NA DANAŠNJI DAN BiH dobila Predsjedništvo

Datum:

Share post:

Na današnji dan 20. februara 1860. godine u Novom Sadu je izašao prvi broj „Danice“, najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je pokrenuo i uređivao Đorđe Popović. „Danica“ je okupila stotinak srpskih pisaca, među kojima Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja, Lazu Kostića, Ljubu Nenadovića i druge.

Istog dana, 1908. godine umro je pisac Simo Matavulj, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma. Njegova najznačajnija djela su roman “Bakonja fra Brne” i pripovijetka “Pilipenda”.

Na Kosovu, na područjima Podujeva, Orahovca i Suve Reke, 1999. godine pojačani su oružani sukobi između srpskih snaga bezbednosti i pripadnika organizacije kosovskih Albanaca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Na današnji dan 2000. godine srpska policija je za sedam dana privela 24 aktiviste studentske organizacije „Otpor“ zbog antirežimskih plakata i grafita. Hapšenje aktivista „Otpora“ i onemogućavanje rada nezavisnih medija, su trajali do izbora u septembru na kojima je, pobjedom Demokratske opozicije Srbije, srušen režim Slobodana Miloševića.

U bečkoj palati „Daun Kinski“  2006. godine počeli su dvodnevni pregovori predstavnika Srbije i Kosova o decentralizaciji vlasti na Kosovu. To je bio i početak direktnih pregovora o statusu Kosova. Iste godine, BiH dobija Predsjedništvo koje čine predsjednik i dva potpredsjednika, s rotacijom na čelu ove institucije svakih 18 mjeseci.

Na osnovu odluke Osnovnog suda u Banjaluci Islamska zajednica u Bosni 2009. godine dobila je oko 32 miliona evra od Republike Srpske i grada Banjaluke, na ime odštete za rušenje 16 džamija na području Banjaluke tokom ratnih sukoba od 1992. do 1995. godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Učenik osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ iz Velike Obarske kod Bijeljine najbolji atletičar regionalnog takmičenja MOI 2024. godine (foto)

Dragan Senić, učenik devetog razreda u Osnovnoj školi „Petar Petrović NJegoš” iz Velike Obarske ostvario je izvanredan uspjeh...

ŽELIMIR NEŠKOVIĆ na Energetskom samitu u Neumu (foto)

U Neumu se od 24. do 26. aprila 2024. godine održava Energetski samit, koji će i ove godine...

PU BIJELJINA: Tokom dvodnevne akcije evidentirano 105 prekršaja

Saopštenje policijske uprave Bijeljina prenosimo u cjelosti: "U cilju prevencije saobraćajnih nezgoda Policijska uprava Bijeljina u periodu od 19.04....

Delegacija Republike Srpske u posjeti Agenciji za vode Kraljevine Holandije (foto)

Predstavnici Javne ustanove „Vode Srpske“ i resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske bili su...