Nastava od ponedjeljka u školskim prostorijama

Datum:

Share post:

Đaci se od ponedjeljka definitivno vraćaju u školske klupe. Danas je zaključak usvojio Republički štab za vanredne situacije. Školama i lokalnim kriznim štabovima ostavljena je mogućnost da predlože eventualno obustavljanje nastave, ako se epidemiološka situacija dodatno pogorša. 
 
"Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod će, u slučaju potrebe u bilo kojoj lokalnoj samoupravi, za učenike osnovne škole, u saradnji sa Javnim servisom Radio-televizije Republike Srpske, organizovati nastavu na daljinu, a za učenike srednje škole nastava na daljinu će se organizovati putem elektronskih sredstava komunikacije, na isti način kao što je to bilo uspješno realizovano u drugom polugodištu prethodne školske godine", poručuju iz Ministarstva.

Djeca jesu prenosioci virusa i mogu da se zaraze. Ali je stanje u školama za sada zadovoljavajuće. Opuštanja ipak nema. Kažu to u Institutu za javno zdravstvo Srpske. Republičkom štabu iz dana u dan predlažu nove mjere. Svaka opština i grad, ponavljaju, može da uvede mjere koje su restriktivnije od republičkih. Predlažu da one budu iste u opštinama koje graniče jedna sa drugom.

"Institut za javno zdravstvo će pripremiti set mjera individualno za svaku lokalnu zajednicu kako bi one mogle što bolje da reaguju, ali takođe što brže da identifikuju pozitivne slučajeve u onim situacijama kada imamo organizaciju doađaja ili kada su sami događaji izazvali povećan broj lica, bez ikakvih primjenjenih mjera", kaže direktor Instituta za javno zdravstvo, Branislav Zeljković.

Činjenica je da stariji od 65 godina, mjere najviše poštuju. Iste navike treba da stekne i ostatak populacije, apeluju u Institutu. Bolnički kapaciteti su na izdisaju, jer broj hospitalizovanih raste iz dana u dan.

TESTNA REKLAMA

"Sa ovakvom brzinom širenja, deset posto predstavlja veliki broj. Jednostavno moramo zaustaviti širenje. Moram apelovati da se što manje kreću ljudi u narednom periodu, da se što manje nalaze sa drugim ljudima, da ograničavaju svoje kontakte sa drugim ljudima i ono što je najbitnije je da osobe koje imaju simptome ostanu u svojim kućama", kaže epidemiolog Jela Aćimović.

Sve ostale mjere Republičkog štaba, ostaju na snazi. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata i dalje je do 22 časa. Onim neodgovornim, biće zabranjen rad. A bilo je i takvih. U posljednja 24 sata, zatvorena su dva ugostiteljska objekta. Zbog nepoštovanja mjera, naplaćeno je još 6.000 maraka kazni.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Prijavite se za onlajn kurs o preduzetništvu u ekonomiji u razvoju

HarvardX nudi besplatan onlajn kurs “Entrepreneurship in Emerging Economies”, koji je namijenjen svima koji žele da istraže kako...

Penzioneri najčešći korisnici besplatne pravne pomoći

Centru za pružanje besplatne pravne pomoći u prvoj polovini ove godine obratila se 2.581 osoba, što je neznatno...

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima 1. septembra

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u...