Na prodaju JEDAN OD ČETIRI prototipa Ford Sierre RS500 Cosworth

Datum:

Share post:

Sierra RS Cosworth je sama po sebi kultni model, ali ako je riječ o prototipu, tada će mnogi reći da je riječ o "svetom gralu".

Naime, jedan od tek četiri fabrička prototipa Sierre RS500 Coswortha s brojem šasije #003 uskoro će biti ponuđen na aukciji, piše Jutarnji.hr. Mnogi kolekcionari brzih Fordova i ekskluzivnih Youngtimera će se složiti: to je prilika koja se pruža jednom u životu!

 
 
 
 

Zanimljivo je to da je pravo čudo da ovaj automobil postoji i danas jer prototipovi često nakon faze istraživanja, raznih podešavanja i razvoja uglavnom uopšte ne prežive "u komadu", ali nekako su sva četiri primjerka ostala u Fordu i nakon testiranja.

Kod #003 primjerka inženjeri Forda su konkretno testirali i dorađivali turbopunjač, interkuler i motor za potrebe homologacije, iznad "standardne" Sierre RS Cosworth, a čak je i prikazan u zvaničnoj dokumentaciji FISA-e.

TESTNA REKLAMA

Ford je u seriju pustio samo 5545 Sierra RS Cosworth od kojih je tek 500 s trake izašlo s oznakom RS500 kako bi se homologirao bolid Grupe A šampionata turističkih automobila.

Riječ je o evoluiranom RS Cosworthu koji su se pravili ručno, s pojačanim 2,0 litarskim benzincem od 227 KS i 227 Nm, a kome su dodati veći Garrett AiResearch T04 turbo punjač kao i veći interkuler. Stavljene su i kapacitetnije kočnice, a u odnosu na standardni RS Cosworth, neke promjene je doživio i aerodinamički paket spojlera.

Nažalost, konkretni primjerak ispod poklopca nema originalni motor iz prve ugradnje, ali ima identičan, izvađen iz primerka #010 koji je prošao kuru podizanja snage u Eggenberger Motorsportu.

Uz auto dolaze kompletno evidentirana istorija servisa, računi za ugrađene rezervne dijelove, knjiga s uputstvima za upotrebu i kopija dokumenata FISA-e.

Sigurni smo da će najveći fanovi brzih Fordova iz 1980-ih baciti pogled prema aukciji Race Retro Classic & Competition na Silverstoneu 22. februara, gdje će se ponuditi ovaj posebni Cossie, a vjeruje se da bi mogao da postigne cijenu od najmanje 70 do 80 hiljada evra.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: jutarnji.hr

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...