Navršavaju se tri decenije od akcije hrvatske vojske “Maslenica”

Datum:

Share post:

Navršavaju se danas tri decenije od akcije hrvatske vojske “Maslenica” i zločina koji su počinili pripadnici hrvatskih snaga na području Ravnih Kotara i Malog Alana.

Za smrt i nestanak 348 Srba, među kojima 44 civila prosječne starosti 60 godina, niko nije procesuiran, podsjeća Dokumentaciono-informativni centar Veritas.
    
Hrvatske oružane snage su 22. januara 1993. izvršile agresiju, pod kodnim nazivom “Maslenica”, na južne dijelove Republike Srpske Krajine (RSK) a do sada, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji, saopštio je Veritas.
    
Agresija je, kako navodi predsednik Veritasa Savo Štrbac, izvršena u toku realizacije “Vensovog plana”, kojim je godinu dana ranije RSK stavljena pod zaštitu mirovnih snaga UN-a (Unprofora).

U narednih nekoliko dana hrvatske oružane snage su uspjele da zauzmu nekoliko desetina kvadratnih kilometara na Ravnim Kotarima, uključujući i aerodrom Zemunik i nekoliko visova na Velebitu, i da preuzmu kontrolu nad branom i hidroelektranom Peruća, navodi Veritas.

U ovoj agresiji najviše su stradala tri srpska sela: Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela: Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.
    
“Srbi iz pomenutih sela su pobijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore. Njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni”, naveo je Štrbac.
    
U ovoj agresiji je, prema Veritasovoj evidenciji, poginulo i nestalo 346 Srba, od čega 55 civila, prosječne starosti 60 godina.
    
Među žrtvama su i 34 žene, prosječne starosti 57 godina, i troje djece do 12 godina starosti, kao i 65 dobrovoljaca sa prostora Srbije i BiH.
    
Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvjetljena sudbina 337 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 11, od čega je šest civila, među kojima su tri žene.
    
U zbjegovima je u narednih nekoliko mjeseci umrlo još 165 osoba, uglavnom starije populacije. Iz ovih ravnokotarskih sela protjerano je, prema podacima Veritasa, više od 10.000 Srba.
    
Jedan od težih zločina desio se već prvog dana agresije na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije iz zasjede ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca, navodi Veritas.

TESTNA REKLAMA

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com/tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SANKCIJE SRPSKOJ: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez

Stižu sankcije Srpskoj: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez Kristijan Šmit, kojeg Republike Srpska ne priznaje za visokog predstavnika...

BIJELJINSKOJ BOLNICI „SVETI VRAČEVI“ PRIZNANJE OPŠTINE PELAGIĆEVO (foto)

Na svečanoj akademiji povodom 30 godina od osnivanja opštine Pelagićevo, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina dobitnik je priznanja...

Milan Petrović (SDS) novi potpredsjednik NS RS

Na osnovu Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske  jedno od podpredsjedničkih mjesta NS RS pripada najvećoj opozicionoj...

BROD, JEREMIĆ SPS: Hvala prijateljima iz Japana

Direktor Doma zdravlja Brod Igor Jeremić zahvalio je Vladi Japana na donaciji za nabavku rentgen uređaja za potrebe...