Mladi i iskusni bijeljinski pčelar: Smanjuje se snaga pčelinje zajednice

Datum:

Share post:

Kad bagrem porani sa cvjetanjem i kad kiša počne padati iz dana u dan, onda ni pčele ne mogu biti aktivne i velika je nepoznanica kakva će nam biti ova sezona, kaže Bojan Nešković, mladi i iskusni bijeljinski pčelar, ističući podatak da su pčelari u cijelom regionu primijetili da je bagrem potpuno otvorio svoje cjetove krajem aprila i početkom maja, što će uticati na loš prinos meda.

– Ima, naravno, i bagrema koji tek sada otvara latice. Kada bismo imali par sunčanih dana, stanje bi se malo popravilo. Pčelama treba četiri do pet dana dobrog medenja, tako da bismo se mogli nekako izvući iz krize. Međutim, vremenska prognoza nam ne ide na ruku, jer se očekuje vrijeme obilnijih padavina.

Za neke pčelinjake nastupilo je kritično razdoblje“, kaže Bojan, koga smo zatekli u pčelinjaku njegovog tasta Mike Despotovića, ističući da ne treba gubiti nadu, jer će u nekim područjima pčelari, ipak, uspjeti i da dobiju određene količine meda od bagrema.

– Bagrem je „Sveti gral“, što se tiče pčelarstva u BiH i Srbiji, pa i u cijeloj regiji. Pčele su u naponu snage, pripremljene za bagrem, te ih je kišovito vrijeme uznemirilo. Pokrenut je jak rojev nagon u cijelom regionu. Ovo bi mogla biti „rojeva godina“. Biće pentranja po visokom drveću u potrazi za rojevima. Ovdje u pčelinjaku razrojavamo trenutno pčele i pravimo vještačke rojeve, malo ih suzbijamo tom mjerom. Dajemo im više prostora i pravimo proširenje, uz nastavke i satne osnove. Na taj način ih upošljavamo i sprečavamo da tako lako uđu u rojev nagon. Ovo je čudna godina i biće različitih iskustava kod pčelara“.

Bojan  je i predsjednik asocijacije uzgajivača „Kanike“  u RS, pa je primijetio da veliki broj uzgajivača pčela otkazuje narudžbe matica zbog vremenskih uslova.

TESTNA REKLAMA

– Po hladnom vremenu, ispod 20 stepeni Celzijusovih, matica ne može da se oplodi. Mi ovdje punimo oplodnjake, trudimo se da, ipak, nešto pripremimo. U mnogim pčelinjacima, jer je medenje izostalo, pčelari treba da obrate pažnju na zalihe hrane u košnici. Ukoliko je ta količina ispod osam kilograma, opada rad i moral društva. Smanjuje se snaga pčelinje zajednice, te će ona nespremno dočekati sljedeću pašu. Ukoliko budemo previše forsirali pčele, doći će do jačeg rojevog nagona. Zbog toga je sve ovo šahovska partija u kojoj su igrači i pčelari i pčele, ali, prije svega, i vremenski uslovi“.

Bojan Nešković je prije dvije godine bio u Češkoj na obuci za vještačku oplodnju matica i trenutno je jedini poznavalac te metode u BiH.

​Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...