NEŠIĆ, DNS: Mostarska policija da rasvijetli vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru

Datum:

Share post:

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zatražio je od mostarske policije da hitno rasvijetle vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru, izrazivši zabrinutost za sigurnost Srba povratnika u tom gradu.
“Kako mogu da se osjećaju Srbi koji žive u Mostaru, kada znamo da su prije mjesec dana na Pravoslavnom groblju u mostarskom naselju Vihovići ispisane jezive prijeteće poruke i ustaški simboli, a sada je napadnuta u Stara crkva!? Mogu da osjećaju samo strah i nesigurnost, jer znaju da se oko njih kreću ljudi koji su spremni na tako gnusna zlodjela i koji u sebi nose mržnju. Zato je jako važno da počinioci ovakvih nedjela budu hitno pronađeni i najstrože sankcionisani“, poručio je Nešić.
Lider DNS-a podsjeća da je skrnavljenje pravoslavnih grobalja i bogomolja u FBiH postalo vrlo česta pojava, ocjenjujući da politika mržnje koja se svakodnevno sije stvara takvu klimu u kojoj se dešavaju ovi užasni vandalizmi.
“Ta svakodnevna zapaljiva retorika u kojoj srpski narod nazivaju ‘genocidašima’, zločincima itd. glavni je uzrok ovakvih događaja jer od Srba, prvenstveno povratnika, prave mete. Sijanje mržnje uvijek se lomi preko najranjivijih, a to su u ovom slučaju povratnici“, naglašava Nešić.
Od 475.000 predratnih Srba u FBiH, podsjeća on, po popisu iz 2013.godine sada živi svega 56.000 ili 2,5 odsto.
“Oni koji su se vratili, vratili su se uprkos federalnoj vlasti i očito je da i oni smetaju. Vlada Federacije BiH je od 2013.godine do danas obnovila je svega 237 kuća srpskih povratnika i za sedam godina izdvojila je svega 3,3 miliona KM. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu obnovljeno je svega 19 kuća, ali je i tim povratnicima uskraćeno pravo na zapošljavanje“, konstatuje Nešić i ističe:
“Posebno oči para to licemjerstvo međunarodne zajednice. Niti su kada postavili pitanje zašto se ne obnavlja srpska imovina u FBiH, niti reaguju kada se dese napadi na srpske povratnike i imovinu. Pa zar nemamo i mi ista ljudska prava kao i ostali u ovoj zemlji?“
Prvi čovjek DNS-a poručuje da je svaki ovakav gnusni napad nauk srpskom narodu da iznad svega moramo čuvati Republiku Srpsku jer je ona jedini branik naše slobode i opstanka.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

VOJIN MITROVIĆ: IZBORI 2. OKTOBRA NISU OBIČNI NEGO REFERENDUM ZA ILI PROTIV RS

Nosilac poslaničke liste SNSD iz Izborne jedinice šest Vojin Mitrović poručio je večeras u Gornjem Magnojeviću da izbori...

TRIBINA SNSD U MAGNOJEVIĆU: GRAĐANI ZNAJU VAŽNOST IZBORA ZA REPUBLIKU SRPSKU

Nosilac poslaničke liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice šest Vojin Mitrović poručio...

PETROVIĆ: Sugrađani, podržite sutra Centralni miting SDS, PDP i Pokreta za pravdu i red na bijeljinskom Gradskom trgu (video)

Nosilac liste SDS za narodnog poslanika u NSRS za Izbornu jedinicu 6, Ljubiša Petrović poziva sve sugrađane Bijeljine...

BIJELJINA: Nikad nije kasno početi s novom vrstom sporta

Nikad nije kasno početi s novom vrstom sporta - Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada...