MUP Srpske odustao od strožeg kažnjavanja učesnika javnog skupa

Datum:

Share post:

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske odustaje od donošenja novog Zakona o javnom okupljanju kojim je propisano da će prekršajno kažnjenim organizatorima ili učesnicima javnog skupa ubuduće biti zabranjeno prisustvovanje bilo kakvom javnom skupu i to u trajanju do dvije godine.

Za kršenje zabrane bila je predviđena kazna zatvora do čak 30 dana.
 

Sadržaj Nacrta zakona o javnom okupljanju Republike Srpske, ističući da isti nije razmatran na sjednici Vlade, ali da je iz njega očito nastojanje da se značajno povećavaju postojeće i uvode nove novčane kazne za učesnike i organizatore javnog skupa, te da se uvedu višegodišnje zabrane prisustvovanja skupovima za građane Republike Srpske.

Nakon što su pravnici i aktivisti uvođenje mjere dvogodišnje zabrane organizovanja i prisustvovanja javnom skupu ocijenili kao pretjeran potez vlasti koji, zajedno sa izmjenama Zakona o javnom redu i miru, ide u pravcu radikalnog ograničavanja građanskih prava i sloboda, MUP je povukao zakon.

TESTNA REKLAMA

Ambasade SAD-a, Njemačke i Velike Britanije te OHR danas su dali zajedničku izjavu o navedenim nacrtima zakona ističući da politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i evropskim standardima, a da nedavne incijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda.

„Ministarstvo nije u skupštinsku proceduru uputilo nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju, kako su to mnogi mediji posljednjih dana objavili, niti se Vlada Republike Srpske očitovala o istom. Imajući u vidu da se radi o radnoj verziji, Ministarstvo neće u ovom trenutku nastaviti rad na izmjenama ovog Zakona, niti će ovaj materijal uputiti u proceduru“, saopšteno je iz MUP-a.

Dokument pokazuje da je bila riječ o novom nacrtu Zakona, a ne o izmjenama postojećeg Zakona.

MUP je saopštio i da je spreman na konstruktivan dijalog u vezi sa Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koji bi trebalo da se 16. aprila 2019. godine nađe na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske, a sve u cilju uvažavanja dobrih praksi i prijedloga koji se odnose na sporne članove navedenog Nacrta zakona.

„Cilj je da se dobije kvalitetno i dobro rješenje, do utvrđivanja prijedloga ovog zakona. Istovremeno, u skupštinskoj proceduri na sjednici NSRS naći će se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji predviđa mogućnost uvođenja rezervnog sastava policije, što je i praksa mnogih zemalja članica Evropske unije, a sve u cilju podizanja stepena bezbjednosti građana i imovine“, navodi se u saopštenju MUP-a.

​Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...

VRIJEME DANAS sunčano i vruće

Pretežno sunčano i vruće. Kasnije popodne i uveče na zapadu postepeno naoblačenje. Tokom noći na zapadu oblačno uz...