Na današnji dan – 4. septembar

Datum:

Share post:

Danas je ponedjeljak, 4. septembar, 247. dan 2023. Do kraja godine ima 118 dana.

1768. – Rođen francuski pisac i diplomata Francoa Rene Šatobrijan, sjajan stilista koji je snažno uticao na francusku književnost. Poslije ranjavanja u jednoj bici sa pristalicama Francuske revolucije 1792. je emigrirao u Englesku, gdje je ostao do 1800. Po povratku na vlast dinastije Burbon 1814. bio je ambasador i šef diplomatije. Povukao se iz politike 1830. poslije Julske revolucije i pada kralja Šarla Desetog. Djela: „Duh hrišćanstva“ /čiji su dio kratki romani „Atala“ i „Rene“/, poema u prozi „Mučenici“, „Put iz Pariza u Jerusalim“, „Uspomene s onu stranu groba“, epopeja o američkim Indijancima „Les Natćez“, politički spisi „Istorijski, politički i etički eseji o prošlim i sadašnjim revolucijama, razmatranim u odnosu na francusku revoluciju“, „O Bonaparti i Burbonima“.

1781. – Španski naseljenici – pod nazivom „Grad naše Gospe, kraljice anđela“ /El Pueblo de Nuestra Senora La Reina de Los Angeles/ – osnovali grad Los Anđeles.

1809. – Rođen poljski pisac Julijuš Slovacki, tvorac poljskog romantičarskog pozorišta, majstor jezika i forme. Djela: zbirke pjesama „Poezija“ /tri toma/, poeme „Anheli“, „U Švajcarskooj“, „Benjovski“, „Čas misli“, „Kralj-Duh“, drame „Kordijam“, „Fantazi“, „Mazepa“, „Mindove“, „Marija Stjuart“, „Horštinjski“, „Salomejin srebrni san“, tragedije „Baladina“, „Lila Veneda“.

1823. – Rođen srpski knez Mihailo Obrenović, koji je Srbiju učinilo najjačom vojnom silom Balkana. Vladao je od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868, kad je ubijen na Košutnjaku. Zbog bune Tome Vujčića – Perišića pobjegao je 1842. u Austriju, gdje je pomagao Vuka Stefanovića Karadžića, Đuru Daničića, Branka Radičevića i druge srpske pisce. Kad se njegov otac knez Miloš Obrenović vratio na vlast 1858, preuzeo je komadu nad vojskom, a 1861. je ustanovio narodnu vojsku od oko 50.000 ljudi i snabdio je modernim oružjem. Iskoristio je tursko bombardovanje Beograda 1862. i poslije dugih pregovora natjerao je 1867. Turke da povuku garnizone iz svih srpskih gradova. Sklapao je saveze s balkanskim hrišćanima radi rušenja Otomanskog carstva – 1866. s Crnom Gorom, 1867. s Grčkom i s Bugarskim revolucionarnim odborom i 1868. s Rumunijom i nastojao je da spriječi pad BiH pod austrijsku vlast.

1844. – Popečiteljstvo prosveštenija /ministarstvo prosvjete/ Srbije odobrilo osnivanje Narodnog muzeja u Beogradu na incijativu srpskog pisca Jovana Sterije Popovića, tada načelnika Popečiteljstva prosveštenija.

1862. – U Carigradu potpisan protokol povodom spora Srbije i Otomanskog carstva poslije ubistva jednog srpskog dječaka na Čukur-česmi Beogradu i sukoba Turaka i Srba. Carigradskim protokolom je naređeno Turcima da napuste mnoge srpske gradove, uključujući varoš beogradsku, ali su u nekim mjestima ipak ostali turski vojnici.

1870. – Francuska postala republika, čime je okončano Drugo carstvo Šarla Luja Napoleona Trećeg Bonaparte, tri dana prije toga zarobljenog u francusko-pruskom ratu.

1906. – Rođen američki biolog njemačkog porijekla Maks Debrik, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1969. godine, koji je znatno doprinio istraživanjima genetske srukture virusa.

1908. – Rođen američki filmski režiser Edvard Dimitrik, autor oporih kriminalističkih filmova i filmova o socijalnim i rasnim problemima u SAD. Filmovi: „Unakrsna vatra“, „Zbogom, ljubljena moja“, „Plavuša iz Singapura“, „Iza izlazećeg sunca“, „Daj nam danas“, „Žongler“, „Mladi lavovi“, „Plavi anđeo“, „Drvo života“, „Pobuna na Kejnu“.

1944. – Belgijske gradove Brisel i Antverpen u Drugom svjetskom ratu oslobodile britanske i kanadske trupe.

1963. – Umro francuski državnik i finansijski stručnjak Robert Šuman, tvorac tzv. „Šumanovog plana“ 1950, na osnovu kojeg su 1952. Belgija, Holandija, Luksemburg, Zapadna NJemačka, Italija i Francuska stvorile Evropsku zajednicu za ugalj i čelik, preteču Evropske unije. Bio je ministar finansija 1946, šef diplomatije od 1948. do 1953. i ministar pravde od 1955. do 1956.

1965. – Umro alzaški ljekar, filozof, teolog, pisac, muzički istoričar, muzičar i humanista Albert Švajcer – dobitnik Nobelove nagrade za mir 1952. Od 1913. do smrti je radio kao ljekar-misionar u bolnici koju je osnovao u francuskoj Ekvatorijalnoj Africi. Djela: „Kultura i etika“, „Između vode i prašume“, „Autobiografija“, „Afričke priče“, „Potraga za istorijskim Isusom“.

1974. – SAD kao posljednja zapadna zemlja uspostavile diplomatske odnose sa Istočnom NJemačkom.

1989. – Umro francuski pisac Žorž Simenon, autor 84 kriminalistička romana u kojima je glavna ličnost izmišljeni inspektor Megre. Djela: romani „Lađar“, „Noć na raskršću“, „Mali doktor“, „Megre postavlja zamku“.

1992. – Bivši predsjednik Bugarske Todor Živkov, zbačen 1989, osuđen na sedam godina zatvora pod optužbom za pronevjeru državnih fondova.

1995. – Pod geslom „Ujedinjeni Jerusalim je naš“ Izrael započeo 15-mjesečnu proslavu 3000. godišnjice proglasa kralja Davida o tom gradu kao prijestonici jevrejskog naroda.

1997. – Od eksplozije tri bombe, koje su u Jerusalimu postavili islamski teroristi, poginulo sedam i ranjeno skoro 200 ljudi.

1998. – Međunarodni tribunal u Hagu osudio na doživotnu robiju bivšeg premijera Ruande Žana Kambandu, optuženog za genocid počinjen 1994. u sukobima plemena Tutsi i Hutu u toj afričkoj zemlji.

2000. – Oko 20 policajaca i vojnika, te 60 pripadnika ljevičarskog pobunjeničkog pokreta poginulo je u sukobima u Kolumbiji, koji su aktivirani nakon posjete američkog predsjednika Bila Klintona.

2009. – Od eksplozije u fabrici namjenskih proizvoda „Prvi partizan“ u Užicu poginulo sedam radnika.

2018. – Umro Marjan Beneš, bokser, šampion Jugoslavije u velter kategoriji, amaterski i profesionalni šampion Evrope, jedini bokser proglašen za najboljeg sportistu Jugoslavije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...

BOSIĆ, SDS: Odbijanje Zakona o PDV je neviđen izraz bahatosti

Mladen Bosić, delegat u Domu naroda, govoreći o stavu SNSD-a i neusvajanju Zakona o podizanju limita za ulazak...