Nakon dvočasovne neizvjesnosti, nije izvršena deložacija i uvođenje preduzeća „Autoprevoz“ u posjed parkinga na staroj autobuskoj stanici u Banjaluci.

Gradonačlenik Draško Staniivuković pozvao je građane da u 19 časova dođu i brane, kako je rekao, gradsku imovinu od nepravednih sudskih odluka. Iz preduzeća „Autoprevoz“ poručuju da su spremni za dogovor, ali i da neće odustati od onog što im pripada.

Oko 100 građana i zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluka okupilo se kako bi spriječili drugu deložaciju i izvršenje presude Ustavnog suda BiH.

Sudski izvršitelji Okružnog privrednog suda u Banjaluci došli su da izvrše uvođenje preduzeća „Autoprevoz“ u posjed parkinga na staroj autobuskoj stanici. Izvršili su legitimizaciju gradonačelnika i zatražili da sa parkinga budu uklonjeni javni toalet i bilbordi.

Draško Stanivuković obratio se okupljenima i istakao da će do kraja braniti gradsko zemljište nakon čega je ušao u vatrogasno vozilo gdje planira i ostati. Pozvao je građane i predstavnike republičke vlasti da mu se pridruže.

„Ovo je naša zemlja iako su sudovi rekli nešto drugo i presudili u korist kriminala, oni su donijeli odluku da je ovo njihovo i da će u narednih mjesec dana sklanjati auto po auto, što je nedopustivo, spremni smo razgovarati ali bez ucjene, istakao je Stanivuković. 

„Autoprevoz“ je parking kod stare autobuske stanice u Banjaluci već prodao, a novi kupac bi ovdje trebalo da gradi stambeno-poslovni objekat, potvrdio je Sladomir Đurić, direktor ovog preduzeća.

„Odšteta od 12 miliona maraka za korišćenje Vidovdanske ulice i prostora gdje se nalazi Muzej savremene umjetnosti jedan je od uslova rukovodstva “Autoprevoza”, kako bi se postigao dogovor sa gradom. Pravosnažna presuda donesena je prije tri godine i njome je odlučeno da smo mi vlasnici ovog zemljišta”, naveo je Đurić.

Cijeli događaj pomno su pratili sudski policajci. 

Ovaj višegodišnji spor je otvoren 2004. godine kada je Grad zahtijevao da se zemljište kod stare autobuske stanice i muzeja upiše kao njegovo vlasništvo, tražeći da se utvrdi pravna valjanost sporazuma o zamjeni iz 1979. godine.

Okružni privredni sud je taj zahtjev odbacio i presudio u korist “Autoprevoza”, a Viši privredni sud je nakon toga donio odluku u korist grada Banjaluka. Konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH, koji je početkom 2020. godine kada je presudio da zemljište na kojem grad godinama organizuje i naplaćuje parking, pripada “Autoprevozu”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име