Svjetska sportska javnost je svakako zaokupljenja praćenjem rezultata na Olimpijskim igrama u Parizu, ali u Bijeljini svakako je Pariz zasjenila bronzana medalja iz Irana sa Svjetske olimpijade za mlade fizičare koju je osvojio naš sugrađanin Miodrag Ostojić.

Svjetska olimpijada je najprestižnija olimpijada za mlade fizičare, a ove godine je održana u Iranu a jedan učesnik je bio i naš mladi bijeljinac Miodrag Ostojić koji je osvojio bronzanu medalju, a prošle godine je nagrađen i na olimpijadi u Japanu.

Miodrag Ostojić iz Bijeljine je osvojio bronzanu medalju na olimpijadi iz fizike u Iranu.

Miodrag Ostojić iz Bijeljine, učesnik svjetske olimpijade iz fizike u Iranu i Evropske u Gruziji (foto,video)

Ostojić je bio do sada i tri puta republički prvak iz fizike, te je se plasirao i na Evropsku olimpijadu u Gruziji i na svjetsku olimpijadu u Iranu, rekao za portal Dešavanja u Bijeljini neposredno pred put (20. jul 2024.) na takmičenje naš sugrađanin Miodrag Ostojić.

„Bio sam tri puta republički prvak iz fizike, u drugom razredu sam se nakon osvojenog petog mjesta na državnom takmičenju iz fizike plasirao na Evropsku olimpijadu fizike u Ljubljani, a zatim se otišao i na svjetsku olimpijadu koja je održana u online formatu. Zemlja domaćin je bila Švajcarska. Zatim, prošle godine u trećem razredu sam osvojio četvrto mjesto na državnom takmičenju iz fizike, te sam se plasirao na svjetsku olimpijadu fizike u Tokiju, dok sam ove godine osvojio treće mjesto i plasirao se na Evropsku olimpijadu u Gruziji i na svjetsku olimpijadu u Iranu“, ispričao je Ostojić za portal Dešavanja u Bijeljini.

BIJELJINA: Mladi fizičar Miodrag Ostojić nagrađen na Olimpijadi u Japanu (foto)

-Pripreme za ovako ozbiljna takmičenja sa sobom nose i velika odricanja i temeljne pripreme. Ostojić je pripreme za takmičenja podijelio u tri dijela – eksperimentalne vježbe koje se rade na Prirodnom matemačkom fakultetu u Sarajevu, drugi dio su predavanja i treći, možda i najbitniji dio je samostalni rad, odnosno, samostalno vježbanje zadataka za olimpijade, rekao je pred put na takmičenje Ostojić.

Bijeljinac Miodrag Ostojić, učenik Tehničke škole “Mihajlo Pupin“ na Svjetskoj olimpijadi iz fizike (foto)

„Olimpijade su veoma različite od takmičenja koja se održavaju i u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Cijeli koncept takmičenja se mnogo razlikuje od njih, tako da moramo nekako da se prilagodimo. Tu nam najviše pomažu upravo ovi učenici koji su već bili nekada na tim olimpijadama“, kaže Ostojić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име