NA DANAŠNJI DAN: Rođen Marko Murat, osnovan SSSR

Datum:

Share post:

Na današnji dan 30. decembra 1864. godine rođen srpski slikar Marko Murat, osnivač Umjetničke zanatske škole u Beogradu. Počeo je kao realista, ali se kasnije približio impresionistima. Slikarsku akademiju završio je u Minhenu. U srpsko slikarstvo unio je nova umjetnička shvatanja i razvio interesovanje za probleme svjetlosti.

Istog dana 1918. godine u Berlinu počeo trodnevni osnivački kongres Komunističke partije Njemačke, na kojem je usvojen program čiji je tvorac bila Roza Luksemburg. Kongres je izrazio podršku sovjetskoj Rusiji, a 1922. godine zvanično osnovan SSSR, sklapanjem konfederacije Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Transkavkaske Federacije, kojem su se ubrzo priključile ostale sovjetske republike.

Na današnji dan 1988. godine jugoslovenski premijer Branko Mikulić i njegova vlada podnijeli ostavku na talasu rastućih kritika zbog grešaka, posebno evidentnog neuspjeha vlade da savlada ekonomsku krizu.

Istog dana 1991. godine na sastanku u glavnom gradu Bjelorusije – Minsku lideri Zajednice Nezavisnih Država (nastale poslije raspada SSSR) nisu se dogovorili o ujedinjenoj armiji i svim bivšim sovjetskim republikama je dopušteno da formiraju sopstvene oružane snage.

TESTNA REKLAMA

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: 11. “Dani povrća“ u Gornjem Crnjelovu (foto)

Danas su u Gornjem Crnjelovu organizovani 11. po redu Dani povrća. Ove godine na manifestaciji je svoje povrće,...

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...