Mladi Crvenog krsta Bijeljina – Volonter se ne postaje nego se rađa (foto)

Datum:

Share post:

Gradska organizacije Crvenog krsta Bijeljina trenutno broji 40 stalno aktivnih volontera, ali taj broj varira i mijenja se iz dana u dan zbog toga što im stalno dolaze novi volonteri.

„Svakog dana nam dolaze novi volonteri, ali isto tako, „stariji“ volonteri zbog svojih školskih i poslovnih obaveza odlaze iz Bijeljine. Na taj način nam se broj aktivnih volontera, mijenja, ali uvijek imamo podršku od „starijih“ volontera koji svoje vrijeme više ne provode toliko u našem gradu. Ove godine, poslije tri godine pauze zbog virusa korona, nastavljamo sa programom Prve pomoći i očekujemo sve osnovne škole da nam se pridruže. Veliki broj volontera je baš preko tog programa još u osnovnoj školi došao u Crveni krst i, evo ostali smo tu dugo godina“, rekao je Luka Milošević, predsjednik mladih GOCK Bijeljina za portal Dešavanja u Bijeljini.

Ono što ih raduje je činjenica da će već od sljedeće godine, na ovaj način, imati podmladak Crvenog krsta. 

„Danas je teško animirati mlade ljude da volontiraju. Ipak, mi to nekako uspijevamo kroz organizovane akcije, pošto nam se veliki broj volontera pridruži poslije uspješno sprovedene akcije koju opaze na tom mjestu gdje smo je sproveli ili kroz medije. To je jedan od načina na koji održavamo broj aktivnih volontera. Međutim, veliki broj volontera koji volontira kod nas, volontira i u drugim organizacijama – to su otprilike sve isti ljudi, samo su organizacije različite. Zbog toga smatram da se volonter ne postaje nego se rađa. Jednostavno, ako volimo to, nebitno je za koga radimo. Mi možemo biti humani bez bilo koje organizacije. Mi smo grupa ljudi koja je u neku organizaciju došla sa istim ciljem – da pomaže, sprovodi akcije, da bude humana, ne očekivajući da će zauzvrat dobiti neka novčana sredstva“, objasnio je Milošević.

Kao bitno u njihovom radu, ističe pomoć Gradske uprave u vidu donacije lutke za reanimaciju.

„Drago nam je, svakako, što je Gradska uprava u nama prepoznala potencijal i što su nam pomogli kada je naša ekipa Prve pomoći ove godine osvojila Republičko takmičenje – dobili smo donaciju u vidu lutke za reanimaciju što nam je značilo i dalo dodatan vjetar u leđa, zato što vidimo da Grad primijeti naše uspjehe, da je tu da nam pomogne kada nam je pomoć potrebna. Takođe, stvarno morao bih da pohvalim građane i privrednike Grada Bijeljine koji nas podržavaju u potpunosti. Kada sprovodimo neku humanitarnu akciju, gdje je potrebno sakupiti novčana sredstva ili sredstva za socijalno ugrožene, pomoć privrednika i građana ne izostaje. To je ono što nama mladima stvarno znači, što Bijeljinci prepoznaju potencijal u nama“, istakao je ovaj mladi volonter.

Tradicionalna aktivnost koju sprovodi Crveni krst je program Prve pomoći. Ovo je aktivnost koja svake godine dovede novu generaciju osnovaca volontera u Crveni krst.

„Nažalost, mi smo tri godine bili spriječeni da ovu aktivnost sprovodimo u osnovnim školama i zbog toga smo ove godine uspjeli spremiti samo ekipu omladine koja se takmičila na Republičkom takmičenju i ostvarila odličan rezultat – osvojili smo Republičko takmičenje i plasirali se na državno. Nama je to bio vjetar u leđa da nastavimo da radimo, ne samo program Prve pomoći, nego i sve ostale aktivnosti koje sprovodi Crveni krst. Nadamo se da ćemo nastaviti raditi ovim tempom i da ćemo ostvariti dobar rezultat na državnom takmičenju koje nas očekuje u narednom periodu“, zaključio je Milošević. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana Nikolića

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana je promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana...

Dnevni horoskop za 19.april

Ovan POSAO: Pokušajte da promenite dosadašnja uverenja u vezi sa autoritetom i kritikama. Teško se suočavate sa negativnim komentarima i...

PET MAGAZIN: Kako da znate da su dve mace ostvarile jaku vezu

Povezane mačke definišu se kao par mačaka koje su uspostavile blizak odnos jedna sa drugom. Neke povezane mačke...

Ni Japan više neće da trpi Apple-ov monopol

Nakon što je Evropska komisija primorala Apple da otvori iOS za eksterne prodavnice aplikacija u EU, izgleda da...