Formiranje većine u Skupštini grada Banjaluka biće po svemu sudeći tema broj jedan ove jeseni u Republici Srpskoj.

Najavu Draška Stanivukovića, novog-starog gradonačelnika Banjaluke da će pokušati da oformi većinu bez SNSD, “pogurao” je ka tom cilju Milorad Dodik, predsjednik najveće stranke u Srpskoj, porukom da partija na čijem je čelu, ide u opoziciju naredne četiri godine, a da gradom treba da upravlja gradonačelnik i oni koji su glasali za njega, a to su, prema tvrdnjama Dodika, i koalicioni partneri SNSD na republičkom nivou.

“Po analizama, za kandidata SNSD Nikolu Šobota, glasao je SNSD i partija Gorana Selaka.  Jasno nam je da je značajan broj njih iz koalicije glasao protiv našeg kandidata. Oni su odabrali takvu politiku. Razumjeli smo Stanivukovićevu poruku da on ne želi SNSD u skupštinskoj većini. Nemamo ništa protiv, želimo mu da napravi što prije skupštinsku većinu. SNSD neće biti dio vlasti jer ne možemo da obezbijedimo većinu”, kazao je Dodik.

A činjenica je da SNSD, ukoliko želi, bez ikakvih problema može da obezbijedi većinu za Skupštinu grada Banjaluka, jer prema trenutnim rezultatima izbora SNSD ima 11 odbornika. Uz njih su i dva odbornika Socijalističke partije Srpske (SPS).

„Mi smo se jedini opredijelili i prije izbora da smo sa SNSD u gradu Banja Luka i to tako nastavljamo i dalje“, poručio za “Nezavisne novine” Goran Selak, predsjednik SPS.

Uz dva odbornika SPS, SNSD ima sigurnih 13, što znači da mu za većinu trebaju još tri odbornika. Jednog bi gotovo izvjesno našao u Saši Čudiću, koji je mandat osvojio ispred nacionalnih manjina, tako da bi SNSD za većinu trebala onda samo dva odbornika. A njih bi, da hoće, lako našao u koalicionim partnerima Demosu, Socijalističkoj partiji i Ujedinjenoj Srpskoj, koji su osvojili po dva mandata (ukupno šest) na lokalnim izborima.

Draško Stanivuković je, s druge strane, u velikom problemu da sastavi skupštinsku većinu.

Naime, PDP će u banjalučkom parlamentu imati sedam odbornika, što znači da im za većinu treba još devet da bi imali 16 (Skupština grada Banjaluka broji 31 odbornika).

Pošto vrlo vjerovatno ne mogu računati na 13 iz SNSD i SPS, Stanivukoviću je preostalo još 11 odbornika, koji dolaze iz Demosa, Ujedinjene Srpske, Socijalističke partije, Narodnog fronta, pokreta Za pravdu i red, Nezavisnog pokreta “Svojim putem” Igor Radojičić, te nacionalnih manjina. Ako bi Čudić pristao da bude dio Stanivukovićeve većine, onda bi gradonačelnik još osam morao da potraži u gorenavedenim partijama.

Ali, tu se stvar komplikuje, jer iz dvije partije stižu uvjerenja da od saradnje sa Stanivukovićem nema ništa. To su Narodni front Jelene Trivić, koja je u Banjaluci osvojila dva mandata, i pokret Za pravdu i red Nebojše Vukanovića, koji će imati jednog odbornika.

“Nećemo učestvovati ni u jednoj većini, ni SNSD ni Stanivukovićevoj. Nećemo biti dio ni jednog tabora jer djeluju po identičnoj matrici vršenja vlasti. Glasaćemo za dobre prijedloge, za loše nećemo”, poručila je za “Nezavisne novine” Jelena Trivić.

Bilo kakvu saradnju sa Stanivukovićem odbacuje i Nebojša Vukanović.

“Ne znam zašto gospodin Stanivuković ne bi želio da razgovara i pravi vlast sa SNSD kad je on njihov potrčko. Naš odbornik u Banjaluci neće dati nikakvu podršku skupštinskoj većini”, naglasio je Vukanović za “Nezavisne novine”.

Ako se ovo ispostavi tačnim, Stanivuković je već izgubio tri odbornika, što je uz 13 iz SNSD i SPS, već 16, čime praktično nema nikakvu šansu da napravi većinu sve i da mu ostatak odbornika iz drugih stranaka da podršku, jer kada se sabere sedam odbornika PDP, sa šest odbornika US, Demosa i SP, te Igorom Radojičićem i Sašom Čudićem, to je u zbiru 15.

I sam Radojičić, koji je osvojio mandat kao nosilac svoje liste, smatra da je nerealno da Stanivuković napravi većinu u Skupštini grada. Ipak, rekao je da ne bježi od razgovora.

“Razgovarati uvijek hoćemo. Nismo pristalice blokada. Razgovor primarno vidimo kao konceptualnu priču, a ne matematičke koalicije”, kazao je Radojičić za “Nezavisne”.

Ostatak stranaka po ovom pitanju u najvećoj mjeri suzdržan.

Velibor Stanić, predsjednik Gradskog odbora SP, kaže da je rano za razgovore, jer nisu stigli konačni rezultati izbora.

“Konaćan stav ćemo donijeti na organima partije”, naveo je za “Nezavisne” Stanić.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske rekao nam je da se za sva pitanja obratimo Nevenu Staniću, predsjedniku GO US u Banjaluci, ali nam se ni Stanić nije javio.

Najkonkretniji su bili u Demosu. Prvo će, kako je kazao Boran Bosančić, generalni sekretar Demosa, razgovarati sa SNSD. Ipak, priznaje da odnosi sa SNSD u Banjaluci nisu najbolji.

“Odazvaćemo se svim razgovorima. Potpuno je logično da smo bliži SNSD jer sa njima godinama sarađujemo, međutim činjenica je da nismo zadovoljni odlukama i potezima GO SNSD Banjaluka jer su smjenjivali naše kadrove u Depotu. Ali generalno, mislim da sve te tenzije mogu i moraju laganije ići i kad je u pitanju odnos Stanivuković i aktuelna skupštinska većina”, rekao je Bosančić.

Dakle, pred Stanivukovićem je izuzetno težak posao. Većinu može napraviti bez Narodnog fronta i Vukanovića samo ako ga podrže svi odbornici iz svih stranaka vladajuće većine osim SNSD. Dakle, podršku bi morao da traži i od SPS, koji se “zakleo” na vjernost Dodiku.

Uz sve navedeno, ovdje se ni u kom slučaju ne treba isključiti opciju da će Stanivuković na razgovor pozvati i Dodika lično, koji je nakon izbora, koliko toliko spustio loptu i kazao da će podržati razvoj Banjaluke.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име