''NAJČASNIJI IZGINULI, NEČASNI KOLO VODE'' Žestok odgovor boraca Asocijaciji ''Stvaraoci RS''

Datum:

Share post:

“Srpsku nisu stvorili borci, nego političari”, posljednja je u nizu kontroverznih poruka Asocijacije “Stvaraoci RS”, koju vodi Momčilo Krajišnik i koja je tražila da se ratnim funkcionerima iz budžeta RS isplati po 100.000 KM.

Uslijedio je žestok odgovor, naročito od boraca. Dragan Popović, koji je kao osamaestogodišnji borac Vojske RS ostao bez noge, kaže da ova igranka jasno pokazuje kuda ide Srpska.

– Najčasniji su poginuli u ratu i sada nečasni kolo vode. Ovdje je odavno zavladao sistem divljeg zapada, ko ima moć i ko zgrabi pare, taj može sve – kaže Popović.

Podsjeća da je 2.400 boraca dalo živote za zemlju u kojoj danas većina porodica preživjelih boraca živi na margini, tonući u letargiju.

Saopštenje “Stvaralaca RS”, u kome se navodi  da je tvrdnja da su borci  stvorili Republiku Srpsku netačna i “duboko  štetna”, jer se time “zastupa teza naših neprijatelja koji upravo tvrde da je Republika Srpska stvorena u ratu i da su je stvorili zločinci”, za Dragana je samo dio te igranke.

TESTNA REKLAMA

Boračka organizacija RS je još ranije jasno dala do znanja da ne podržava sporazum parlamentarnih stranaka i “stvaralaca” o davanju privilegija ratnim funkcionerima.

I političke stranke odustaju od sporazuma, koji su, tvrde, potpisali jer im je rečeno da je Boračka organizacija saglasna s njim.

Potpise su povukli DNS i PDP, još neke stranke su nagovijestile takvu mogućnost. Vladajući SNSD još ćuti.

Kako ocjenjuje politička analitičarka Tanja Topić, potpisnici sporazuma nisu očeklivali ovakav otpor, a kada su vidjeli da su reakcije oštre, pojedine stranke su povukle ručnu, ne želeći da u izbornoj godini izgube podršku birača.

– Momčilo Krajišnik je u saopštenju Asocijacije “zaboravio” naglasiti da među “stvaraocima” ima onih, koji su presuđeni ratni zločinci i da i sam spada u tu kategoriju. Sama ta činjenica oduzima mu pravo da govori o “neprijateljima” RS i o zločincima i da koristi tu vrstu argumentacije u borbi za lične privilegije. Republika Srpka je verifikovana tek Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao dio BiH. Dakle stvari su, u tom smislu, više nego jasne – kaže Topićeva.

Zaključuje da je ovakav odnos čovjeka osuđenog za ratne zločine prema čestitim borcima ponižavajući, ali da ova situacija i prilika za suočavanje sa ratnim zločinima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...

21. “Zlatni kotlić Semberije“ u subotu u Banji Dvorovi

Turistička organizacija Grada Bijeljine i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju „Zlatni kotlić Semberije“ koja se održava po 21....

BANJA DVOROVI: Ne bavimo se paušalnim ocjenama i procjenama

Na vanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ljubiša Petrović, najavio je pokretanje krivičnih prijava protiv službenika i odgovornih lica...