Danas je u Bijeljini na Fakultetu poslovne ekonomije Bijeljina održan 11. Internacionalni naučni skup EKONBIZ 2023. Tema ovogodišnjeg naučnog skupa bila je: „UTICAJ GEOPOLITIČKIH PROMJENA NA NACIONALNU EKONOMIJU“.

Ovogodišnjem internacionalnom naučnom skupu u organizaciji Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Ekonomskog fakulteta u Subotici Univerziteta u Novom Sadu, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Privredne komore Republike Srpske, Područne privredne komore Bijeljina, prisustvovali su mnogobrojni učesnici i gosti iz zemlje i inostranstva. Takođe, prisustvovali su i predstavnici Gradske uprave Grada Bijeljina, akademske zajednice ekonomskih i drugih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Prištini, učesnici i gosti iz BiH, Srbije i regiona, ali i šire, predstavnici realnog sektora, uspješni privrednici, ljudi iz prakse, sa kojima Fakultet ima izuzetnu poslovno-tehničku saradnju, te predstavnici akademskog osoblja i zaposleni Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina.

Prilikom obraćanja prisutnima, dekan Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina, prof. dr Vesna Petrović se najprije zahvalila svima koji su došli da svojim radom i prisustvom uveličaju ovaj događaj. Rekla je da Fakultet već jedanaestu godinu organizuje naučni skup, te da su naučni skupovi idealan spoj naučnog rada i predivnog druženja iz koga se rađaju prekrasna prijateljstva.

„Prijavljeno nam je 52 rada i 106 autora iz pet različitih država. Veoma je značajno da ove godine u jednoj relativno maloj Bijeljini imamo spoj istoka i zapada, imamo plenarne govornike, kao što je prof. Olgu Trofimenko sa Univerziteta u Sankt Peterburgu, prof. dr Panayiotis Kontakos, prof. dr Jelena Kočović, sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Branko Krsmanović. Svake godine pokušavamo da procjenimo koja su to aktuelna područja za razmatranje radova“, rekla je prof.dr Vesna Petrović.

Na plenarnoj sjednici su izlagana četiri rada.

Prof. dr. Olga Trofimenko izlagala je rad pod nazivom THE RIPPLE EFFECT: ANALYZING THE INFLUENCE OF CURRENT GEOPOLITICAL CHANGES ON NATIONAL ECONOMY (THE CASE OF MODERN RUSSIA). U svom izlaganju govorila je o tome koliko današnji globalni lideri gube na svojoj snazi i moći.

„Svjedoci smo svi da je Ruska Federacija pod sankcijama i to će biti okvirno tema mog rada. Govoriću o prilikama koje biznismeni imaju u Ruskoj Federaciji. Mnogi strani investitori i kompanije su napustile Rusiju, što je pružilo prostor za domaće kompanije da se razvijaju, kao i one koje dolaze iz prijateljskih ili neutralnih zemalja. Bila je predikcija da će ruska ekonomija doživjeti krah, međutim, to je bila prognoza prošle godine, a ove godine se pokazalo da to nije tačno. Naprotiv, Ruska Federacija posluje prilično dobro“, rekla je prof.dr Trofimenko.

Prof. dr Panayiotis Kontakos zahvalio je FPE iz Bijeljine na gostoprimstvu, ističući da je naučni skup sjajna prilika da se razmjene iskustva.

„Moj rad će se baviti temom geopolitičkih promjena i uticaja na ekonomiju zemalja, s obzirom da živimo u svijetu nesigurnosti i neizvjesnosti. Važno je da se vrši tranzicija sa istoka na zapad kako bi došlo do održivog razvoja. Siguran sam da su naše regije (Kipar, Srbija, Bugarska) u epicentru ovih promjena i optimističan sam u vezi sa tim da će naše zemlje na kraju da dožive pozitivan obrt u svom razvoju“, kaže prof.dr Kontakos.

Dr Aleksandar Grubor, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici istakao je da je tema o kojoj se govori na naučnom skupu posebno interesantna i aktuelna, s obzirom na vrijeme u kojem živimo. Današnjem skupu prisustvovao je veliki broj učesnika sa Ekonomskog fakulteta u Subotici.

„Oko 15 učesnika će prisustvovati sa svojim radovima i mogu da kažem da je veoma lepo biti na Fakultetu Poslovne ekonomije u Bijeljini, nastavljati saradnju i baviti se novim istraživanjima i otkrivati neke nove izazove kada je u pitanju uticaj geopolitike na nacionalnu ekonomiju. Izazovi su veliki, a na nama je da pokušamo da tražimo rješenje i da budemo optimisti u teškom vremenu“, rekao je dr Grubor.

Tanja Vujović, dekan Ekonomskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i suorganizator naučnog skupa, izrazila je nadu da će zaključci sa današnjeg skupa trasirati pravce budućeg kretanja zemalja Zapadnog Balkana u vrlo komplikovanim geopolitičkim uslovima.

Prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Srđan Lalić, rekao je da je naučni skup koji je danas održan na FPE u Bijeljini, prilika da se razmjene iskustva sa profesorima iz okruženja, s obzirom da ove godine prisustvuju i profesori iz razvijenih zemalja, odnosno iz EU i Rusije.

„Vjerujemo da će zaključci sa ovog naučnog skupa biti kvalitetni i da će doprinijeti unapređenju našeg poslovnog ambijenta, što za naš fakultet znači da predstavljamo otvoreni sistem koji je usko povezan sa lokalnom samoupravom i predstavnicima privrede. Nadamo se da će se u narednim godinama, kroz ovakve naučne skupove, razvijati i naš naučnoistraživački rad i da će naš fakultet i naši profesori biti ravnopravni partneri sa ostalim profesorima iz okruženja“, kaže prof.dr Srđan Lalić.

Rad pod nazivom UTICAJ GLOBALNIH KRETANjA NA EKONOMSKI RAST I FISKALNU STABILNOST U REPUBLICI SRPSKOJ čiji su autori: doc. dr Biljana Srdić Gojković, Univerzitet u Banjoj Luci, Ekonomski fakultet, član Fiskalnog savjeta Republike Srpske, prof. dr Branko Krsmanović, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina, član Fiskalnog savjeta Republike Srpske i prof. dr Milenko Krajišnik, Univerzitet u Banjoj Luci, Ekonomski fakultet, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske, izlagao je prof. dr Branko Krsmanović.

Za 11. Internacionalni naučni skup „EKONBIZ 2023“ prijavljena su ukupno 52 naučna rada sa 106 autora i koautora.

Ovaj izuzetno posjećen događaj doprineo je novim poznanstvima, sticanju novih znanja, razvoju novih kreativnih ideja i razmjeni iskustava.

Takođe, prisutnima su se svojim govorima obratili i: prof. dr Miroslav N. Jovanović sa Univerziteta u Ženevi, u ime radnog predsjedništva naučnog skupa, predstavnik Gradske uprave Grada Bijeljine Ljubica Mlađenović, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina gospodin Aleksandar Đurđević, prof. dr Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske i dekan Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci, prof. dr Jelena Kočović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Jadranka Đurović Todorović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu, kao i predstavnik Privredne komore Republike Srpske, Područne privredne komore Bijeljina, Slavica Marković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име