MUP Srbije zabranio Evroprajd po predviđenoj ruti u Beogradu; Zabranjena i porodična šetnja

Datum:

Share post:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, donijelo je rješenja da ne dozvoli šetnju učesnika Evroprajd 2022“ kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji „antiglobalista“ u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine, saopšteno je iz MUP-a.

U saopštenju MUP-a se navodi da je „nakon obavljene bezbjednosne procjene utvrđeno da postoji visok rizik da će bezbjednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbjednost drugih građana“.

– Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije Evroprajd 2022 i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije Evroprajd 2022, procijenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu – saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova  SrbijeAleksandar Vulin je istakao da je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o očuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbjednosti i imovinske sigurnosti svakog građanina.

TESTNA REKLAMA

– Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova ne dozvoljava održavanje dvije šetnje – Evroprajda i „antiglobalista“. U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana – rekao je Vulin.

Apelovao je na sve da poštuju zakon i da svoje lične i političke interese stave na stranu i ne ugrožavaju ni svoju ni tuđu bezbjednost.

Beograd prajd je na svom Instagram nalogu objavio da je „danas, 13. septembra, srpska policija je zabranila održavanje Evroprajd šetnje, predavši organizatorima zvanično rješenje“.

Dodaje se da će Beograd Prajd iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme da opovrgne ovu odluku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...