Na vlasnika i novi dom u Bijeljini čeka 50 pasa

Datum:

Share post:

Gradska uprava je ove godine iz budžeta izdvojila 140.000 KM za zbrinjavanje pasa lutalica na području Semberije, a u azilu za pse smješteno je 50 pasa koji čekaju na udomljavanje.

Veterinarska ambulanta “Franko džep” iz Vršana zadužena je za zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica, a taj posao počeli su u avgustu prošle godine. Prema riječima direktora tog preduzeća Blagoje Popovića, lani je sa ulica uklonjeno 400 pasa lutalica.

– Higijeničarska služba u Bijeljini nije radila osam mjeseci što je uticalo na porast broja pasa lutalica, čak i čopora. Uspjeli smo da ih skupiomo u azil, liječili smo ih i potom udomili. Ove godine je bolja situacija jer smo odmah na početku krenuli sa tim aktivnostima – rekao je Popović i dodao da su svi psi koji su prošli kroz azil čipovani.

Naglašava da je savjest građana Bijeljine na zavidnom nivou kada je riječ o udomljavanju pasa. Mnogi psi su našli dom i van granica i to u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

TESTNA REKLAMA

– Sve više imamo poziva za udomljavanje, jer su ljudi svjesni da kod nas mogu preuzeti zdravog psa, koji je dobro hranjen, u dobroj kondiciji, te da je prošao kompletnu zdravstvenu proceduru – kaže Popović.

Takođe, vlasnici pasa tokom godišnjih odmora imaju mogućnost da ljubimce povjere nadležnima u ovom azilu na čuvanje.

Usljed problema povećanog broja pasa lutalica i nedisciplinovanog držanja životinja u Bijeljini, inspekcija je, u saradnji sa građanima i veterinarskim ustanovama, počela sa pooštrenim kontrolama vlasništva, držanja i čipovanja pasa.

– Propisi nalažu da svi psi i mačke moraju biti identifikovani i evidentirani u jedinstvenu bazu podataka, te da nije dozvoljena vakcinacija, liječenje pasa niti bilo koja druga veterinarska intervencija bez prethodne identifikacije životinje mikročipom – rekli su u gradskoj upravi.

Iz gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove ističu da će se svi psi koji budu zatečeni na imanjima, dvorištima, u stanovima građana, smatrati vlasničkim ako su čipovani i ako se lica koja drže te životinje izjasne kao vlasnici. U suprotnom, smatraće se nevlasničkim psima i biće zbrinuti od strane Higijeničarske službe Grada.

Udruženje “Aska”
U Bijeljini postoji i Udruženje koje se bavi zbrinjavanjem i zaštitom pasa, “Aska”. U okviru akcije udomljavanja pasa koja je održana prošle godine  “Ja nisam lutalica, ja sam odbačen od ljudi” nekoliko pasa dobilo je  novi dom, a građani nove kućne ljubimce.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...