NEPRIJATNO ISKUSTVO Maje Popović iz Bijeljine (video)

Datum:

Share post:

Početak godine, odnosno januar mjesec, region su uzdrmale teške životne priče i ispovijesti o seksualnom zlostavljanju i silovanju prvenstveno glumice Milene Radulović od strane učitelja glume prije desetak godina. Ova mlada glumica, skupila je hrabrost i, sem što je prijavila zlostavljanje policiji, odlučila je da javno istupi, prestane da ćuti i na društvenim mrežama objavi šta sve preživljavaju maloljetnice i mlade djevojke u Srbiji i regionu. Nakon nje, javno, počele su da istupaju djevojke iznoseći svoja iskustva i teške životne priče.

NEPRIJATNO ISKUSTVO NA RADNOM MJESTU
Vođena ovim pričama, Bijeljinka Maja Popović, odlučila je da svoje lično iskustvo podijeli na društvenim mrežama, a na poziv portala Dešavanja u Bijeljini i javno ispriča svoje neprijatno iskustvo koje je doživjela na tadašnjem radnom mjestu.  

Njihov ste radnik, postupaju prema vama kako hoće
„Teško je sebi priznati takve stvari. To je, prije svega, bila uvreda za mene kao živo biće, ženu – mladu djevojku koja se obrazovala za nešto čime želi da se bavi dalje u životu. Naravno da je bilo teško kad dođete negdje i počnete da radite i kada vas poslije deset dana neko posmatra isključivo kao objekat, samo zato što ste žensko. Ako ste vaspitani, ljubazni, kulturni, odmah stvarate određenim ljudima dojam da mogu da se ponašaju prema vama kako hoće i da im to daje za pravo da mogu da vas tretiraju kao svoje vlasništvo. Vi ste njihov radnik i oni, prosto, mogu da postupaju prema vama kako hoće“, započela je Maja razgovor za portal Dešavanja u Bijeljini.

Ona ističe da je to teško prihvatiti, jer je to bila mentalna uvreda, uvreda na rodnoj osnovi, ali da je njen slučaj na neki način i bezazlen, jer misli da ima mnogo gorih slučajeva o kojima se ćuti iz straha.

TESTNA REKLAMA

-Ćutiš da bi zadržao radno mjesto – ''JA NISAM HTJELA''
„Potreba za egzistencijom nam je svima na prvom mjestu i onda ćutiš da bi zadržao radno mjesto, platu. Pretpostavljam da ima raznih vrsta ucjena, pritisaka, prijetnji i vjerujem da postoji veliki broj slučajeva gdje su mlade djevojke, žene na radnim mjestima izložene različitoj vrsti psihičkog, fizičkog, a u posljednjem slučaju i seksualnog maltretiranja. Ovih stvari pored obrazovnih ustanova i radnih mjesta, ima i u krugovima porodice i svim sferama društva i o tome se ćuti. Žene se plaše da progovore zbog osude okoline, često budu osuđene da su sve same izazvale ili se plaše da im ljudi neće vjerovati. Pored toga, možda imaju nepovjerenje u nadležne institucije, da li će one biti uz njih ili neće. Sve to me je navelo da ispričam svoj primjer, jer sam osim psihičke uvrede prošla odlično“, objasnila je za dešavanja u Bijeljini, Maja.

Popovićeva je nakon neprijatnog događaja prvo nazvala čovjeka koji ju je preporučio kod vlasnika firme i ispričala šta joj se dogodilo, što je toj osobi je u tom momentu bilo smiješno. Iz tog razloga, ona svim ženama koje prolaze kroz ovako teške momente poručuje da moraju same, jer ih niko neće zaštititi ako se same ne zaštite. Smatra da je dobra stvar što je odmah sve ispričala prijateljima i porodici i što je od samog starta imala njihovu podršku, tako da to što se njoj desilo i nije neka tajna.

''A, imaš li ti momka''!?
„U decembru 2019. godine, počela sam da radim u jednoj privatnoj firmi u knjigovodstvu. Primljena sam po najboljim preporukama. Nisam dobila svoj referat odmah. Nakon desetak dana, imala sam zakazano snimanje na magnetnoj rezonanci. Obratila sam se vlasniku firme i tražila slobodan dan. Njegov odgovor bio je "Dobro, nema problema.“ Nakon nekoliko minuta ćutnje, upitao je „A, imaš li ti momka?" Odgovorila sam da nemam. "E, da imaš momka, ne bi ti bila bolesna." Shvatila sam to kao šalu, ali dobila sam slobodan dan da obavim medicinske pretrage. Nakon nekih pola sata, istog dana, dotični "gazda" me je pozvao u svoju kancelariju na razgovor. Pitao me je, kako mi se čini u njegovoj firmi. Rekla sam da je sve u redu, kao i kolege, ali da čekam da dobijem svoj referat, jer posle rada u banci na šalteru, neobično mi je da sjedim i ne radim skoro ništa“, priča svoju neprijatnu priču Maja.

''…ali treba ti neko da te mazi i pazi…''
Nakon kratko razgovora, Maja navodi da je uslijedila nepristojna ponuda:
„Ti si divna, nježna, pametna, lijepa, ali treba ti neko da te mazi i pazi… ja bih volio da to budem ja… daću ti neko „bezveze“ radno mjesto, dobru platu, kupiću ti sve sto poželiš… ali da mi dopustiš da te ja mazim i pazim.“

„Moj odgovor je bio da sam došla da radim za platu ukoliko mu je potreban radnik, a da sama biram ko će da me mazi i pazi i da, ako mu radnik ne treba, istog trena mogu da idem. Ustala sam i krenula da izađem. Na vratima sam osjetila da mi je ubacio nešto u čizmu. Izašla sam i uletila u toalet, jer su u kancelariji prekoputa bile njegova žena i kćerka. U mojoj čizmi je bilo 300 KM. Pošla sam da mu vratim, da se spakujem i odem, ali kancelarija je bila prazna, već je bio otišao“, ispričala je za portal Dešavanja u Bijeljini Maja.

Djevojke, žene, ispričajte svoje neprijatne situacije
Maja se nada da će njena priča „natjerati“ bar jednu djevojku, ženu, da ispriča svoju neprijatnu situaciju ili zlostavljanje koje trpi i da će to povući lančanu reakciju, kao što je to bio slučaj u Srbiji. Njena poruka svim ženama je da ne trpe, da se ne povlače zbog straha, već da hrabro istupe i bore se za svoj život.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...