NA DANAŠNJI DAN: Ubijen Mahatma Gandi, vođa pokreta za nezavisnost Indije

Datum:

Share post:

Na današnji dan 1649. engleskom kralju Čarlsu Prvom Stjuartu, čija je autoritarna vladavina izazvala građanski rat, odrubljena glava na osnovu presude revolucionarnog suda da je kriv za izdaju, odnosno tajne pregovore sa Škotima. Njegov režim je srušila revolucija pod vođstvom Olivera Kromvela. Pogubljenje je ostavilo mučan utisak čak i na Kromvelove pristalice, a u Holandiji i Španiji ogorčeno stanovništvo je pobilo poslanike nove republike.

Istog dana 1882. rođen je američki državnik Frenklin Delano Ruzvelt, predsjednik SAD od 1932. do 1945. Biran je četiri puta za šefa države, jedini u američkoj istoriji. Bio je pravnik i član Demokratske stranke. Napustio je politiku izolacionizma i energično stao na stranu antihitlerovske koalicije u Drugom svjetskom ratu. Umro je u aprilu 1945.

Godine 1933. predsjednik Njemačke feldmaršal Paul fon Hindenburg naimenovao Adolfa Hitlera za kancelara. U Hitlerovoj vladi bila su još samo dvojica nacista, ali je on brzo uklonio neistomišljenike i prigrabio apsolutnu vlast. Time je otvorio put nacističkoj diktaturi i masovnim zločinima u Drugom svjetskom ratu.

Godine 1948. ubijen je indijski državnik Mohandas Karamčand Gandi, nazvan Mahatma. U Nju Delhiju ga je ubio Naturam Godse, fanatik iz sekte "Hindu Mahasabha" koja se protivila njegovoj politici stišavanja antagonizama Hindusa i muslimana. Gandi je predvodio pokret za nezavisnost Indije. Doktrina gandizma, manifestovala se u pasivnom otporu. Sam Gandi, koji je asketski živio, često je štrajkovao glađu, što se pokazalo kao oružje pred kojim je britanska kolonijalna vlast bila nemoćna. Ni čestim hapšenjima nije zaustavljen – stekao je ogroman ugled i popularnost.

Na današnji dan 1968. u Vijetnamskom ratu počela je jednomjesečna ofanziva "Tet" , tokom koje su sjevernovijetnamske trupe i južnovijetnamski gerilci napali Sajgon i više od sto drugih mjesta u Južnom Vijetnamu. "Tet" se smatra prekretnicom u ratu, jer je navela vladu SAD da počne da razmišlja o povlačenju iz Vijetnama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

VRIJEME DANAS hladno i nestabilno

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS hladno i nestabilno

Ujutru i prepodne oblačno sa povremenom kišom koja će biti češća na zapadu. Na istoku malo toplije uz...

U 2024. oživljava “stari, dobri“ festival “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ (foto)

Ono čime se Semberija može ponositi su vrijednosti koje će ove, 2024. godine ponovo biti oživljene u novom...

Bijeljinske rukometašice grabe ka tituli (foto)

Dva dana, dvije utakmice i dvije pobjede! Ostvarile su ovo rukometašice ŽRK "Radnik" iz Bijeljine koje su proteklog...

MZ “POPOVI“: Bez i malo stida gradonačelnik se oglasio u vezi Doma kulture u Popovima! (foto)

Na tekst gradonačelnika Bijeljine oko neodržavanja prostorija u Domu kulture Popovi oglasila se i  MZ Popovi preko FB...