NA DANAŠNJI DAN sklopljena konvencija o osnivanju ''slobodne zone u Solunu''

Datum:

Share post:

Na današnji dan 10. maja 1923. godine Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevina Grčke sklopile konvenciju o osnivanju „slobodne zone u Solunu“, koja je Jugoslaviji predata na upotrebu 6. marta 1925. godine na period od 50 godina. Zona obuhvata 94.000 kvadratnih metara, na kojoj je Jugoslavija dobila isključivo pravo upotrebe i carinsku upravu, ali ne i policijsku, jer je područje ostalo pod grčkim suverenitetom. Novi aranžman SFRJ i Grčke o tranzitu jugoslovenske robe preko slobodne zone luke u Solunu potpisan je 3. februara 1975. godine u Atini, s važnošću od deset godina, poslije čega se automatski produžava svakih pet godina.

Istog dana 1940. godine nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu bez objave rata napala Holandiju, Belgiju i Luksemburg, a Velika Britanija je poslije nacističke invazije na Dansku zaposjela bivšu dansku koloniju Island.

Na današni dan 1979. godine umrla je srpska filmska glumica Italina – Ida Kravanja, poznata kao Ita Rina, poslije udaje Tamara Đorđević, najpoznatija filmska glumica u Jugoslaviji između dva svjetska rata, prva naša glumica koja je ušla u svjetsku enciklopediju filma. Prije Drugog svjetskog rata igrala je niz glavnih uloga u filmovima njemačke i češke produkcije, a poslije rata epizodne uloge u nekoliko domaćih filmova.

Istog dana 1994. godine Nelson Mendela kao prvi crnac inaugurisan za predsjednika Južne Afrike.

Na današnji dan 2015. godine u dvodnevnom sukobu (9. i 10. maj) grupe terorista, uglavnom sa Kosova, sa pripadnicima makedonske policije u naselju Divo, u Kumanovu, poginulo je osam policajaca, 37 je povrijeđeno, a pronađena su tijela 14 napadača.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su četiri bebe, jedan dječak i...

VRIJEME DANAS toplo i umjereno oblačno uz sunčane periode

Toplo i umereno oblačno uz sunčane periode. Na jugu i zapadu će biti oblačnije uz povremenu slabu kišu...

NA PANJIKU OBILJEŽENA 31 GODINA OD HEROJSKE ODBRANE MAJEVICE

Na Panjiku iznad Priboja danas je obilježena 31 godina od odbrane Majevice u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i pogibije 16...

Pedagoški fakultet Bijeljina održao Svečanu akademiju i predstavljanje monografije „Istočnik obrazovanja – 30 godina rada Pedagoškog fakulteta“ (foto)

Večeras je u Bijeljini održana Svečana akademija i predstavljanje monografije Pedagoškog fakulteta "Istočnik obrazovanja - 30 godina rada...