NA DANAŠNJI DAN počela sječa srpskih knezova

Datum:

Share post:

Na današnji dan 15. januara 1804. godine počela je sječa srpskih knezova i viđenijih ljudi u Beogradskom pašaluku poslije žalbe knezova turskom sultanu Selimu Trećem na zulum dahija.

Istog dana 1905. godine srpskog protu i poznatog borca protiv Turaka Atanasa Petrovića, u narodu poznatog kao pop Taško, Bugari su u Kumanovu ubili iz zasjede kad se vraćao iz crkve. Zbog prijetnji velikobugarskih šovinista prethodno je izbjegao u Srbiju, ali se vratio u Kumanovo.

Na trećoj konferenciji balkanskih socijaldemokratskih partija u Sofiji 1920. godine osnovana je Balkanska komunistička federacija – Savez komunističkih partija Bugarske, Grčke, Jugoslavije i Rumunije – kao dio Komunističke internacionale.

U istočnoj Bosni 1942. godine otpočela je Druga ofanziva protiv partizana u Drugom svjetskom ratu, tokom koje je više od 35.000 njemačkih i hrvatskih vojnika do 7. februara ovladalo komunikacijama, ali su poslije prolaska glavnine neprijateljskih snaga partizani ponovo zaposjeli izgubljene dijelove slobodne teritorije.

Evropska zajednica 1991. godine priznala je jugoslovenske republike Hrvatsku i Sloveniju kao nezavisne države, uprkos učestalim upozorenjima da će to doliti „ulje na vatru“ ako prethodno ne budu riješena prava manjina u otcijepljenim republikama. Odlučujuću ulogu u donošenju takve odluke imao je ogroman pritisak Njemačke.

Na današnji dan 2001. 
godine započela je s radom Vikipedija, svojevrsna, mada nepouzdana, on lajn enciklopedija. Njen osnivač Amerikanac Džimi Vejls namjeravao je da ubrza njenu prethodnicu Nupediju, čiji su okviri bili prestrogi, jer se od saradnika tražilo da imaju doktorat iz područja o kojem pišu, a tekstovi su morali da prolaze kroz nekoliko faza provjera. Prvobitna Vejlsova Vikipedija imala isključivo verziju na engleskom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uskoro sjednica Vijeća naroda Srpske: Bošnjaci potežu veto na čak 3 zakona

Akti koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na posljednjoj sjednici, između ostalog i Izborni zakon Republike Srpske,...

GOVEDARICA: Nađeno rješenje – radnicima SDS biće isplaćene plate

Nađeno rješenje: Radnicima SDS-a biće isplaćene plate Šef Kluba poslanika SDS-a održao je jutros sastanke sa predstavnicima Vlade Republike...

„Trofej Bijeljina 2024“ 11. maja u Bijeljini (foto)

Za nešto manje od dvadeset dana, tačnije u subotu 11 maja u Bijeljini, u organizaciji karate kluba "UNSU"...

JU OŠ „Dvorovi“ iz Dvorova posjetila Udruženje „Bijeljinska djeca suncokreti (foto)

Učenici škole zajedno sa direktorom i defektologom OŠ "Dvorovi" iz Dvorova kod Bijeljine posjetili su udruženje: „Bijeljinska djeca...