Lista SDA-NIP-SDP za Skupštinu Grada Bijeljina, 4 Mustafa Gradaščević

Tokom mandata 2020-2024. delegatima gradske Skupštine predstavio sam trideset inicijativa koje sam pripremao zajedno sa različitim zainteresovanim stranama u Janji i Bijeljini. Jedna od onih na koju sam posebno ponosan tiče se uvrštavanja proizvodnje krompira u podsticaj iz Agrarnog fonda Grada Bijeljina. Inicijativa je dobila podršku u Skupštini grada Bijeljina a potom realizovana 2022. godine. Do te godine krompir nije bio na spisku poljoprivrednih kultura koje se subvencionišu iz budžeta Grada Bijeljina. Na moj prijedlog, krompir je po prvi put uvršten u pravilnik o podsticajima Agrarnog fonda pri čemu visina podsticajnih sredstva za organizovani otkup voća i povrća iznosi 15% od prosječne tržišne cijene… Maksimalan iznos koji korisnik može ostvariti za ovu vrstu podsticaja je do 2 500 KM. U prvoj verziji pravilnika proizvodnja krompira nije bila predviđena za premiranje ali smo uspjeli da djelovanjem kroz skupštinske procedure unesemo izmjene i osnažimo naše poljoprivrednike.

Podsjećanja radi, OPZ „Agrofarmer“ Janja jedan je od najvećih organizatora proizvodnje industrijskog krompira u cijeloj Bosni i Hercegovini. Proizvodnja se radi za kompaniju BINGO, odnosno njihovu poslovnu jedinicu „Semberka“ iz Janje.

A da pregovori nisu bili nimalo lahki govori i komentar jednog od kolege odbornika (iz jedne srpske stranke) kada je rekao: „Jeste li vi svjesni gdje će najveći dio tih podsticaja za krompir ići?“ Ovdje je mislio na Janju i Bošnjake, jer je Janja najveći proizvođač industrijskog krompira ne u Semberiji, nego u Bosni i Hercegovini.

Da bi nastavili i dalje borbu za naša prava i bili faktor u odlučivanju i neko ko se pita za procese, moramo biti zastupljeni u Skupštini grada Bijeljina.

Kao i do sad uvijek na usluzi mojim sugrađanima.

Lista SDA-NIP-SDP za Skupštinu Grada Bijeljina, 4 Mustafa Gradaščević

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име