Nastavljeno suđenje za organizovani kriminal u Bobar banci

Datum:

Share post:

U Okružnom sudu u Bijeljini nastavljeno je suđenje za organizovani kriminal u izdvojenom postupku protiv bivšeg člana Nadzornog odbora Bobar banke Drage Đukanovića, koji se sa još 15 osoba tereti za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja čime je veliki broj institucija, ustanova, preduzeća i drugih subjekata i građana BiH oštećen za 122,5 miliona KM.

Na nastavku glavnog pretresa svjedočio je Slaviša Bobar, bivši radnik i direktor “Univerzala”, preduzeća koje je poslovalo u okviru Bobar grupacije.

Slaviša Bobar je, odgovarajući na pitanja tužioca, izjavio da su većinski vlasnici “Univerzala” bili “Bobarautosemberija” i kompanija „Bobar“. On je izjavio da su, osim “Univerzala”, Bobar grupaciji pripadali i “Bobar osiguranje”, “Progres”, Turistička agencija i “Drina trans” Zvornik.

“Jednom godišnje organizovan je sastanak borda direktora, kojim je predsjedavao predsjednik Grupacije Gavrilo Bobar. Razgovarano je o realizovanim planovima i planovima za naredni period”, izjavio je Slaviša Bobar.
 
Na pitanje tužioca, da li je “Univerzal” podizao kredite u Bobar banci, Slaviša Bobar je odgovorio da sigurno jeste, ali da ne zna koliko puta i u kojem iznosu. Suđenje će biti nastavljeno 28. marta saslušanjem svjedoka Rada Rastoka iz Banjaluke.

Stojanović: Bolest optuženih usporila suđenje
U ovom predmetu optuženi su: Darko Jeremić, Petar Cacanović, Dragan Radumilo, Ana Mirosavljević, Dragica Tomić, Sonja Kurtuma, Saša Tomić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Jefa Bošković, Batrić Đurišić, Slavica Injac i Snježana Vujnić. Oni se terete da su kao grupa ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke, te omogućili davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim licima u okviru Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća niti je povrat kredita adekvatno osiguran. Na taj način doveli su do finansijskog sloma banke.

Suđenje optuženima počelo je u Sarajevu 10. jula 2017. godine, ali ga je obilježio duži vremenski prekid zbog bolesti jednog od optuženih, izjavio je nedavno bijeljinski advokat Miodrag Stojanović.
 
“Radi se o dva duža prekida zbog bolesti dvoje optuženih. U prvom slučaju radilo se o Slavici Injac, zbog čega je provedeno sudsko – medicinsko vještačenje i njen predmet  je razdvojen. Nastupio je novi prekid suđenja zbog bolesti  Batrića Đurišića, šefa rizika Bobar banke. S obzirom na to da se njegovo zdravstveno stanje popravilo, nastavak pretresa nastavljen je 22. januara. Suđenje je sporo krenulo zbog formalnih procesnih problema i do sada je saslušano svega 11 svjedoka. Moja kancelarija zastupa petoro optuženih. Sve ide dosta sporo, jer je u pitanju obiman i zahtjevan predmet”, kaže  Stojanović.
 
Prema  priloženoj medicinskoj dokumentaciji, teško je bolestan i Drago Đukanović, čiji je predmet izdvojen i sudi mu se u Okružnom sudu u Bijeljini.

TESTNA REKLAMA

Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...