NEKAŽNJENA ZLODJELA Bošnjački zločinci u bjekstvu ili u banjama

Datum:

Share post:

Bjekstvo Sakiba Mahmuljina, komandanta 3. korpusa tzv. Armije RBiH, od izdržavanje kazne za zločine počinjene nad Srbima, samo je posljednji u nizu primjera nekažnjivosti zvjerstava koje su Bošnjaci počinili nad pripadnicima srpskog naroda u proteklom građanskom ratu.

Beskrajno odlaganje nastavka suđenja Atifu Dudakoviću za zločine počinjene u zapadnokrajiškim opštinama, oslobađanje Nasera Orića od odgovornosti za zvjerstva počinjena u srpskim selima oko Srebrenice, kao i posljednji primjer bjekstva Sakiba Mahmuljina u Tursku, kako bi izbjegao osmogodišnju zatvorsku kaznu za zločine mudžahedina u Vozući i na Ozrenu, prema riječima direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorada Kojića, predstavlja pravu sliku odnosa pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama iz proteklog rata.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Atif Dudaković, Sakib Mahmuljin, Naser Orić, kao i brojni drugi naredbodavci i počinioci zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu, predugo izmiču pravdi uz svesrdnu pomoć pojedinaca u pravosuđu na nivou BiH – kaže Kojić za Srpskainfo.

On smatra da je osnovni cilj tog “nakaradno uspostavljenog sistema” da zacementira nametnute stereotipe o žrtvama i zločincima u proteklom građanskom ratu u BiH.

– A onda, kad konačno dođe do pravosnažne presude, kakva postoji u slučaju Sakiba Mahmuljina, on, umjesto u zatvoru, dane provodi u Turskoj. Umjesto da traže njegovo izručenje, pravosudne institucije BiH puštaju nemušta saopštenje za javnost ili slušamo potrošena pojašnjenja i objašnjenja o vještačenju medicinske dokumentacije – kaže Kojić.

Ogorčenje izbjegavanjem izvršenja kazne za Sakiba Mahmuljina ne krije ni Boračka organizacija Republike Srpske, čiji je predsjednik, Radan Ostojić, poručio da Mahmuljin “nije mogao napustiti BiH i otići u Tursku bez prethodnog dogovora i sprege bošnjačkog političkog rukovodstva i pravosuđa”.

– Bjekstvo Mahmuljina u Tursku i izbjegavanje izdržavanja zatvorske kazne za ratne zločine počinjene nad Srbima pokazuje svu apsurdnost pravosudnog sistema u BiH. Politički vrh Republike Srpske mora uraditi sve što je moguće da se ispravi ova nepravda, jer će, u suprotnom, jednog dana svi Srbi koji su bili učesnici proteklog rata kao pripadnici VRS i MUP biti procesuirani – upozorava Ostojić.

Prema pravosnažnoj presudi Suda BiH, Mahmuljin je na osam godina zatvora osuđen jer kao komandant Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH nije ništa preduzeo kako bi spriječio ratne zločine pripadnika odreda “El Mudžahidin” nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na širem području Zavidovića i Vozuće.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Janjić uručio dres ’’ŽIĆI’’ Miražiću, LEGENDI FK ’’Radnik” Bijeljina

Danas je prostorije FK Radnik posjetio Živorad Žića Miražić, i tom prilikom mu je personalizovani dres uručio direktor...

Radislav Jovičić na IV Međunarodnom naučnom skupu “Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti” (foto)

-Velika mi je čast biti učesnik današnje konferencije na ovom našem, prestižnom Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, na...

VUKANOVIĆ: Dodik je podržao smjenu Nikole Poplašena

Vukanović podsjetio Dodika kako je govorio kada je smjenjivan Poplašen „Ako ste tada provodili oduke visokog predstavnika, zašto...

DODIK: Ukinuti odluke Šmita u roku od 7 dana – Srbi se povlače iz odlučivanja na nivou BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će zatražiti da se ukinu sve odluke Šmita u roku...