NASTAVAK POMOĆI poljoprivrednicima iz Bijeljine U SKLOPU PROJEKTA Evropske unije

Datum:

Share post:

U petak, 6. marta 2020. godine, u okviru Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, potpisano je 39 aneksa ugovora sa korisnicima sa područja Bijeljine koji su 2019. godine dobili plastenike i repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju. U pitanju su porodice koje su pretrpjele značajne štete tokom poplava 2014. godine.
 
Za trideset i četiri korisnika koji se bave plasteničkom proizvodnjom ove godine je obezbijeđen kompletan repromaterijal, a pet potpisnika aneksa ugovora dobiće pomoć u vidu sjemenskog kukuruza. Osim navedenih 39 aneksa ugovora, potpisano je i pet novih ugovora sa proizvođačima koji će dobiti plastenike ili mehanizaciju, sa pratećim repromaterijalom.
 
Korisnici kojima su prošle godine dodijeljeni plastenici, u 2020. godini će moći da preuzmu sadnice, hemijska sredstva, đubrivo, folije i agrotekstil, a za sve učesnike projekta omogućeni su besplatni stručni savjeti i podrška agronoma zahvaljujući podršci Evropske unije.

 
Proizvođači koji su potpisali ugovore obavezali su se da adekvatno pripreme zemljište, postave folije i sistem za navodnjavanje, sprovedu sve agrotehničke mjere i vode evidenciju o ostvarenim prinosima.
 
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić poručio je da će Gradska uprava uvijek podržavati ovakve projekte i zahvalio korisnicima koji su pravilno iskoristili dobijenu pomoć.
 
– Vaš odnos prema plastenicima, mehanizaciji i drugom materijalu koji ste dobili kroz Program za oporavak od poplava uticao je na to da Bijeljina bude prepoznata kao najbolje organizovana lokalna zajednica. Nismo mogli da spriječimo poplave, ali bar možemo da ublažimo njihove posljedice – istakao je Mićić.
 
 
Slaviša Lopandić iz Dvorova potpisao je u Gradskoj upravi Grada Bijeljina ugovor na osnovu kojeg je dobio traktorsku prskalicu.

 
– Više neću morati da zavisim od drugih ljudi, da posuđujem prskalicu, nego ću moći da obavim posao na vrijeme. Obrađujem sedam i po hektara, bavim se ratarstvom i stočarstvom, i ova donacija mi znači mnogo i u finansijskom pogledu – rekao je Lopandić.
 
Svjetlana Gajić iz semberskog zaseoka Klis prošle godine je dobila plastenik površine 100 metara kvadratnih, u kojem uzgaja papriku i paradajiz.
– Danas sam potpisala ugovor o dobijanju novih sadnica. Prezadovoljna sam dosadašnjom saradnjom, plastenik je odličan, kao i sva dodatna oprema koju smo dobili, sve je kvalitetno – naglasila je Gajićeva.
 
Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje je započet u septembru 2017. godine i ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi uništeni ili oštećeni u poplavama i klizištima. Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 12.5 miliona eura u saradnji sa entitetskim vladama, UNDP-om i lokalnim vlastima. Program sprovodi UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije, Arbeiter-Samariter-Bund, Hilfswerk International i partnerskim opštinama i gradovima. Program se sprovodi u 44 opštine i grada u BiH.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...