NATO prvi put koristio kasetne bombe u napadu na Makiš

Datum:

Share post:

Na današnji dan 26. maja 1955. godine u prvu službenu posjetu Jugoslaviji predstavnika SSSR poslije 1948. godine i kampanje Informbiroa u Beograd je doputovala državno-partijska delegacija na čelu s prvim sekretarom Centralnog komiteta sovjetske Komunističke partije Nikitom Hruščovom. Razgovori u Beogradu i na Brionima završeni su potpisivanjem Beogradske deklaracije, u kojoj su sadržani principi odnosa dviju država.

Glavni štab Vojske Republike Srpske 1995. godine saopštio da je zarobljeno više stotina pripadnika Unprofora zbog napada aviona NATO pakta.

 
Na današnji dan 1999. godine u napadu na Makiš avijacija NATO-a prvi put od početka bombardovanja SR Jugoslavije koristila kasetne bombe. Na širem području Beograda, u selu Ralja, raketa je pogodila jednu kuću, usmrtivši 29-godišnju ženu i njeno dvoje djece – od četiri i osam godina, a još dva djeteta su ubijena i u bombardovanju sela Radoše na Kosovu i Metohiji.

Istog dana 2000. godine u toku požara u fabrici „Trepča“ u južnom – albanskom dijelu Kosovske Mitrovice, izgorjela je „Hala ćelija“ – glavni pogon Metalurgije cinka. Fabriku su obezbjeđivali francuski vojnici KFOR-a, a u obezbjeđenju su, u smjenama, bila angažovana i po trojica Albanaca. Ovaj pogon „Trepče“ bio je treća po veličini fabrika cinka u Evropi.

TESTNA REKLAMA

Republika Srpska 2003. godine dostavila banjalučkoj kancelariji Haškog tribunala krivični predmet protiv 32 Bošnjaka, osumnjičena za ratne zločine nad srpskim stanovništvom na području Konjica.

Na današnji dan 2013. godine u kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu položeni posmrtni ostaci posljednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljica Marije i Aleksandre i princa Andreja Karađorđevića. Kralj Petar Drugi prethodno je bio sahranjen u manastirskoj crkvi Svetog Save u Libertvilu, Ilinois, SAD. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...