epaselect epa04667088 Northern Lights observed in the night sky on a country road near Lietzen in Maerkisch-Oderland, Germany, 17 March 2015. The Northern Lights (Aurora borealis) were generated by a gigantic cloud of electrically charged particles of solar storm in the Earth's atmosphere. The color effect is strengthened somewhat by the digital camera on a long exposure of about 20 seconds. EPA/PATRICK PLEUL

Polarna svjetlost pružila je nevjerojatne prizore stanovnicima Bosne i Hercegovine, ali i drugim okolnim regijama. Najčešće se može vidjeti u polarnim krajevima,ali u nedjelju pojavila se, između ostalog, i na nebu iznad BiH.

Na ovu temu oglasio se i poznati meteorolog, Nedim Sladić.

-Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopšte mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore. Posmatrana sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća vazduha na različitim visinama u atmosferi. Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kiseonik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost. Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće – naveo je Sladić, piše N1.

Također, na Fejsbuk stranici BHMeteo objavili su veliki broj fotografija i kratki opis.

-Nevjerovatan prizor, kakva vijest! Mnogi neće vjerovati ali polarna svjetlost je večeras bila vidljiva i iz dijela BiH. Fotografija nastala u Rudicama kod Novog Grada. Rezultat je to jake solarne oluje koja je u toku. Inače aurora borealis zabilježena je i u većem dijelu Slovenije, Hrvatske, Mađarske…”, naveli su.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: n1

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име