MOLEBAN U BIJELJINI – FOTIJE: Zakon u Crnoj Gori je ZAKON O ROPSTVU (foto,video)

Datum:

Share post:

U Sabornom hramu rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini večeras je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa sveštenstvom služio moleban kao molitvenu podršku u odbrani prava Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Nakon molebana, ulicama grada krenule su litije, u pratnji velikog broja građana, do Trga kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Episkop zvorničko-tuzlanski FOTIJE- Zakon o slobodi vjeroispovjesti se može nazvati zakonom o ropstvu
Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da se Zakon o slobodi vjeroispovjesti, koji je donesen u Crnoj Gori, može nazvati zakonom o ropstvu, kada je u pitanju Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Crnoj Gori.

TESTNA REKLAMA

 “Po tom zakonu treba da se oduzmu svi objekti stariji od 1918. godine i da postanu vlasništvo države Crne Gore, a te manastire, crkve i crkvene objekte strvarali su naši ljudi, koji su sigruno u to doba osjećali sebe samo i isključivo Srbima, Srbima koji žive u Crnoj Gori, kao što su Srbi koji žive u RS, Srbi koji žive u Vojvodini i Šumadiji.  Kako je moguće da se sada kaže da to nisu objekti SPC, kada je to oduvijek bilo tako”, zapitao je Fotije.

Episkop zvorničko-tuzlanski istakao je kao interesantno to što cijeli zapadni svijet ćuti o zakonu, koji, kako je rekao, nema nikakve veze sa demokratijom, slobodom i pravima, nego potire sve što je ljudsko i božansko.

“I mi smo do juče ovdje imali nesreću i ratove, progone, preseljenja, spaljene kuće i spaljene crkve, a preživjeli smo i opstali, zahvaljujući Bogu, zahvaljujući crkvi i našem jedinstvu pravoslavnom, jedinstvu sa našim narodom i našim vlastima. Trudimo se u našoj eparhiji da negujemo zakon simfonije, da budemo jedno sa svojom državom i da svako radi svoj posao i da zajedno nosimo breme ovoga naroda. To moramo da čuvamo, da se ne bi desilo nešto slično kao u Crnoj Gori ili kao što je bilo poslije 1945. godine kada je crkva bila raspeta u svim slovenskim zemljama”, rekao je Fotije.

Vladika je ocijenio da je današnji trenutak težak, pa možda i teži nego period poslije 1945, jer, kako je rekao “u vrijeme komunizma oduzimano je nešto zemljišta i nešto crkava, ali ne sve, a ovi sada hoće da uzme sve i da promijene identitet srpskog naroda”.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski rekao je da su Kosovo i Metohija i Crna Gora prostori koji su sada raspeti, te da je neophodno pružiti podršku narodu na tom prostoru.

“Kao što je rekao naš veliki pjesnik – sve nas rane našeg roda bole. Tako i mi, kada to posmatramo, saosjećamo sa njima i kao da smo i mi sami tamo. Svoje molitve uznosimo da Bog podari dobro tom narodu, da iznese krst svjedočenja svoga u ovome trenutku božićnoga mira ali i raspeća kroz koje trenutno prolaze”, rekao je Fotije.

Episkop zvorničko-tuzlanski  rekao je da je nužno da i svi u RS izvuku pouku da je jedinstvo potrebno više od svega, kako jedinstvo crkve, tako i jedinstvo naroda, kao i svepravoslavno jedinstvo, jer, kako kaže, samo je tako moguće održati se u velikim iskušenjima.

Miodrag Stevanović – snaga srpskog naroda je u jedinstvu
Predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović poručio je da je snaga srpskog naroda u jedinstvu, što se, kako je rekao, pokazalo i večeras.

“Večeras smo se okupili da damo podršku našem narodu u Crnoj Gori, koji brani svoje svetinje. Mi smo danas ovdje da kažemo da su to i naše svetinje i da ne postoje ni bosanski Srbi, ni crnogorski Srbi, ni kosovski Srbi, nego da je to jedan srpski narod, da smo svi zajedno i da ćemo istrajati do kraja. Svi znamo da naša borba traje vijekovima i da je naša zemlja natopljena krvlju naših predaka.  Mi nećemo dozvoliti da nas bilo ko razdvaja, a naša crkva je ta oko koje se okupljamo”, poručio je Stevanović.

Miodrag Stevanović, predsjedni Boračke organizacije Bijeljina

Današnjem skupu podršku su dale sve boračke organizacije ove regije.

Zakon za osudu, ugrožena sloboda srpskog naroda
Građani koji su prisustvovali molebanu i koji su učestvovali u šetnji bili su jedinstveni u ocjeni da je potrebno pružiti podršku srpskom narodu i SPC u Crnoj Gori u ovom teškom trenutku.

“ U Crnoj Gori na silu žele da otmu svetinje. Ugrozili su im slobodu. Taj zakon je za osudu, a mi našem narodu u Crnoj Gori pružamo svu podršku”, rekao je Risto Čavka.

“Došli smo da branimo svoje svetinje koje su vijekovima stvarane. To je bruka i sramota šta je urađeno srpskom narodu u Crnoj Gori”, smatra  Ilija Mišković.

“Vjernik sam, postim i pričešćujem se, a ovo me pogodilo, rekla je Nada Batinić.

Protestna šetnja organizovana je na inicijativu Udruženja navijača Crvene Zvezde iz Bijeljine i uz podršku udruženja i organizacija iz Bijeljine, a uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 
 
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...