Najštetnije igračke nam stižu iz Kine

Datum:

Share post:

Tržište BiH preplavljeno je igračkama iz Kine. Kako u Inspektoratu kažu, upravo ove igračke su najopasnije. Lani je zabranjen uvoz za osam pošiljki i to onih porijeklom iz ove azijske zemlje. 
 

"Republička zdravstvena inspekcija je u 2018. godini prilikom uvoza pregledala preko 270 pošiljki igračaka, od kojih je uzela preko 150 uzorka za laboratorijsku analizu. Na osnovu rezultata laboratorijskih analiza, u protekloj godini je za osam pošiljki dječjih igračaka u količini od 4.600 komada zabranjen uvoz, zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata i lakog izvlačenja niti. Кontrolisane su igračke porijeklom iz različitih zemalja, međutim sve neispravne pošiljke bile su porijeklom iz Кine", stoji u saopštenju Republičke zdravstvene inspekcije.

Iz Inspektorata skreću pažnju na važnost provjeravanja informacija na deklaraciji. Kažu, ako nema potrebnih informacija, ne kupujte igračke. Roditelji su svjesni da opasnost vreba sa svih strana, pa tako, većinom, provjere deklaracije.

“Vodite li računa da li na igrački postoji deklaracija?” – “Da, dosta ima igračaka koje su kineske proizvodnje, pa bilo je i na televiziji da apeluje se na roditelje da obrate pažnju, što je normalno.”

“Da vam iskreno kažem, i nisam vodila, negdje bilo gdje onako, kada naletim, pa to je to kupim.”

TESTNA REKLAMA

“Da, obavezno, da, naravno. Ne bih nikada kod Kineza ili kinesko čim vidim da je nešto, plastika jeftina kineska", neki su od komentara građana.

Sitni dijelovi koji se lako odvajaju, magneti, sadržaj ftalata, oštri dijelovi, lako izvlačenje niti, te lako skidanje boje, upozerenje su za loš kvalitet igračaka, a uz to i opasnost po zdravlje djece.

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...