NA DANAŠNJI DAN na sjeveru Albanije srušio se američki helikopter AH-64 tipa “apač“

Datum:

Share post:

Na današnji dan 5. maja 1945. godine Sovjetske trupe u Drugom svjetskom ratu ušle u mjesto Pinemunde, odakle su Nijemci ispaljivali rakete „fau 1“ i „fau 2“. Američke trupe su istog dana oslobodile njemački nacistički koncentracioni logor Mathauzen, u kojem su Nijemci tokom rata likvidirali 120.000 ljudi, uključujući 13.000 Jugoslovena.

Istog dana 1955. godine zapadni saveznici obnovili suverenitet Zapadne Njemačke i primili je u NATO pakt.

U Bonu 1990. godine počeli razgovori SSSR, SAD, Velike Britanije, Francuske i dvije njemačke države o ujedinjenju Njemačke.

Na današnji dan 1997. godine SAD deportovale u Jordan vođu islamske terorističke organizacije „Hamas“ Musu Mohameda Abu Marzuka pošto nisu uspjele da pronađu dovoljno dokaza da ga optuže za umiješanost u terorističke napade.

Istog dana 1999. godine na sjeveru Albanije srušio se američki helikopter AH-64 tipa „apač“ i oba pilota su poginula, a NATO pakt saopštio da se nesreća dogodila zbog kvara motora tokom „rutinske vježbe“.

Haški tribunal 2003. godine podigao je optužnice protiv bivših pripadnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj od 1991. godine do 1995. godine.

Komisija za provođenje istrage uzroka avionske nesreće, u kojoj je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski, 2004. godine objavila izvještaj u kojem se navodi da su proceduralne greške pilotske ekipe pri slijetanju na aerodrom u Mostaru dovele do pada aviona.

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Porter Gos 2006. godine podnio ostavku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BUDŽETSKA INSPEKCIJA: Stanivuković nezakonito realocirao 11 miliona KM

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tokom 2022. godine donio je 93 rješenja o realokaciji sredstava koje su u suprotnosti...

DODIK SA PETRUŠEVOM: I pored velikih pritisaka, ostajemo predani dobrim odnosima sa Rusijom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburg gdje će prisustvovati Međunarodnom bezbjednosnom forumu. Na forumu učestvuju...

Predsjednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije...

PET MAGAZIN: Da li psi mogu da prepoznaju svoju rasu

Mnogi vlasnici će reći da njihov nemački ovčar u parku nepogrešivo prilazi drugom nemačkom ovčaru, baš kao što...