Najavljene padavine nose probleme i poljoprivrednicima

Datum:

Share post:

Najavljene velike količine padavine napraviće probleme na zemljištima u nizini i blizu prirodnih vodotokova, te je potrebno pratiti situaciju i djelovati preventivno, rekao je Srni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.

Marinković je napomenuo da prethodni period karakteriše nedostatak niske temperature, snježnih padavina i izmrzavanje zemljišta, tako da će ove padavine sigurno ugroziti i brdsko-planinska područja koja imaju opasnost od bujičnih voda.

On je istakao da najavljene velike padavine ne idu na ruku poljoprivrednim proizvođačima, jer je ostalo još parcela na kojima nije izvršena osnovna obrada.

Marinković je napomenuo da su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske već upozorili na povećanu opasnost za poljoprivredne proizvođače, te da su ih pozvali da zaštite imovinu, magacine i sve ono što može da nastrada usljed bujičnih vodotokova.

TESTNA REKLAMA

“Najavljene padavine ne idu nam na ruku ni u smislu nakupljanja rezervi vlage za narednu vegetaciju, a ni u smislu čišćenja vazduha od raznih patogenih insekata i ostalih štetočina. Ukoliko ne budemo u ovoj završnici zime imali nisku temperaturu i period sa snijegom, možemo očekivati štetu na usjevima pšenice, ječma i uljane repice u vidu pojave bolesti i raznih štetočina”, rekao je Marinković.

On je napomenuo da je neophodno pratiti situaciju i intenzivno boraviti na parcelama, te blagovremeno reagovati u onim situacijama u kojima ljudski faktor može imati efekat.

“Tamo gdje priroda ima glavnu riječ, tu sve od nje zavisi, a kada je riječ o uzgoju na otvorenom, malo je toga što možemo uraditi da bi spriječili posljedice visoke temperature za ovaj dio godine, kao i bujičnih poplava”, rekao je Marinković.

Prema njegovim riječima, rano je govoriti o tome da li će biti ugrožena proljećna sjetva.

“Prije proljećne sjetve nam dolazi obrada zemljišta koje nije do sada obrađeno, zatim prihrana ozimih usjeva i sve će to biti uslovljeno klimatskim i vremenskim uslovima koji budu u datom momentu”, rekao je Marinković.

Najbolji orači su mraz i niska temperatura, naveo je on, te izrazio nadu da zima ipak nije rekla svoje posljednje slovo u ovim danima.

“Nadam se da ćemo imati taj željno očekujući snježni pokrivač i nisku temperaturu bar u kratkom periodu kako bi došlo do takozvanog prirodnog čišćenja okoline i zemljišta”, rekao je Marinković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Agrarni budžet u Srpskoj veći za 105 miliona KM, ratari zadovoljni podjelom sredstava

Prvi krug sastanaka poljoprivrednika i resornog ministarstva dao je poljoprivrednim proizvođačima razlog za zadovoljstvo. Naime, agrarni budžet za ovu...

Planinari PD ’’Povlen’’ iz Valjeva u posjeti PED ’’Majevica’’ (foto)

U subotu i nedjelju (28 i 29 januara 2023.) članovi pobratimskog Planinarskog društva ’’Povlen’’ iz Valjeva bili su...

DODIK: Dosadašnji Gradonačelnik, osim svojih ličnih hirova, ništa drugo nije ni pokazao u Bijeljini (video)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boraveći danas u Bijeljini na sastanku sa semberskim poljoprivrednicima govorio je i o...

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad (foto)

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad - Osnivač Republičke stranke Srpske Slavenko Ristić imao je izuzetnu...