Može li SULJAGIĆ biti SMIJENJEN: Objave predsjednika Memorijalnog centra Srebrenica razbjesnile javnost

Datum:

Share post:

Može li Suljagić biti SMIJENJEN: Objave predsjednika Memorijalnog centra Srebrenica razbjesnile javnost

Treba li predsjednik Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić krivično da odgovara zbog širenje vjerske i nacionalne mržnje i da li na čelu institucije koja se finansira iz budžeta svih građana može da bude osoba koja, umjesto na smirivanje međunacionalnih tenzija, svojim istupima stvara još veće.

Rasprava o ovim i brojnim drugim pitanjima povela su se u protekla dva dana na društvenim mrežama nakon što je Suljagić na posprdan način komentarisao brutalni napad huligana na srpske roditelje i njihovu djecu u sarajevskom naselju Ilidža, pri čemu je jedan od roditelja uboden nožem.

Umjesto da osudi ovaj brutalni napad i pozove na smirivanje tenzija, Suljagić je svojim objavama na društvenim mrežama još više “dolio ulje na vatru”.

U jednoj od svojih objava Suljagić je okačio fotografiju na kojoj se vide dvojica vojnika s puškama koji gledaju na Sarajevo te napisao iznad nje: “zabrinuti srpski roditelji na Ilidži”.

U drugoj objavi je napisao da mu nije jasno “zašto je tako potresno, šokantno, bogohulno, reći da ga lijepo zabole je li neko iz Srbije lakše povrijeđen na Ilidži”.

Suljagić tu nije stao već je objavio fotografiju na kojoj je prikazana slika Uroša Predića”„siroče na majčinom grobu” iz 1888. godine, a pored nje članak iz jednog medija koji je ovu fotografiju tokom proteklog rata u BiH koristio u propagandne svrhe.

– Ovako će se za dvije hevte predstavljati to što je kockasta glava iz neke srpske pripizdine lakše povrijeđena na Ilidži: Stradanije srpske dece na El-lidži – napisao je Suljagić ispod fotografije.

Iako je kasnije izbrisao te svoje objave, korisnici društvenih mreža ostali su zgroženi onim što je napisao, a mnogi od njih su pozvali na Suljagićevu smjenu, ali i da krivično odgovara za širenje vjerske i nacionalne mržnje.

Suljagić je trenutno predsjednik Memorijalnog centra Srebrenica – javne institucije kojom upravlja država Bosna i Hercegovina i finansira se iz budžeta svih građana.

Kako piše u statute ove institucije, Memorijalnim centrom upravlja Upravni odbor koji je odgovoran Savjetu ministara BiH.

Članove Upravnog odbora imenuje Savjet ministara na mandat od četiri godine, a oni onda biraju predsjednika MC.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i banjalučki advokat, Milan Petković ističe da bi Suljagić trebao da ima ličnu, građansku i ljudsku odgovornost, ali da je na njemu da li će je imati ili ne.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, kako dodaje Petković, ako već nema ljudsku odgovornost, mora da ima političku zbog funkcije koju obavlja.

– On zbog svojih izgovorenih riječi, odnosno stavova koji su u najmanju ruku skandalozni i sramni, mora da odgovara i time mora da se pozabavi Savjet ministara BiH. S obzirom na to da je u toku formiranje novog saziva Savjeta ministara očekujem da će se ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem i da će upozoriti Upravni odbor Memorijalnog centra na Suljagićeve skandalozne javne istupe. Moraju da vide na koji način će Suljagić snositi odgovornost za navedene skandalozne objave – kaže Petković za Srpskainfo.

Podsjećamo, jedna osoba iz Beograda povrijeđena je nožem u hotelu u sarajevskom naselju Ilidža, kada je u subotu uveče napadnuta grupa roditelja mladih fudbalera Fudbalskog kluba “Zvezdara” iz Beograda koji učestvuju na međunarodnom turniru.

Sarajevska policija je zbog ovog napada uhapsila desetak osoba, starosti između 20 i 27 godina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...

DODIK – POTPISAĆU: Nova sjednica Kolegijuma NS RS, na dnevnom redu Izborni zakon RS

U ovim trenucima u NS RS počela je sjednica Kolegijuma, a kako saznajemo, tema je Izborni zakon Republike...

MILIČEVIĆ: SDS žrtvovao sebe za Srpsku, a vi niste spremni na to!

"Srpska demokratska stranka 2006. godine, a počev od 2004. godine bila je u veoma teškoj situaciji suočena sa...