Najbolje knjige iz oblasti popularne psihologije u 2020. godini

Datum:

Share post:

Knjige iz oblasti popularne psihologije već dugi niz godina predstavljaju jedan od omiljenih žanrova među čitalačkom publikom. Naročito u 2020. godini, ovaj žanr dobio je još veću pažnju i popularnost, zbog psihološke pomoći koju nudi, ali i zbog ličnog razvoja koji podstiče, a koji je posebno bio interesantna tema u periodu izolacije.

Knjige iz popularne psihologije
podstiču na razmišljanje i tjeraju na preispitivanje nekih od osnovnih i bazičnih pretpostavki koje se tiču ljudskih emocija i principa. One nam takođe mogu predstavljati neophodnu motivaciju u ne tako svijetlim danima, ali i savjetovati kako da se nosimo sa predstojećim poslovnim i ljubavnim izazovima.

Potkrijepljene naukom, na svakodnevni i opušteni način, knjige iz oblasti popularne psihologije korisna su pomoć kod dnevnih emocionalnih i poslovnih izazovima. U nastavku teksta predstavljamo vam najbolje knjige iz popularne psihologije u 2020.

#1 Knjige Džona Maksvela “Kako uspješni ljudi…”

Džon Maksvel najprodavaniji je autor Njujork Tajmsa i Volstrit žurnala, a njegove knjige prodate su u više od 25 miliona primjeraka širom svijeta. Od ove godine, mogu se naći i u našim knjižarama, a predstavljaju pravo blago kada je riječ o razvijanju sopstvenog kreativnog potencijala i prevazilaženja poslovnih problema.

Autor je stručnjak iz oblasti liderstva, i polazi od pretpostavke da treba učiti iz prethodnih iskustava ostvarenih ljudi, za koje vjeruje da dijele određene vrijednosti i način razmišljanja.

U svojim knjigama, on kategorizuje i okuplja ideje najvećih svjetskih lidera i uči čitaoce kako da nauče da razmišljaju kao oni, u cilju ostvarivanja napretka u poslu i životu. Na našem jeziku, izdato je pet knjiga “Kako uspješni ljudi..” sa nastavcima – misle, pobjeđuju, rastu, predvode i “Učinite dan vrijednim”.

#2 Džon Navaro – Šta nam svako tijelo govori

Knjiga “Šta nam svako tijelo govori” Džona Navara, možda je i najzanimljivija knjiga iz oblasti popularne psihologije koja je objavljena na našem jeziku ove godine, a pogotovo će privući pažnju svim ljubiteljima detektivskih i policijskih filmova, serija i knjiga.

TESTNA REKLAMA

Naime, autor je bivši agent FBI-a i kontraobavještajne službe, a ujedno i priznati stručnjak za neverbalnu komunikaciju. U svom djelu on čitaoce uči da deširuju govor tijela sagovornika i njegove gestikulacije, na osnovu čega, autor tvrdi, možemo prozrijeti nečije laži i stvarne emocije i namjere.

Ipak, i sam pisac, ograđuje se da ne treba požurivati sa zaključcima, te da je neverbalna komunikacija korisna vještina, ali nikako egzaktna nauka. 

#3 Džordan Belfort – Pobjeđuj kao vuk

Vjerovatno niste ni svjesni da ste upoznati sa radom ovog autora, ali Džordan Belfort je čovjek čiji je život služio kao inspiracija za čuveni Skorsezeov film “Vuk sa Vol Strita”, sa Leonardom di Kapriom u glavnoj ulozi!

Džordan Belfort
je nesumnjivo jako kontroverzna ličnost, koja u svom djelu “Pobjeđuj kao vuk” otkriva svoje metode i strategije pomoću kojih je obezbijedio svoje poslovne uspjehe i napredak na poslovnoj ljestvici.

Ova knjiga napisana je jednostavnim stilom izražavanja, a služi kao svojevrsni vodič kroz svjetski poznat “Pravolinijski sistem prodaje” kojim se tvrdi sposobnost pojedinca da utiče na druge osobe, tako da je ubijedi u zacrtan cilj, kako na poslovnom tako i ličnom planu.

#4 Dejvid Bruks – Druga planina

Knjiga “Druga planina” autora Dejvida Bruksa odnosi se na često zapostavljeno pitanje u modernom društvu – pitanje morala. “Druga planina” je pronicljivo djelo o smislu života i potrazi za životom u skladu sa moralom.

Autor pažljivo preispituje uspostavljene norme savremenog društva, koje na pijedestal stavlja vrijednosti poput individualizma, uspjeha, težnje za materijalnim bogatstvima i visokim statusom u društvu.

Bruks se ne suprotstavlja u potpunosti sa načelima savremenog društva, ali primjećuje da mu nešto nedostaje, a vjeruje da nije usamljen u tom osjećanju. Naime, sve prethodno navedeno nalazi se na prvom stupnju života, odnosno prvoj planini, a za pravi ispunjen život obojen smislom, čovjek mora doći do druge planine – gdje se nalazi sve što istinski vrijedi.

Bruks nas podsjeća na naizgled zaboravljene principe solidarnosti, brige i odanosti prema drugim ljudima, koje nadilaze individualnost i daju nam mogućnost da živimo smislen i svrsishodan život u zajednici.

Nadamo se da vam se naš spisak knjiga dopao, te da će jedna od vaših novogodišnjih odluka biti da se posvetite iščitavanju neke od njih, bilo da ste fan žanra popularne psihologije ili ne, pa se možda u biblioteci narednih mjeseci, za razliku od novembra, promijeni spisak najtraženijih i čitanijih knjiga.

Svakako, ovaj spisak pokazuje raznolikost žanra popularne psihologije, koji svakako ima potencijal da zadovolji različite želje i preferencije široke čitalačke publike svih generacija i nivoa obrazovanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Lazarević i Radić

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Lazarević i Radić

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević i predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“ Boško Radić bili su gosti portala Dešavanja...

SUTRA SMJENE U AD ’’GRAD’’ BIJELJINA – imenovanje novog direktora

U AD ’’Grad’’ Bijeljina ništa bolje, samo smjene... Kako saznaje portal Dešavanja u Bijeljini za ujutro (utorak, 16. avgust...

ĆORIĆ: “Radnik“ više nije “na koljenima“ (foto, video)

Predsjednik Fudbalskog kluba "Radnik" Bijeljina Nedeljko Ćorić rekao je danas da su u ovom klubu uspjeli da riješe...

MINISTAR PAŠALIĆ: Protivgradna zaštita ne može da izazove sušu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je zadovoljan radom Protivgradne preventive jer...