MUP Sarajeva odbio zahtjev da se ispred Tužilaštva BiH u Sarajevu održi SKUP PODRŠKE DODIKU

Datum:

Share post:

MUP odbio zahtjev da se ispred Tužilaštva BiH u Sarajevu održi SKUP PODRŠKE DODIKU

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odgovorilo je negativno na zahtjev Odbora za zaštitu i prava Srba u FBiH za održavanjem protesta u petak u znak podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću zbog optužnice Tužilaštva BiH.

Kako saznaje Klix, skup je zabranila Policijska uprava Novi Grad Sarajevo.

Protesti, koji su najavljeni 1. septembra u 18 sati, su ocijenjeni kao skup visokog rizika. Policijske agencije već nekoliko dana razmjenjuju podatke i procjenjuju rizike po bezbjednosnu situaciju.
Odbor za zaštitu i prava Srba u FBiH je u zahtjevu najavio skup i dolazak 30 članova, a organizatori protesta su ranije saopštili kako je cilj skupa da kažu da je optužnica protiv Dodika i Lukića čisto politička.

– Srpska groblja se ruše po FBiH, nedostaju Srbi na Ozrenu, niko za to ne odgovora. Kod samog Tužilaštva BiH imate razbijene spomenike Srbima, i nikada nisu ništa preduzeli. Ovdje je optužnica skovana ekspresno i to ćemo jasno poručiti na skupu podrške Dodiku i Lukiću – istakao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbor za zaštitu i prava Srba u FBiH.

Tužilaštvo BiH prošle sedmice je vratilo Sudu BiH dorađenu optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da su optužnicu podigli zbog krivičnog djela neprovođenje odluke visokog predstavnika iz člana 203. a stav 1 Krivičnog zakona BiH, kojeg je nedavno izmijenio visoki predstavnik Kristijan Šmit, kojeg RS ne priznaje, kako bi u Republici Srpskoj bile poštovane njegove odluke.

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora, međutim nakon dorađivanja optužnice nisu se oglasili u javnosti kako bi objasnili do kakvih je izmjena došlo.
Podsjećamo, optužnica je podignuta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Kristijan Šmit, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika poništio je 1. jula zakone koje je usvojila Narodna skupština RS u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu izglasanih zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u “Službenom glasniku RS”.

Dešavanja uBijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Izgradnja auto-puta Bijeljina – Rača u punom jeku, uskoro spajanje mosta

Put srpskog jedinstva, kako je nazvana dionica auto-puta Bijeljina - Rača trebalo bi da bude završen do planiranog...

Prošle sedmice održan prvi sastanak stalne radne grupe za količinu voda BiH i Hrvatske

Javna ustanova „Vode Srpske“ – Kancelarija za podsliv rijeke Vrbas u Banjaluci, 19. septembra bila je domaćin prvog...

LOPARE: ODRŽANA DVADESETA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE

ODRŽANA DVADESETA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE Na današnjoj dvadesetoj redovnoj sjednici raspravljao se o 27. tačaka dnevnog reda. "Danas smo...

Dugogodišnji anonimni donator poklonio trenerke i majice djeci sa poteškoćama u razvoju KK „Fenix Basket“ Bijeljina

Djeca se teškoćama u razvoju od prijatelja i dugogodišnjeg donatora KK "Fenix Basket" Bijeljina, koji je i ovaj...