Nakon skoro tri decenije SDS NIJE VIŠE u vlasti u SEMBERIJI

Datum:

Share post:

Današnja 37. sjednice Skupštine grada Bijeljine donijela je novu većinu u gradskom parlamentu.
 
Nakon 28 godina, SDS nije više dio skupštinske većine. Naime, nakon nedavnog potpisanog sporazuma između Miće Mićića, aktulenog gradonačelenika Bijeljine i Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, došlo je do promjene aktuelne vlasti.
 
U međuvremenu došlo je i do određenih promjena na političkoj sceni u Semberiji. Novoosnovana SDS Semberija – Mićo Mićić sa svojim odbornicima ušla je u koalciju sa SNSD-om, SP RS-om, DEMOS-om, SPS-om i SDA i Pokretom za Bijeljinu, tako da novu skupštinsku većinu čine 25 odbornika, a u opoziciji su samo  pet odbornika PDP-a  i do kraja mandata Skupštine oni će biti u opoziciji.
 
Na ovoj istorijskoj sjednici nisu prisustvovala dva odbornika SDS-a Dragomir Ljubojević i Ljubiša Petrović. Kako smo saznali od pojedinih odbornika iz SDS Semberija-Mićo Mićić, Dragomir Ljubojević je ostao jedini uz SDS i do kraja mandata neće se miješati rad Skupštine.
 
Na samom početku Skupština je kasnila skoro sat vremena, te se počelo špekulisati da bi se Skupština mogla i odgoditi. no, ona je ipak održana, nakon dodatnih dogovora između političkih partija.
 
Na samom početku zasijedanja Jovan Gajić je obavijestio Skupštinu da će svi odbornici SDS-a od sada djelovati u Skpštini kao odbornici nove političke partije Stranke demokratske srpske Semberija-Mićo Mićić.
 
Milenko Mitrović, potpredsjednik Skupštine predložio je da se u dnevni red uvrsti tačka: Prijedlog opoziva predsjednika Skupštine Slaviše Markovića, te imenovanje novog predsjednika, kao i prijedlog opoziva zamjenika Gradonačelnika, i takođe imenovanje novog zamjenika. 
 
Nakon što su odbornici prihvatili prijedlog Mitrovića, pristupilo se tajnom glasanju za opoziv Slaviše Markovića što je na kraju i prihvaćeno sa 23 glasa ZA, dok odbornici PDP nisu htjeli da učestvuju u glasanju.
 
Za novog predsjednika Skupštine grada Bijeljina izaran je Aleksandar Đurđević iz kluba odbornika SNSD-a.
 
Takođe za novog zamjenika Gradonačelnika imenovan je Marko Mihajlović.
 
– Da li je ova moja smjena u skladu sa zakonom pokazaće vrijeme u nakom narednom perodu, ali mogu da istaknem da sam savjesno obavljao svoju funkciju, uz veliku saradnju sa svim odbornicima. Djelovao sam uvijek konstruktivno, posebno u sukobima pozicije i opozicije i čistog obraza odlazim sa mjesta predsjednika a  ova moja smjena je politička.  Ovaj period do izbora djelovaćemo kao opoziciona stranka a novoj skupštini želim uspješan rad, rekao je Slaviša Marković, odmah nakon smjene sa ove pozicje,
 
Smjene Markovića i Jovića plod su nedavno potpisanog sporazuma izeđu Mićića i Dodika, čime će SNSD u Bijeljini podržati Mićića kao kandidata za Gradonačelnika, dok će SNSD učestvovati u lokalnoj vlasti. 
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

UGLJEVIK: ZA 90 DJECE IZ BORAČKE POPULACIJE PO 150 KM ZA ŠKOLSKE UDŽBENIKE

Boračka organizacija Ugljevik obezbijedila je zajedno sa opštinom po 150 KM za 90 djece iz boračkih kategorija kao...

Gradski savjeti mjesnih zajednica: Ignorantski odnos Gradske uprave prema potrebama naših građana

  Saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti: Gradska uprava u Bijeljini, predvođena gradonačelnikom Petrovićem ignorantski se odnosi prema zahtjevima i...

Prihvatili Vukana, Selak ih više ne zanima: ŠTA JE DOGOVORENO na opozicionom sastanku u Istočnom Sarajevu

Vodeće opozicione stranke, SDS i PDP, prihvatile su listu Za pravdu i red Nebojše Vukanovića kao ravnopravnog partnera...

SUTRA PRES U SNSD: Aktuelni trenutak poljoprivrede u Semberiji

Sutra, 20.08.2022. godine (SUBOTA), sa početkom u 12:00 časova, u prostorijama GrO SNSD Bijeljina (Filipa Višnjića broj 1),...