Neophodne padavine za zasijane kulture

Datum:

Share post:

Za neophodnu vlažnost zemljišta i nicanje zasijanih kultura u Republici Srpskoj potrebne su obilnije i češće padavine, navedeno je u agrometeorološkom izvještaju.

Agrometeorolozi ističu da je stanje vlage u zemljištu za sada djelimično povoljno, što će olakšati obradu i pripremu parcela za jesenju sjetvu.

Prema progonozi meteorologa, naredna dva dana predviđena je kiša, a i za vikend se očekuje pretežno do potpuno oblačno sa kišom, praćenom pojačanim vjetrom, koja će biti izraženija na jugozapadu Srpske i u Hercegovini.

– Da bi se sjetva odvijala u optimalnim uslovima i da bi bilo dovoljno vlage za klijanje i nicanje posijanih kultura, u narednom periodu su potrebne obilnije i češće padavine – navodi se u biltenu agrometeorloga.

Toplo vrijeme uticalo je na porast broja poljskih glodara, te je pregledom usjeva i višegodišnjih zasada uočena aktivnost poljskog miša i poljske voluharice.

– Velike štete u jesenjem dijelu godine mogu nastati i u voćnjacima, naročito mladim zasadima i rasadnicima, gdje oštećenja od glodara dovode i do sušenja stabala – napominju agrometeorolozi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Novogodišnji koncert Muzičke radionice ”Čarolija” iz Bijeljine (foto)

Saopštenje za javnost UG ’’Muzički umjetnici Semberije’’ prenosimo u cjelosti: 12. decembra 2023. godine održaće se Novogodišnji koncert Muzičke...

MILIČEVIĆ: Nedopustivo je izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja

Apsolutno je nedopustivo izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja jer to znači amnestiju od kriminala, korupcije...

AMBER ALERT pred PS BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Amber alert sistem koji koriste brojne zemlje svijeta, pa i Srbija i...

Kunić na lovački način

Sastojci 1 kunić 50 ml ulja Za rasol 300 ml vinskog sirćeta 1 kašičica borovnica 1 kašičica klinčića 2...