste Status Mostara, pa u Mostaru duže od 10 godina nije bilo izbora…. Mnogo ste Gordijevih čvorova zamrsili u ovoj zemlji, da naši građani s pravom sumnjaju u iskrene namjere međunarodne zajednice. Dovoljni su nam postojeći, ne trebaju nam novi Gordijevi čvorovi“, zaključio je Nešić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...