MIRJANA ŠARENAC MIČIĆ, GENERALNI DIREKTOR TRB: Snaga znanja

Datum:

Share post:

Od privatizacije Tehničkog remonta Bratunac 2014. i pokretanja proizvodnje, kompanija pod skraćenicom TRB postaje zamajac industrijskog razvoja, ne samo u namjenskoj industriji, već i u civilnom sektoru. Vremenom, proizvodni portfelj se za svaki novi proizvod je od ideje do realizacije nastao u TRB-u, domaćim kapacitetima.

Ima tek 32 godine, a taj broj i nježan izgled ne djeluje kao nešto očekivano za nekog ko je direktor, i to još preduzeća koje se se bavi proizvodnjom oružja i drugih borbenih sredstava.

U slučaju Mirjane Šarenac Mičić to je porodična tradicija. Njen otac je radio u Tehničkom remontu u Hadžićima, a selidbom te firme i porodica se preselila u Bratunac. Od prvih dana volontiranja, preko pripravničkog staža i do danas, njena poslovna karijera je vezana za TRB i njihov rast je zajednički. U vatru, ili u vodu u kojoj je poslovno proplivala, bačena je 2015. kad je poslata da učestvuje u organizaciji projekta koji je TRB realizovao u Namibiji. Kaže da ni dan danas ne zna kojom logikom se tadašnji direktor, a danas predsjednik UO TRB Slaven Ristić, vodio kad je njoj povjerio taj zadatak, ali rezultat je bio taj da je u septembru 2021. Mirjana prekomandovana u Bratunac da rukovodi čitavim preduzećem.

– Nakon uspješnog završetka studija 2013. godine, aktivno sam krenula u potragu za zaposlenjem. S obzirom da je moj otac, tada još zaposleni, a prije dvije godine i penzionisani radnik TRB-a, bio uvjeren da će u TRB-u, od momenta privatizacije sa većinskim vlasnikom Slavenom Ristićem na čelu, sve krenuti uzlaznom putanjom, poslušala sam njegov savjet i prijavila se za volontiranje. Tako da su moji počeci u TRB-u bili vezani za volonterski rad, a pošto sam imala veliku želju za učenjem i dokazivanjem, koje se u kompaniji i te kako cijeni, nakon samo dva mjeseca dobila sam ugovor o pripravničkom stažu. Tako je sve počelo. Kada se sad vratim unazad, u 2014. godinu, mogu samo sa ponosom da potvrdim da TRB ne samo da je išao uzlaznom putanjom, nego je i nadmašio sva očekivanja, koja su postojala u tom momentu. Od investiranja u opremu, objekte, u ljudske resurse, koji su svakako najbitniji faktor u lancu, do razvoja novih proizvoda, TRB je postao prepoznatljiv u RS, BiH ali i u svijetu

Kako je poslovati u namjenskoj industriji, po čemu je drugačija od ostalih?
Namjenska industrija je izazovna i znatno drugačija od ostalih grana industrije. Svi znamo koliko je važno za svaku državu da ima dobro razvijenu i stabilnu namjensku industriju, te da su u sklopu nje veoma kompleksni i važni poslovi kako za kompanije, tako i za državu u kojoj se posluje, ali ujedno i osjetljivi, kako zakonski tako i bezbjednosno. Danas je u svijetu veliki izazov kada je žena na čelu namjenske industrije, a i u BiH gdje su i dalje dijelom prisutni stereotipi o nama na rukovodećim pozicijama. Nastojim da svojim primjerom pokažem da su žene jednako sposobne za ovaj posao i poziciju kao i muškarci. A kao kompanija trudimo se da stvorimo proizvode koji će biti prepoznatljivi u svijetu namjenske industrije

Bili ste rukovodilac projektima u Namibiji. Kakva su iskustva iz tog perioda?
Kada pomenete Namibiju prvo na šta pomislim jeste mlada neiskusna djevojka negdje u dalekom svijetu okružena nepoznatim ljudima. Priča je zaista specifična, a kreator iste je niko drugi nego vizionar, veliki čovjek i gospodin Slaven Ristić. Sve je počelo 2015. godine kada sam nakon godinu dana rada, na insistiranje gospodina Ristića, otputovala u Namibiju, kako bih pomogla u organizaciji tek započetog projekta.

Za mene je to bila velika čast i izazov jer sam bila početnik u poslu i ne sluteći šta će se dogoditi u bliskoj budućnosti. I danas ne mogu da odgonetnem na koji način i kojim mehanizmom je Ristić procijenio i postavio me za projektnog menadžera i zadužio da što bolje izvršim zadatak. Ne mogu, a da ne pomenem da sam imala veliku podršku i oslonac kolega i saradnika, ali i ljudi od integriteta i autoriteta, koji su imali vjeru u mene, poput njemačkog generala u penziji Karl Heinz Muenznera. Daleko od porodice i prijatelja za mene je značilo samo jedno “borba za uspjeh”. Odgovornim radom došli su i rezultati, tim se širio a sticanjem iskustva poslovi su se rješavali mnogo lakše. U svemu mi je pomagao i bio podrška suprug Miljan Mičić koji se takođe priključio projektu na samom početku, a na Ristićevo insistiranje. Stvorivši kvalitetan tim od povjerenja i kreirajući dobar sistem rada prepreke su se prevazilazile. U cijeloj priči ne smijem da izostavim da je Namibija prelijepa zemlju sa još boljim narodom. Dočekani smo nevjerovatno srdačno, gostoljubivo i kao veliki prijatelji. Taj narod je kao i naš dosta propatio u prošlosti, ali i dalje ide uzdignute glave, prkosan i slobodan. Odlična klima i položaj su nešto što je karakteristično za taj dio Afričkog kontinenta. Glavni grad Windhoek, koji je jedan od ljepših koje sam posjetila, posjeduje sve što treba da ima jedan glavni grad, miran, moderan i za pojam Afričkog kontinenta veoma čist i uredan.

Šta se sve nalazi u proizvodnom portfelju TRB? Osim vozila koja su možda medijski najprepoznatljivija, tu su municija i naoružanje, mašine za deminiranje… Možete li reći nešto detaljnije o tome?
– Naš proizvodni program se dijeli na vojni i civilni dio. Ponosni smo na svaki naš proizvod, jer je svaki od “ideje do realizacije” nastao u TRB-u i sa kapacitetima TRB-a. Svakako najbitniji proizvodu su: Drina-linija za proizvodnju municije malih kalibra do 12,7mm. Municija proizvedena u skladu sa našim tehnološkim postupkom u potpunosti zadovoljava svjetske standarde, zatim RS9 Vampir – poluatomatski „full metal“ pištolj, dizajniran je za 9x19mm parabellum metke, kapaciteta magacina od 18 metaka. Pištolj postoji u standardnom i LUX modelu). Prva generacija pištolja je taktički pištolj, namijenjen specijalnim jedinicama policije. Početkom godine smo završili i razvoj novog lux modela, sa unapređenom ergonomijom rukohvata. Zatim tu je Despot, oklopno, multifunkcionalno terensko vozilo sa pogonom 4×4 i nezavisno vješanje. Vozilo je moguće nadograditi sa borbenim stanicama, daljinski ili direktno upravljivim. Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kao komandno vozilo, za kontrolu granica, kontrolu teritorija, osmatranje, te kao sanitetsko i medicinsko vozilo, kao i za druge svrhe na zahtjev kupca. Proizvodimo i upaljače. U našim pogonima imamo izradu 40mm do 155mm upaljača, raketnih, artiljerijskih te minobacačkih upaljača. Posjedujemo najmoderniju fabriku za proizvodnju upaljača u Istočnoj Evropi. Svi naši upaljači su bazirani na MIL, ISO i STANAG standardima i kompatibilni su sa Istočnom i Zapadnom tehnologijom naoružanja. Naš proizvod je i MH 17- mašina za mehaničko deminiranje (Koncept mašine za deminiranje MH-17 je nastao iz iskustva na proizvodnji mašina MH-05, iskustava u korišćenju mašine MH-05 na deminerskim radilištima u BiH i u Sudanu. Pripada srednjoj kategoriji mašina prema međunarodnim standardima za klasifikaciju humanitarnog deminiranja (IMAS). TRB nudi i civilni program remonta naoružanja, vagone za rudnike, kao i turnkey rješenja.

Koliko je TRB prodao Despota, i koje zemlje su vaša najznačajnija tržišta za to vozilo?
– Naše savremeno oklopno, multifunkcionalno, terensko vozilo je i prvo vozilo ove vrste proizvedeno u Republici Srpskoj. Sa ponosom možemo reći da smo prezadovoljni saradnjom i da je naš najvažniji kupac Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, sa kojim smo i ušli u razvoj prva dva vozila. Najveći broj vozila je isporučen i na raspolaganju Specijalnoj antiterorističkoj jedinici MUP-a RS. Despot je modernizovan i razvijan u dogovoru sa njima, kao najmjerodavnijim korisnicima istog. Prošle godine smo izlagali Despot vozilo na sajmu “Partner” u Beogradu, te na sajmu „EDEX“ u Kairu, gdje je i bila prva zvanična promocija ovog vozila van granica Republike Srpske, odnosno BiH i Srbije. Bio je veliki izazov transportovati vozilo, ali se na kraju i te kako isplatilo jer je broj upita za Despota nakon toga znatno povećan. Trenutno smo fokusirani na tržište Afrike, imamo potpisan ugovor za isporuku pet vozila, te su sa nekim potencijalnim kupcima pregovori u toku.

Šta novo donosi novo vozilo koje proizvodite, Vihor, kako je zamišljeno kao proizvod?
– Veoma je bitno imati lojalan i uhodan tim ljudi, koji ima isti cilj i koji teži i radi sve ka dostizanju istog. Tako je, uprkos trenutnoj situaciji u svijetu, poskupljenju cijena, dužim rokovima isporuke i drugim problemima, tim uspio da spovede projekat u djelo i prototip vozila je završen i izložen u Banjaluci, tokom obilježavanje Dana Policije RS ove godine. Trenutno je u toku izrada dva vozila, koje će biti završena do septembra ove godine. “Vihor” je lako, taktičko vozilo, bazirano na modularnoj šasiji. Razvojni tim je koristio dosadašnja iskustva, vršio brojne analize, fabrička testiranja, provjere i implementirao je naše originalne ideje sa najsavremenijim svjetskim dostignućima u svakoj pojedinoj oblasti konstrukcije, projektovanja i proizvodnje vozila ove vrste. Može biti naoružan različitim savremenim vrstama naoružanja, sa mogućim dejstvom sa krova uz upravljanje iz vozila, kao i iz tovarnog prostora vozila. Može se koristiti kao komandno, izviđačko, vozilo za hitne intervencije i kontrolu, vozilo za prevoz manjih jedinica ili roba posebne namjene i može imati niz drugih taktičkih i logističkih upotreba.

Proizveden je kombinacijom klasičnih i modernih materijala sa visokim nivoom zaštite posade i vitalnih dijelova vozila. Novine u odnosu na vozilo “Despot” su u različitom konceptu i izboru pogonske grupe kojom se postiže izuzetno ubrzanje u svakom pojedinom stepenu prenosa, visoka maksimalna brzina, velika pokretljivost i okretnost.

Moderan koncept oslanjanja omogućava visoku stabilnost u ekstremnim uslovima vožnje. Zatim, potpuno nov koncept hidrauličnog kočionog sistema koji je neophodan za vrhunsku sigurnost. “Snorky” sistem usisa vazduha, uz druge odgovarajuće sisteme, omogućava savladavanje vodenih prepreka velike dubine, kao i kretanje kroz vodu. “Vihor” se razvija u saradnji sa MUP-om Republike Srpske i namijenjen je specijalnim i jedinicama posebne namjene. Vozilo je predviđeno i za upotrebu u vojnim jedinicama na našim prostorima i šire. TRB timovi detaljno analiziraju različita tržišta i pripremaju se da novo vozilo predstave na narednim sajmovima u okruženju, kao i na vodećim sajmovima ove vrste u svijetu, što će svakako omogućiti kvalitetan plasman samog proizvoda. Koncept i izrada vozila je takva da se veoma lako i bez dodatnih ulaganja može prilagoditi različitim zahtjevima krajnjeg korisnika.

Vojni atašei iz SAD, Njemačke, Kine, Švajcarske, Austrije, Mađarske, Poljske, Rumunije, Slovačke, Češke, Hrvatske i Srbije posjetili su TRB. Kakav je značaj ovakvih posjeta?
TRB na svaku posjetu gleda kao na značajnu i važnu. Svjesni smo da pojavljivanja na sajmovima, u medijima, i na drugim javnim nastupima mogu i te kako da pomognu u našem poslovanju kao i globalnom prepoznavanju. Posjeta vojnih atašea iz 12 zemalja regiona i svijeta je organizovana posredstvom Ministarstva odbrane BiH. Neki od njih su imali prilike i ranije da vide naše proizvode, ali za većinu je ovo bio prvi susret sa TRB-om. Nama je bila čast što su u tolikom broju izrazili želju da vide šta nudimo. Ipak su njihove misije, kao i organizacije za koje rade, usko povezane sa namjenskom industrijom, samim tim nam je posjeta bila veoma značajna te nam je ulila nadu za mogućim saradnjama sa njihovim državama u bliskoj budućnosti. Povratne informacije i utisci koje smo dobili nakon posjete su više nego dobre. Mislim da smo uspjeli dijelom da im dočaramo i pokažemo koliko mi u stvari možemo, što oni zapravo nisu znali.

Kako komentarišete uspjehe namjenske industrije u FBiH?
– Raduju nas uspjesi i napredak namjenske industrije kako u FBiH, tako i u regionu. Naša saradnja sa kompanijama namjenske industrije u FBiH je odlična. U mnogome pomažemo jedni drugima u poslovanju, bilo da se to ogleda u snabdijevanju komponentama, uslugama ili administrativnoj podršci. Nekoliko puta smo zajedno nastupali na sajmovima u Evropi (EDEF Istanbul, Eurosatory Pariz…), koje je organizovala Spoljno-trgovinska komora BiH. Upravo naši zajednički nastupi u najboljem svjetlu pokazuju simbiozu i dobru povezanost i saradnju.

TRB ne radi samo u namjenskoj industriji. Kako funkcioniše poslovanje sa Elvakom, šta se proizvodi, gdje se ti proizvodi plasiraju?
Kako smo dobijali upite za različite proizvode iz civilnog sektora, tako se i stvorila ideja za osnivanje kompanije Elvaco MetPro, koja je i sestrinska firma TRB-a. Elvaco MetPro je kompanija koja je nosilac civilnog programa naše grupacije i registrovana je za proizvodnju metalnih konstrukcija i njihovih dijelova. Raspolaže proizvodnim halama površine 10.000 kvadrata, koje su opremljene savremenom tehnologijom i opremom kao što su CNC fiber laser za sječenje metala i laseri za zavarivanje, te može odgovoriti najsofisticiranijim zahtjevima klijenata kada je riječ o kvalitetu. Proizvodni program kompanije čine sve vrste specijalnih kontejnera, tankovi za gorivo, metalni koturovi za namotavanje kabla, kao i sve vrste metalnih konstrukcija po zahtjevu klijenata. Najveći broj proizvoda se plasira u inostranstvo, posebno na tržište Engleske, Švajcarske i Holandije.

TRB je poznat po tome što izdvaja značajna sredstva za humanitarne aktivnosti i sponzorstva.
– Mi smo kompanija koja od početka postojanja nastoji da podrži, koliko god može, kulturne, sportske, društvene i humanitarne aktivnosti. Veoma smo ponosni na sve mlade ljude koji kroz sport promovišu našu zemlju, pa se u tom pogledu trudimo da im pomognemo, onoliko koliko su naše mogućnosti.

Generalni smo sponzor BK Obilić iz Zvornika, čiji je takmičar Sara Ćirković, inače iz Bratunca, evropski šampion u boksu u kategoriji do 18 godina. Takođe smo generalni sponzori KK Radnik iz Bijeljine, te mnogih drugih sportskih klubova širom Republike Srpske. U ranijim sezonama smo bili generalni sponzor KK Bratunac, koji su bili prvaci Republike Srpske. Takođe smo sponzorisali karate turnire, atletske mitinge, streljačke saveze, rukometne, džudo, odbojkaške i druge klubove. Svjesni smo takođe, da u našim malim sredinama kulturna dešavanja nisu tako česta, pa se TRB nerijetko nađe kao jedan od glavnih osnivača istih. Mi kao firma koja zapošljava veliki broj ljudi iz Bratunca pokušavamo da budemo društveno odgovorni prema lokalnoj zajednici. Trudili smo se da obradujemo sve uzraste kako u doba novogodišnjih praznika, tako i u najteža vremena, kao što je bio slučaj u doba Covid-19 virusa. Organizovali smo novogodišnju predstavu za sve prvačiće na području opštine Bratunac, kao i za djecu radnika TRB, uz dodjelu novogodišnjih paketića. Nema većeg bogatstva od iskrenog osmijeha i sreće djeteta. Posebno izazovno bila je akcija „Respirator za Srpsku“. Vlasnik TRB-a Slaven Ristić je u jeku Covid-a 19 pokrenuo akciju koju su podržali radnici TRB-a, kao i radnici koji su bili u Namibiji. Osim novčanih sredstava koja su se izdvajala, pomagali smo i u vidu medicinske opreme kao i paketima osnovnih životnih namirnica za najugroženije kategorije. Na ovu akciju smo posebno ponosi. Odlika našeg kolektiva i jeste u stvari što smo najsložniji kada je teško, i kada pružamo pomoć onima kojima je potrebna. Dobitnici smo raznih nagrada i priznanja, kako pojedinci, tako i kompanija, a jedna od njih je i „Posebno priznanje za doprinos privrednom razvoju nerazvijenih opština“ koje se održava pod pokroviteljstvom Privredne komore Republike Srpske sa sloganom „Najbolje iz Srpske“. Naš je cilj da naša djela govore o nama, bilo poslovna ili u vidu raznih akcija. U skladu sa tim uključujemo se u razne akcije kako bismo pokazali da su nam prije svega važni ljudi i zaista nastojimo pomoći koliko je to u našoj moći.

FABRIKA U BANJALUCI

Bilo je govora o tome da će TRB otvoriti fabriku u Banjaluci. U kojoj je fazi ova ideja i šta ona donosi?
– Još uvijek je u toku organizacija i sprovođenje svih neophodnih pripremnih radnji, kako bi se zvanično počelo prema utvrđenom planu. S obzirom da je projekat u završnoj fazi, u narednih nekoliko mjeseci, trebalo bi da sve bude spremno i da se krene sa prvim koracima. Svakako, najveći benefit otvaranja nove fabrike u RS jeste otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje radnika, stvaranje dodatne vrijednosti i jačanje države. Sam izbor lokacije diktiraće ekonomska opravdanost i položaj iste.

MOTIVACIJA

Šta vas posebno privlači u ovom poslu, šta bi vam nedostajalo kad bi u nekom slučaju promijenili posao?-
– Svaki posao nosi neku specifičnost. Izazovi su konstantni, dinamičnost, stalno unapređenje, razvoj i specifičnost proizvoda. Dodatnu motivaciju da se bavim ovim poslom u meni je  probudila i činjenica da je ova oblast industrije u RS, BIH i regionu nekada zauzimala značajno mjesto u ukupnom BDP-u. Veliki potencijal imamo u poznavanju različitih tehnologija i svakako bi u kombinaciji sa kvalitetnim kadrovima, inženjerima i stručnjacima iz različitih oblasti, mogli značajno unaprijediti namjensku industriju i još značajnije doprinijeti održivom razvoju naše privrede. Posebna čar i profesionalni izazov je i to što moja porodica i ja potičemo iz grada u kojem je bila čast raditi u namjenskoj industriji. Dodatna motivacija i satisfakcija je svakako da svojim primjerom, radom i trudom pokušam dati doprinos, motivisati i zadržati mlade stručnjake i kadrove, da svoju budućnost grade ovdje, a ne odlaze u inostranstvo.

NAŠA NAMIBIJA

U Namibiji je nekoliko ljudi iz državnog vrha studiralo u Beogradu. Koliko je ta činjenica pomagala da međusobno razumijevanje bude veće?

– Mnogi od nas ne znaju da je bivša Jugoslavija imala bitnu ulogu u samom razvoju Republike Namibije. Naime, pokojni predsjednik Josip Broz Tito je zajedno sa prvim predsjednikom i osnivačem Namibije Sam Nujomom i sa još nekoliko tadašnjih državnika bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih pa te veze datiraju još od tih vremena. Mnoga njihova vojna lica su se školovala u našim krajevima pa su iz tog perioda u svoju domovinu odnijeli utisak o nama kao prijateljskom narodu. Cijenili su našu vojnu industriju, a taj stav su zadržali i saradnjom sa TRB-om. Kada kažem uloga TRB-a u Namibiji – onda odgovor može da bude veoma dug i opširan. Nije baš praksa da se priča o poslovima i projektima koji u okvirima vojne terminologije nose oznaku “tajni”. Saradnja i danas traje, naravno u poodmakloj fazi, ali ako mene pitate, ta saradnja nikad neće prestati, kako poslovna tako i prijateljska.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: theprestige.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PET MAGAZIN: Saluki – najstarija rasa pasa

Saluki, jedna od najstarijih rasa na svetu, je pas srednje veličine koji je poznat po svom vitkom, mišićavom,...

Čak trećina novih Mac korisnika su bivši vlasnici Windows PC računara

Novo istraživanje tržišta računara otkriva da je trećina novih Mac korisnika u prošloj godini, prije obavljanja Apple kupovine...

AGRO SAVJET: Zašto se jelima dodaje lovorov list

Lovorov list se generacijama koristi prilikom kuvanja zbog njegovog neodoljivog mirisa i arome. On je, takođe, dobar za...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...