NA STUB SRAMA sve koji na tuđoj muci zarađuju: ŽALBE BIJELJINACA na divljanje cijena u krizi

Datum:

Share post:

Iako je jedna od mjera Vlade RS da cijene moraju ostati na niovu od 5. marta, stanje na terenu nije tako. Nadležnoj inspekciji u Bijeljini sve više građana obraća se sa žalbama da su cijene prehrambenih i higijenskih artikala povećane.

 

Gradska tržišna inspekcija je prekršajnim nalozima do sada sankcionisala šest trgovinskih radnji i jednu parfimeriju kaznama od 200 do 1.000 KM zbog poskupljenja artikala i nepoštovanja odluke o radnom vremenu.

Bijeljinka Vanja Vukadin Gojković upozorava da pojedini trgovci ne poštuju odluku o zamrzavanju cijena, već koriste čak i vanrednu sitaciju da bi zaradili.

Šokirala se kada joj je prodavačica na Zelenoj pijaci za kilogram kupusa tražila tri KM.

– Obrazloženje da je taj kupus „hercegovački“ meni nije prihvatljivo. Semberija je odvajkada poznata po proizvodnji kupusa. Vrećicu plaćamo dvije marke, a sada za jednu glavicu treba da izdvojim od tri, pa i do deset KM. To je zaista bezobrazluk. Ne ulazim u to ni odakle je taj kupus nabavljen, ni koliko plaćen proizvođaču, ali zaista smatram da je ovo samo pokušaj da se beskrupulozno zaradi – upozorava ova Bijeljinka.

Inspekcija

Slučaj je prijavila inspekciji.

– Evidentirali su i obećali da će reagovati. Mislim da moraju preduzeti sve kako bi spriječili nekotrolisano divljanje cijena. Jer ako to dozvolimo, a imajući u vidu da većina naroda živi od skromnih primanja, virus korona nam neće biti jedini problem – kaže Vanja.

Smatra da bi trebalo sve one koji krše ovu odredbu staviti na takozvani „stub srama“, odnosno javno objaviti podatke o njima.

– Privrednici, a i poljoprivrednici će se suočiti sa brojnim problemima i treba ih razumjeti i podržati, ali uprkos tome, građani, odnosno kupci, ne bi trebalo da plate najveći ceh – ističe ova Bijeljinka.

U nadležnom Odjeljenju za inspekcije Grada Bijeljina kažu da im se dnevno obrati više desetina građana koji smatraju da su njihova potrošačka prava ugrožena.

Prodavali robu sa isteklim rokom

– Građani se, uglavnom, žale na cijene voća i povrća. Evidentirali smo porast cijena na Zelenoj pijaci i upozorili prodavce da ih prilagode aktuelnoj situaciji. Ukoliko to ne budu poštovali, preduzimaćemo i rigoroznije mjere. Imamo dosta i neosnovanih žalbi, ali i slučajeva u kojima građani s pravom reaguju. Tu postupamo u skladu sa svojim nadležnostima. Novčano smo kaznili šest trgovinskih radnji, a inspekcija za hranu je kaznila dva trgovinska lanca zbog prodaje robe sa isteklim rokovima – kaže načelnik Odjeljenja za inspekcije Grada Bijeljina Boban Jovičević.

Inspektori, naglašava on, preduzimaju i druge mjere.

– Obavezna mjera je i nošenje zaštitnih maski i rukavica. Zdravstvena inspekcija, po instrukciji Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja, izdala je do sada 50 rješenja za izolaciju građanima koji su ušli na teritoriju Bijeljine – ističe Jovičević.

U Bijeljini, osim prodavnica sa prehrambenom robom, a u skladu sa preporukama Vlade, rade građevinske firme i stovarišta, prodavnice stočne hrane, dostava hrane, automehaničarske radnje, vulkanizeri i praonice. Nadležna inspekcija redovno vrši i njihovu kontrolu. Do sada nije evidentiran ni jedan prekršaj.

Zdravstvene mjere

– Zdravstvena inspekcija je naložila mere detaljne dezinfekcije kako interne, tako i od strane firmi sa licencom, svim vrtićima, školama, domovima za stara lica, javnim institucijama, trgovinskim lancima, mesarama, ribarama, klaonicama, bankama i svim onim subjektima koji mogu da rade u skladu sa naredbom koja je na snazi – kaže načelnik Odeljenja za inspekcije Grada Bijeljina Boban Jovičević.

On ističe da su obavezali pomenute subjekte da se pridržavaju maksimalne higijene, da redukuju broj radnika, ali i da smanje broj klijenata i kupaca u svojim objektima.

Dešavanja u Bijeljina
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...