Nedeljko Ćorić, v.d. direktora “Autoputeva RS”: Srpska nove kilometre autoputeva dobija 2025.

Datum:

Share post:

Nove kilometre autoputa Srpska bi mogla da dobije za dvije godine, odnosno 2025. godine, jer bi tada trebalo da bude završena gradnja dionice od Bijeljine do Rače, rekao je u intervjuu “Glasu Srpske” vršilac dužnosti direktora “Autoputeva RS” Nedeljko Ćorić.

On je naglasio da su s predstavnicima “Autocesta FBiH” i Brčkog uspjeli dogovoriti kuda će prolaziti trasa autoputa od Beograda do Sarajeva kroz Brčko distrikt. 

– Srpska bi do kraja godine mogla da ima ugovorene projekte vrijedne 1,60 milijardi maraka – naveo je Ćorić, koji smatra da bi trebalo ukinuti prevoz velikih tereta na magistralnim i regionalnim putevima i to na dionicama gdje Srpska ima izgrađene autoputeve.

GLAS: Koje projekte trenutno realizuju “Autoputevi RS”?

ĆORIĆ: U toku je realizacija više projekata. To su, između ostalog, dionica od Putnikovog brda do granice sa FBiH, ali i trase od Vukosavlja do Brčkog. Pored toga, tu je i realizacija autoputa od Beograda do Banjaluke, odnosno dionice od Rače do Bijeljine gdje su radovi u toku, a ista situacija je i na trasi od Banjaluke do Prijedora. Pregovaramo trenutno i u vezi s gradnjom trase od Brčkog do Bijeljine. Raspisan je tender za taj projekat. Pregovore vodimo i u vezi s gradnjom trase od Johovca do Vukosavlja i za taj projekat je takođe raspisan javni poziv. 

GLAS: Šta je s trasom budućeg autoputa koji će povezivati Sarajevo i Beograd, a koja prolazi kroz Brčko distrikt?

ĆOSIĆ: Pregovaramo s predstavnicima Brčko distrikta kako bismo našli rješenje i za gradnju ove dionice. “Autoputevi RS” i Vlada Srpske spremni su da preuzmu finansiranje te trase kako bismo zaokružili mrežu autoputeva kroz Republiku Srpsku i spojili dva najveća srpska grada s jedne i druge obale rijeke Drine. Uspjeli smo tu da se usaglasimo oko same trase, tako da je ostalo još da definišemo način gradnje te dionice i riješimo imovinsko-pravne odnose. Mi imamo tu načelan dogovor i s “Autocestama FBiH” da svako finansira svoju dionicu.

GLAS: Možemo li očekivati završetak nekih od najavljenih projekata u ovoj godini? Kada možemo očekivati da Srpska dobije nove kilometre autoputeva?

ĆOSIĆ: U ovoj godini neće biti otvaranja novih dionica. U toku je realizacija projekata koji zahtijevaju duži rok gradnje. Prve nove kilometre autoputeva Srpska bi trebalo da dobije puštanjem u saobraćaj dionice od Bijeljine do Rače. Gradnja te trase počela je prošle godine, a rok za završetak je tri godine. Dakle, 2025. godine Srpska bi trebalo da dobije nove kilometre autoputeva.

GLAS: Kolika je vrijednost projekata koji se trenutno realizuju i koji su u pregovorima?

ĆORIĆ: Ta vrijednost mjeri se sigurno više od milijardu maraka. Ne znamo kolika je tačno njihova vrijednost, jer su u toku i tenderske procedure za pojedine projekte. U ovom trenutku jedini ugovor gdje je definisana vrijednost jeste ovaj projekat od Bijeljine do Rače i na Putnikovom brdu. Vrijednost prvog projekta je 260 miliona, a drugog 93 miliona evra. Pored toga, za dva projekta koje sam već spomenuo tek treba da dođemo do konačne cijene. Kada se svi projekti zbroje kako oni čija je realizacija u toku, tako i oni o kojima pregovaramo, očekujemo da će do kraja godine imati ugovorene projekte teške više od 1,600 milijardi maraka. 

GLAS: Najavljeno je da bi vozači iz Srpske, Srbije i FBiH mogli dobiti jedinstveni TAG uređaj za elektronsku naplatu putarine na autoputevima. Šta je s tim?

ĆORIĆ: Već u toku iduće sedmice imaćemo nastavak pregovora i nadam se da ćemo već tu imati konačan dogovor. Pregovori oko uvođenja jedinstvenog TAG uređaja traju već neki period. Ovo je prva faza, a ići ćemo i dalje, odnosno šire ka drugim zemljama zapadnog Balkana da se koristi jedinstveni TAG uređaj. On omogućuje vozačima da kada ga kupe u Srpskoj mogu ga koristiti i na autoputevima Federacije BiH i Srbije, a nadamo se nakon određenog perioda i pregovora i u drugim zemljama. 

GLAS: Da li vozači u Srpskoj mogu očekivati neke promjene po pitanju cjenovnika putarine, poskupljenje ili pak pojeftinjenje?

ĆORIĆ: Mi ne razmišljamo u pravcu da povećavamo cijenu putarine. Štaviše, razmišljamo o nekim akcijama kako bismo privukli što veći broj vozača na autoputeve i samim tim povećamo bezbjednost na autoputevima u Srpskoj i smanjimo gužve na određenim uskim grlima koje imamo na magistralnim i regionalnim putevima. Razmišljamo i o načinu kako da usmjerimo sav teretni saobraćaj na relacijama gdje imamo autoputeve, a u velikoj mjeri se trenutno koriste regionalni putevi. Štaviše, imamo jednu apsurdnu situaciju da taj pretovar koji se dešava na tim regionalnim i magistralnim putevima niko ne kontroliše i kazne ne postoje. Mislim da bi trebalo ukinuti prevoz velikih tereta na svim magistralnim i regionalnim putevima na dionicama gdje imamo izgrađene autoputeve. Prvenstveno to govorim zbog bezbjednosti jer su životi naših građana na prvom mjestu.

Prihod od putarine

GLAS: Koliko je 2022. godine prikupljeno novca od putarine?

ĆORIĆ: Više novca prikupljeno je nego godinu ranije. Prihod od putarine povećan je za više od tri miliona maraka, dok je prihod od akcize manji u odnosu na godinu ranije. Očekujem da ćemo i u idućem periodu imati rast prihoda po tom osnovu, jer sve ide u tom pravcu da ćemo povećati broj korisnika autoputeva. Siguran sam i da će naši stanovnici prepoznati benefite korištenja autoputeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Zašto je bitno ogrtanje krompira i kada nije preporučljivo

Ogrtanje ili zagrtanje krompira je ključna agrotehnička mjera koja ima značajan uticaj na uspijeh i kavalitet uzgoja ovog...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođen je jedan dječak. Broj rođenih i upisanih...

SERVISNE INFORMACIJE za 25. april: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Danas, zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju...