Na popravnom završilo 638 vozača

Datum:

Share post:

Da vozači u Srpskoj, uprkos novčanim i drugim kaznama, ignorišu saobraćajne propise rizikujući svoje i tuđe živote, svjedoče podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS prema kojima je lani na ponovno predavanje o saobraćajnim propisima poslato 638 vlasnika vozačkih dozvola, što je za 101 više u odnosu na godinu ranije.

Vozača koji su upućeni na ponovno predavanje o saobraćajnim propisima ne manjka ni ove godine, a prema riječima načelnice Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirne Miljanović do 7. aprila na području Srpske zaprimljene su 152 prijave.

– Vozač se upućuje na predavanja o saobraćajnim propisima ukoliko u roku od jedne godine od sticanja prvog kaznenog boda bude određeno sedam kaznenih bodova. Vozaču koji u periodu od 30 dana od dana prijema poziva ne dostavi popunjenu prijavu i dokaz o uplati za troškove predavanja, nadležni organ kod kojeg se vodi u evidenciji vozača rješenjem privremeno oduzima vozačku dozvolu dok ne dostavi potvrdu o odslušanom predavanju – objasnila je Miljanovićeva.

Dodala je da ukoliko vozač u predviđenom roku dostavi prijavu i dokaz o uplati za troškove predavanja, a ne odazove se na predavanje ili ne odsluša predviđen broj nastavnih časova, takođe će mu privremeno biti oduzeta vozačka dozvola koja će biti vraćena nakon što dostavi dokaz o odslušanom predavanju.

– Vozaču kojem je u periodu praćenja od jedne godine određeno deset kaznenih bodova, organ kod kojeg se vodi u evidenciji rješenjem privremeno oduzima vozačku dozvolu na period od 30 dana i upućuje mu poziv sa prilogom prijave za provjeru poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima – istakla je Miljanovićeva.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović rekao je za “Glas” da pojedinci, uprkos činjenici da zbog ignorisanja propisa mogu ponovo završiti na predavanjima o saobraćajnim propisima, ne mare za pravila ponašanja tokom vožnje.

– Ova mjera je dobra za vozače koji učestalo krše propise da se dodatno edukuju i kroz tu obavezu preispitaju svoje stavove. Smatram da učestala kršenja propisa nisu uzrok neznanja nego da to svjesno rade – kazao je Radović.

Prema riječima člana Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka Milenka Jaćimovića očigledno je da određeni problemi postoje i nakon polaganja vozačkog ispita.

– Svako novo slušanje predavanja i polaganje iziskuje dodatno vrijeme i novac, posebno ako se uzmu u obzir oni koji su tek položili – kazao je Jaćimović koji je i vlasnik auto-škole “Mir” u Banjaluci.

On kaže da se prošle godine u auto-školu javilo dvadesetak takvih vozača.

– Imali smo vozača kojem je dva puta poništena vozačka dozvola zbog kršenja propisa – rekao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, ova zaštitna mjera za vozača koji u određenom periodu skupi sedam kaznenih bodova, a početnik četiri, je prestroga, jer ako se, kako kaže, samo uzme u obzir da jedan pojas ili slovo “P” nosi bod, to je previše.

Dom naroda Parlamenta BiH danas bi, između ostalog, trebalo da razmotri prijedloge zakona o dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, među kojima je i uvođenje kaznenog boda za nepropisno parkiranje, odnosno na mjestu predviđenom za parkiranje lica sa invaliditetom.

Nadzor

Mirna Miljanović je objasnila da ukoliko je vozaču u periodu praćenja od jedne godine od dana sticanja prvog kaznenog boda određeno deset kaznenih bodova, on je pod praćenjem još godinu, pa ukoliko zaradi ponovo deset kaznenih bodova organ kod kojeg se vodi u evidenciji rješenjem mu privremeno oduzima vozačku dozvolu na period od 60 dana. Potom se vozaču upućuje poziv sa prilogom prijave za provjeru poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

– Ukoliko se poslije isteka dvije godine vozaču odredi ponovo sedam ili deset kaznenih bodova, prema njemu se postupa kao da je prvi put stekao kaznene bodove po opisanom postupku za prvu i drugu godinu praćenja.

Dešavanja u Bijeljini
izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS umjereno oblačno uz moguće slabe padavine

Ujutru umereno oblačno uz sunčane periode i hladnije, u višim predelima slab mraz. Mjestimično uz riječne doline i...

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...