U Gradsku upravu Grada Bijeljina je stigao Nacrt izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina za period 01.01 – 31.12.2023. godine, saznaje portal Dešavanja u Bijeljini, ali na današnjem obraćanju javnosti gradonačelnik Petrović se na pitanje našeg novinara nije izjasnio i koji je nalaz dala Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske je dala ’’negativno mišljene’’ na Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja, a ’’mišljenje sa rezervom’’ na Izvještaj o reviziji usklađenosti, piše u Nacrtu izvještaja koji je u posjedu portala Dešavanja u Bijeljini.

Izvještaj o reviziji finansijskih izvještajaNegativno mišljenje, Izvještaj o reviziji usklađenosti – Mišljenje sa rezervom

U daljem dijelu teksta prenijećemo samo pojedine dijelove Nacrta izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina za period 01.01 – 31.12.2023. godine – Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, uzimajući u obzir da u skladu sa članom 20. Zakona o reviziji javnog sektora Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 98/05 i 20/14) Grad Bijeljina nakon razmatranja Nacrta izvještaja ukoliko bude imao primjedbi, iste može dostavite Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske u pisanoj formi u roku od 15 dana od dana prijema Nacrta izvještaja (24.07.2024.godine).

Izvještaj o reviziji finansijskih izvještajaNegativno mišljenje

Što se tiče ’’negativnog mišljenja’’ o Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja iz Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske su naveli da je izvršena revizija konsolidovanih finansijskih izvještaja Grada Bijeljina koji obuhvataju: Konsolidovani bilans stanja na dan 31.12.2023. godine, Konsolidovani bilans uspjeha, Konsolidovani izvještaj o promjenama neto imovine, Konsolidovani bilans novčanih tokova, Konsolidovani periodični izvještaj o izvršenju budžeta na računovodstvenom fondu 01, Konsolidovani periodični izvještaj o izvršenju budžeta na računovodstvenom fondu 02 i Konsolidovani periodični izvještaj o izvršenju po računovodstvenim fondovima, za godinu koja se završava na taj dan (31.12.2023.godine)

Takođe su dalje naveli da je Revizijom bio obuhvaćen pregled značajnih transakcija, objašnjavajućih napomena uz finansijske izvještaje i primjenu računovodstvenih politika u revidiranom periodu.

Po našem mišljenju, (Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske) zbog značaja pitanja navedenih u pasusu „Osnov za negativno mišljenje“, konsolidovani finansijski izvještaji Grada Bijeljina, ne prikazuju istinito i objektivno, u svim materijalnim aspektima, finansijsko stanje imovine i obaveza na dan 31.12.2023. godine i izvršenje budžeta za godinu koja se završava na taj dan, u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja.

Osnov za negativno mišljenje

-Reviziju smo izvršili u skladu sa Zakonom o reviziji javnog sektora Republike Srpske i relevantnim ISSAI standardima revizije 2200-2810. Naša odgovornost za provođenje revizije detaljnije je opisana u pasusu „Odgovornost revizora“. Reviziju smo proveli u skladu sa ISSAI 130 Etički kodeks, ispunili smo naše ostale etičke odgovornosti i nezavisni smo u odnosu na subjekta revizije.

Smatramo da su pribavljeni revizijski dokazi, s obzirom na propisani okvir finansijskog izvještavanja dovoljni i odgovarajući i da obezbjeđuju osnov za naše mišljenje o finansijskom stanju imovine, obaveza i izvora i izvršenju budžeta, piše u Nacrtu izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina za period 01.01 – 31.12.2023. godine.

Ključna pitanja revizije

-Ključna pitanja su ona pitanja koja su po našem profesionalnom mišljenju bila najznačajnija u vršenju revizije konsolidovanih finansijskih izvještaja Grada Bijeljina za godinu koja se završava na dan 31.12.2023. godine. Ova pitanja smo razmotrili u okviru revizije tih finansijskih izvještaja kao cjeline, a u formiranju našeg mišljenja ne dajemo odvojeno mišljenje o tim pitanjima. Osim pitanja opisanih u pasusu „Osnov za negativno mišljenje“, nema drugih pitanja koja treba objaviti u Izvještaju o reviziji, navode dalje.

Odgovornost rukovodstva za finansijske izvještaje

-Gradonačelnik je odgovoran za pripremu i fer prezentaciju finansijskih izvještaja u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima za javni sektor i međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja.

Ova odgovornost obuhvata: osmišljavanje, primjenu i održavanje internih kontrola koje su relevantne za pripremu i fer prezentaciju finansijskih izvještaja koji ne sadrže materijalno značajne pogrešne nastale usljed prevare greške; odgovarajuća objelodanjivanja relevantnih informacija u napomenama uz finansijske izvještaje; odabir i primjenu odgovarajućih računovodstvenih politika i računovodstvenih procjena koje su primjerene datim okolnostima i nadzor nad procesom izvještavanja. Pri izradi finansijskih izvještaja rukovodstvo je odgovorno da procijeni stalnost poslovanja i da objelodani pitanja vezana za vremensku neograničenost poslovanja, piše u Nacrtu izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina za period 01.01 – 31.12.2023. godine.

Odgovornost revizora za reviziju finansijskih izvještaja

-Naš cilj je da steknemo razumno uvjeravanje o tome da finansijski izvještaji, kao cjelina, ne sadrže materijalno značajne pogrešne iskaze uzrokovane prevarom ili greškom, kao i da sačinimo i objavimo revizijski izvještaj, koji sadrži naše mišljenje. Razumno uvjeravanje predstavlja visok nivo uvjeravanja, ali nije garancija da će revizija, koja je izvršena u skladu sa ISSAI standardima revizije uvijek otkriti materijalno značajne pogrešne iskaze kada oni postoje, napominje se u Nacrtu izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina za period 01.01 – 31.12.2023. godine.

Izvještaj o reviziji usklađenostiMišljenje sa rezervom

-Uz reviziju konsolidovanih finansijskih izvještaja Grada Bijeljina za 2023. godinu, izvršili smo reviziju usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija iskazanih u finansijskim izvještajima sa značajnim zakonskim i drugim propisima.

Po našem mišljenju, zbog značaja pitanja navedenih u pasusu „Osnov za mišljenje sa rezervom“, aktivnosti, finansijske transakcije i informacije iskazane u konsolidovanim finansijskim izvještajima Grada Bijeljina za 2023. godinu nisu, u svim materijalnim aspektima, u skladu sa propisima kojima su regulisane, piše u Nacrtu izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina za period 01.01 – 31.12.2023. godine.

Osnov za mišljenje sa rezervom

-Reviziju usklađenosti smo izvršili u skladu sa Zakonom o reviziji javnog sektora Republike Srpske i ISSAI 4000 – Standard za reviziju usklađenosti.

Vjerujemo da su pribavljeni revizijski dokazi dovoljni i odgovarajući i da obezbjeđuju osnov za naše mišljenje o usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija iskazanih u finansijskim izvještajima sa propisima kojima su regulisane, navodi se dalje u Nacrtu izvještaja.

REZIME DATIH PREPORUKA

Preporuke vezane za finansijske izvještaje Preporučuje se gradonačelniku da obezbijedi da se:

– postupci i procedure provođenja popisa imovine i obaveza i izvještavanje vrši u skladu sa članom 17., 18. i 20. Pravilnika o načinu i rokovima vršenja popisa i usklađivanja knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem imovine i obaveza,

– konsolidacija entiteta javnog sektora i entiteta nad kojima ne postoji kontrola ili značajan uticaj vrši u skladu sa članom 122. stav (3) i članom 123. stav (2. i 5.) Pravilnika o računovodstvu, računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenama za budžetske korisnike,

– rashodi za lična primanja priznaju na obračunskom osnovu u periodu u kome ca članom 93. stav (2) Pravilnika o je obaveza nastala u skladu računovodstvenim politikama računovodstvenim računovodstvu, procjenama za budžetske korisnike,

– u okviru rashoda obračunskog karaktera evidentiraju rashodi koji ne zahtijevaju odliv gotovine u skladu sa članom 100. Pravilnika o budžetskim klasifikacijama, sadržini računa i primjeni kontnog plana za budžetske korisnike,

– subvencije i grantovi u okviru tekućih rashoda i obaveze za subvencije klasifikuju u skladu sa članom 81., 94. i 95. Pravilnika o budžetskim klasifikacijama, sadržini računa i primjeni kontnog plana za budžetske korisnike,

– izdaci za nefinansijsku imovinu evidentiraju na obračunskom osnovu u skladu sa članom 96. stav (4) Pravilnika o računovodstvu, računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenama za budžetske korisnike,

– izdaci po osnovu otplate duga po kreditima javnih preduzeća i ustanova za koje je Grad dao garancije evidentiraju u skladu sa članom 98. Pravilnika o politikama I računovodstvenim računovodstvu, računovodstvenim procjenama za budžetske korisnike,

– avansi za nefinansijsku imovinu evidentiraju na ostala kratkoročna računovodstvu, članom 79. Pravilnika o ca razgraničenja u skladu računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenama za budžetske korisnike,

– Napomene uz godišnje finansijske izvještaje sastavljaju u skladu sa članom 46. Pravilnika o finansijskom izvještavanju budžetskih korisnika, kao i odgovarajućim MRS-JS.

Preporučuje se direktoru Javne ustanove Gradsko pozorište „Semberija“, Razvojna agencija Grada Bijeljina i Javne ustanove Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Semberija“ da obezbijedi da se:

– izvještavanje o izvršenom popisu vršu u skladu sa članom 20. Pravilnika o načinu i rokovima vršenja popisa i usklađivanja knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem imovine i obaveza.

Preporučuje se gradonačelniku i direktoru Javne ustanove Centar za socijalni rad da obezbijedi da se:

– obaveze stvaraju do visine okvira utvrđenih budžetom u skladu sa članom 40. Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske, članom 10. stav (3) Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj i Odlukom o izvršenju budžeta Grada Bijeljina za fiskalnu godinu.

Preporuke vezane za usklađenost – Preporučuje se gradonačelniku da obezbijedi da se:

– zapošljavanje na određeno vrijeme, privremena i trajna premještanja zaposlenih vrši u skladu sa odredbama Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave,

– knjigovodstvene isprave i druga dokumentacija u vezi sa nastalim poslovnim Događajem dostavljaju knjigovodstvu u propisanom roku prema članu 9. stav (5) Zakona o računovodstvu i reviziji Republike Srpske,

– unos podataka u sistem trezora vrši na osnovu sačinjenih obrazaca za trezorsko poslovanje budžetskih korisnika prema članu 6. i 8. Uputstva o formi, sadržaju i načinu popunjavanja obrazaca za trezorsko poslovanje budžetskih korisnika,

– pojedinačnim aktom utvrđuje obaveza plaćanja komunalne takse za korišćenje prostora za parkiranje u skladu sa članom 6. Odluke o komunalnim taksama,

– pojedinačnim aktom utvrđuje pravo zaposlenih na naknadu prevoza sa posla i na posao u skladu sa članom 150. stav 1) Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave,

– opšta akta ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Bijeljina donose u skladu sa članom 59. stav (1) Zakona o lokalnoj samoupravi,

– plaćanja u gotovini vrše u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem,

– priprema i donošenje budžeta vrši u rokovima propisanim članom 28. stav (1) tačka đ), e), ž), i z) Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske,

– realokacije vrše uz poštovanje ograničenja visine i namjene i da se izvršenje budžeta vrši do roka za dostavljanje godišnjih finansijskih izvještaja u skladu sa Odlukom o izvršenju budžeta Grada Bijeljina za fiskalnu godinu.

Preporučuje se gradonačelniku i direktoru Javne ustanove Srpsko kulturno- umjetničko društvo „Semberija“ da obezbijedi da se:

– planiranje, pokretanje i izbor postupaka javnih nabavki vrši u skladu sa članom 6., 17., i 18. Zakona o javnim nabavkama,

Preporučuje se direktoru Javne ustanove Centar za socijalni rad da obezbijedi da se:

– obračun plate za radnike prve i šeste platne grupe, vrši u skladu sa članom 19. stav (2) tačka (1. i 6.) Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti socijalne zaštite Republike Srpske,

Preporučuje se direktoru Javne ustanove Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Semberija“ i Javne ustanove Muzej „Semberija“ Bijeljina da obezbijedi da se:

– obračun plata vrši u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske,

Preporučuje se direktoru Javne ustanove Srpsko kulturno-umjetničko društvo -„Semberija“ i Javne ustanove Centar za kulturu „Semberija“da obezbijedi da se:

– finansijski izvještaji sastavljaju u roku propisanom članom 54. Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske,

Preporučuje se Skupštini Grada da obezbijedi da se:

– Agrarni fond uključi u sistem trezorskog poslovanja u skladu sa članom 6. stav (12) Zakona o trezoru,

– usvaja Plan za izmirenje neizmirenih obaveza iz prethodnog perioda u skladu sa članom 9. stav (6) Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj,

– donese Program korišćenja sredstava od naknada za vode u skladu sa članom 195. Zakona o vodama,

– vrši usklađivanje budžetskih sredstava i izdataka prema članu 35. Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske.

U tekstu su prenijeti samo pojedini dijelovi Nacrta izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina za period 01.01 – 31.12.2023. godine – Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, uzimajući u obzir da u skladu sa članom 20. Zakona o reviziji javnog sektora Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 98/05 i 20/14) Grad Bijeljina nakon razmatranja Nacrta izvještaja ukoliko bude imao primjedbi, iste može dostavite Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske u pisanoj formi u roku od 15 dana od dana prijema Nacrta izvještaja (24.07.2024.godine).

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име