Na današnji dan rođen jugoslovenski Če Gevara (video)

Datum:

Share post:

Na današnji dan 1916. godine rođen je Ivo Lola Ribar, narodni heroj i jedan od najistaknutijih simbola bivše Jugoslavije.

Bio je pravnik filozof, poliglota, političar… Školovao se u Zagrebu, Beogradu, Parizu i Ženevi, ali je ipak ostao upamćen kao harizmatični partizanski heroj, koga su prozvali i jugoslovenski Če Gevara i “princ komunizma”.

Lola Ribar je poticao iz ugledne građanske porodice, a njegov otac, advokat Ivan Ribar, bio je prvi predsjednik AVNOJ-a, ustavotvorne skupštine socijalističke Jugoslavije.

Pogibija Ive Lole Ribara na Glamočkom polju u novembru 1943. godine i danas izaziva kontroverze, jer je smatran gotovo izvjesnim Titovim nasljednikom.

TESTNA REKLAMA

Bio je lider jugoslovenske komunističke omladine, namlađi član Vrhovnog štaba i Centralnog komiteta KPJ i prvi šef vojne misije jugoslovenskog partizanskog pokreta pri Savezničkoj komandi za srednji istok sa sjedištem u Kairu.

Njegovo čuveno ljubavno pismo vjerenici Slobodi Trajković, koja je ubijena u logoru Banjica, mnogi su mladići i djevojke u doba SFRJ znali napamet, a ono je poslužilo i Korni grupi kao matricu za poznatu rok baladu.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Festival romske kulture, tradicije i jezika “BARO DROM“ 25. i 26. avgusta u Bijeljini (foto)

Centar za integrativnu  inkluziju „Otaharin“ i Udruženje žena Romkinja danas su održali konferenciju za medije i najavili predstojeći...

Ema Kovač AK “Atletik“ Bijeljina osvojila zlato na Otvorenom prvenstvu AP Vojvodine

Proteklog vikenda u Sremskoj Mitrovici održano je Otvoreno prvenstvo AP Vojvodine za mlađe juniore/ke. U trci na 800...

Noć Jackpotova u Brčkom u Vegas Casinu 18. avgusta

Vegas Casino je za vas priredio Noć Jackpotova i četiri specijalna welcome Jackpota: 3x300KM i 1x500KM uz redovne...

Prijavite se za onlajn kurs o preduzetništvu u ekonomiji u razvoju

HarvardX nudi besplatan onlajn kurs “Entrepreneurship in Emerging Economies”, koji je namijenjen svima koji žele da istraže kako...