NA DANAŠNJI DAN počela sječa srpskih knezova

Datum:

Share post:

Na današnji dan 15. januara 1804. godine počela je sječa srpskih knezova i viđenijih ljudi u Beogradskom pašaluku poslije žalbe knezova turskom sultanu Selimu Trećem na zulum dahija.

Istog dana 1905. godine srpskog protu i poznatog borca protiv Turaka Atanasa Petrovića, u narodu poznatog kao pop Taško, Bugari su u Kumanovu ubili iz zasjede kad se vraćao iz crkve. Zbog prijetnji velikobugarskih šovinista prethodno je izbjegao u Srbiju, ali se vratio u Kumanovo.

Na trećoj konferenciji balkanskih socijaldemokratskih partija u Sofiji 1920. godine osnovana je Balkanska komunistička federacija – Savez komunističkih partija Bugarske, Grčke, Jugoslavije i Rumunije – kao dio Komunističke internacionale.

U istočnoj Bosni 1942. godine otpočela je Druga ofanziva protiv partizana u Drugom svjetskom ratu, tokom koje je više od 35.000 njemačkih i hrvatskih vojnika do 7. februara ovladalo komunikacijama, ali su poslije prolaska glavnine neprijateljskih snaga partizani ponovo zaposjeli izgubljene dijelove slobodne teritorije.

Evropska zajednica 1991. godine priznala je jugoslovenske republike Hrvatsku i Sloveniju kao nezavisne države, uprkos učestalim upozorenjima da će to doliti „ulje na vatru“ ako prethodno ne budu riješena prava manjina u otcijepljenim republikama. Odlučujuću ulogu u donošenju takve odluke imao je ogroman pritisak Njemačke.

Na današnji dan 2001. 
godine započela je s radom Vikipedija, svojevrsna, mada nepouzdana, on lajn enciklopedija. Njen osnivač Amerikanac Džimi Vejls namjeravao je da ubrza njenu prethodnicu Nupediju, čiji su okviri bili prestrogi, jer se od saradnika tražilo da imaju doktorat iz područja o kojem pišu, a tekstovi su morali da prolaze kroz nekoliko faza provjera. Prvobitna Vejlsova Vikipedija imala isključivo verziju na engleskom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: „Sastanak u Briselu obećava napredak na evropskom putu BiH“

“Nastavak dijaloga sa EU je od ključne važnosti, ali i rješavanje konkretnih problema koji su pred nama na...

Mladicu dužu od metar i težu od 10 kg u Drini ulovio iskusni ribar Simo Pokorni (foto,video)

U Zvorniku, na rijeci Drini ulovljen kapitalan primjerak mladice teže od deset kilograma i duža od metar. Zbog...

BOŠKO RADIĆ: Proizvodnja pšenice je neisplativa

Proizvodnja pšenice je neisplativa, kaže u ATV jutru Borško Radić, predsjednik Udruženja proljoprivrednika sela Semberije. Radić ističe da čekaju...

U toku sedmice oplemenjivanje prostora parka prijateljstva „Bijeljina – Langenhagen“ novim, zdravim biljnim vrstama (foto)

Redakciji portala Dešavanja u Bijeljini obratili su se građani sa informacijom da je Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i...