MO BiH: Gdje su nestali 194 rakete, 71 puškomitraljez i milion metaka?

Datum:

Share post:

Upad pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Ministarstvu odbrane BiH prije tri dana, kad je izvršen pretres jednog računara u tom ministarstvu te privremeno oduzeta dva CD-a sa sadržajem datoteka, samo su vrh ledenog brijega u priči o malverzacijama u prodaji viškova oružja iz MOBiH.  

Iz dobro obaviještenih izvora saznajemo da bi dugogodišnja istraga u ovom predmetu, i to zbog sumnje da je Ministarstvo odbrane 2010. bez saglasnosti Predsjedništva BiH zaključivalo anekse na ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, mogla otkriti i neka nova krivična djela.

Vojna skladišta

Sumnja se, prije svega, da je iz skladišta vojnih objekata širom BiH nestala značajna količina oružja i municije. Prema tvrdnjama našeg izvora, da nedostaju oružje i municija otkriveno je kad je u oktobru prošle godine trebalo doći do isporuke tih sredstava firmi “Scout” iz Hrvatske.

TESTNA REKLAMA

Sud BiH donio je 2017. presudu u korist hrvatske firme te je obavezao MOBiH da im isporuči oružje. No, naš izvor tvrdi da je, kad je napravljen spisak potrebnog oružja i municije za isporuku, otkriveno da mnoga sredstva nedostaju. Tako je u specifikaciji za isporuku konstatirano da od skoro 28,3 miliona metaka, koliko je trebalo isporučiti “Scoutu”, nedostaje skoro 1,1 milion.

Od 210 raketa HE od 107 milimetara, koliko ih je trebala preuzeti hrvatska firma, utvrđeno je da ih nedostaje čak 194. “Scoutu” je, također, trebalo isporučiti i 109 puškomitraljeza, ali je otkriveno da ih fali čak 71.

Naš izvor kaže da bi nadležni svakako trebali otvoriti ovo pitanje i tačno utvrditi je li uistinu riječ o stvarnom nestanku oružja ili se ono samo provlači kroz knjige kao nedostajuće sredstvo u namirivanju duga prema hrvatskoj firmi.

Ugovori stari 15 godina

Ranije smo pisali da je firma “Scout” tužila Ministarstvo odbrane BiH, jer joj nikad nije isporučilo više miliona vrijedno oružje i municiju, o čemu su ugovori sklopljeni još 2003. i 2004. između entitetskih ministarstava odbrane i te hrvatske firme. Nadležni iz MOBiH jučer nisu bili dostupni za komentar o istrazi.

​Izvor: avaz.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

UGLJEVIK: ZA 90 DJECE IZ BORAČKE POPULACIJE PO 150 KM ZA ŠKOLSKE UDŽBENIKE

Boračka organizacija Ugljevik obezbijedila je zajedno sa opštinom po 150 KM za 90 djece iz boračkih kategorija kao...

Gradski savjeti mjesnih zajednica: Ignorantski odnos Gradske uprave prema potrebama naših građana

  Saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti: Gradska uprava u Bijeljini, predvođena gradonačelnikom Petrovićem ignorantski se odnosi prema zahtjevima i...

Prihvatili Vukana, Selak ih više ne zanima: ŠTA JE DOGOVORENO na opozicionom sastanku u Istočnom Sarajevu

Vodeće opozicione stranke, SDS i PDP, prihvatile su listu Za pravdu i red Nebojše Vukanovića kao ravnopravnog partnera...

SUTRA PRES U SNSD: Aktuelni trenutak poljoprivrede u Semberiji

Sutra, 20.08.2022. godine (SUBOTA), sa početkom u 12:00 časova, u prostorijama GrO SNSD Bijeljina (Filipa Višnjića broj 1),...