MLADEN SAVIĆ O OTKUPU JUNADI: Vlada RS lošom politikom podstiče vlasnike klaonica, umjesto proizvođače

Datum:

Share post:

Iznos od dva miliona KM, kolikoje izdvojila Vlada RS kao podsticaj interventnom otkupu tovne junadi, je nedovoljan i ne obuhvata sva grla koja su registrovana u APIF, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS opet svojom lošom agrarnom politikom podstiče vlasnike klaonica, umjesto proizvođače koji su iznijeli sav teret proizvodnje, smatra načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina Mladen Savić.

„Samo na području Semberije je registrovano 6.000 grla. Sve ukazuje na to da je ova mjera direktno usmjerena na bogaćenje vlasnika klaonica i prerađivača, koji dobijaju 350 KM po grlu težine od 700 kilograma.  Iznos podticaja za isto grlo usmjeren ka proizvođačima nije poznat i zavisi od broja  prijavljenih grla, oko 150 KM.  Ako uzmemo u obzir troškove proizvodnje, naš proizvođač na jednom grlu težine 700 kilograma, ako isto proda po cijeni od 4,3 KM po kilogramu, ima zaradu samo premiju koju mu isplati Ministarstvo, a koja je značajno manja u odnosu na podsticaje koje će dobiti klaonice“, rekao je Savić za portal Dešavanja u Bijeljini.

Savić ističe da, ako proizvođač navedeno grlo proda po cijeni nižoj od 4,3 KM po kilogramu, nema nikakvu zaradu već gubitak.

„Mora se istaći da onaj ko izvrši otkup, klanje i prodaju junećeg mesa, od juneta navedene težine simentalske rase, ima zaradu od 1.200 KM. Navedeno poređenje kazuje sve o odnosu Ministarstva prema primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i vođenju njihove agrarne politike“, ističe Savić.

TESTNA REKLAMA

Savić napominje i da najavljena mjera interventnog otkupa još nije počela da se primjenjuje, a polovina novembra je već prošla, te ističe da je podsticaje trebalo dati direktno poljoprivrednim proizvođačima, koji su, kako naglašava, ugroženi jer nemaju kome da prodaju utovljenu junad.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...