Miodrag Miljanović vlasnik najvećeg stada ovaca u Semberiji

Datum:

Share post:

U Gornjem Dragaljevcu kod Bijeljine, ispod Majevice, živi Miodrag Mišo Miljanović, vlasnik trenutno najvećeg stada ovaca domaće pasmine, „pramenke“ u Semberiji. Tri puta je na sajmovima poljoprivrede u Bijeljini za svoje kolekcije ovaca osvajao zlatne medalje i šampionske titule.

Miodrag je dugo radio kao instruktor u proizvodnji duvana za bratunački „Duvan“. Kada je ovo preduzeće ugašeno, odlučio se za ovčarstvo i nije se, kako kaže, zbog toga pokajao. Trenutno u svom stadu ima oko 500 ovaca i jagnjadi.

„Sve je krenulo davne 1991. godine. Na ovim prostorima bili su ovčari. Kupio sam troje jaganjaca, onako, čisto iz zabave.

Malo po malo, trajalo je to nekih sedam godina, već sam imao stado od četrdesetak grla. U to vrijeme moja firma je počela da stagnira, otišla u stečaj. Tada sam i odlučio da se potpuno posvetim ovčarstvu. Inače, volim prirodu, livade i šume, prostranstvo koje mi daje malo više slobode. Imam trenutno u stadu oko 500 ovaca i jagnjadi. Što se tiče ispaše, svakodnevno sam na terenu, u prečniku oko dva do tri kilometra udaljenosti od kuće. Puno je slobodnih livada i pašnjaka na kojima mogu da napasam svoje ovce. Pramenka je domaća pasmina, nomadska ovca, ona puno voli da se kreće. Zahvaljujući poboljšanju genetike, već imam oko sedamdeset odsto ovaca koje se jagnje dva puta godišnje. Imao sam i ovce koje su ojagnjile po troje jagnjadi, što nije karakteristično za pramenku“.

TESTNA REKLAMA

Miodrag kaže da se jagnjad trenutno na pijaci mogu prodati po cijeni od pet KM za kilogram. Ističe da je u ovo vrijeme pandemije teže prodati jagnjad, dok su ranije kupci dolazili na kućni prag.

„Godinama sam prodavao jagnjad, ovnove i ovce na kućnom pragu. Ovo je jedna teška godina, jer nema ni svadbi, punoljetstava, krštenja, velikih okupljanja ljudi. Kupci traže sitnija, manja grla. Sada mi povećanje broja grla u stadu stvara veliki problem, jer nemam dovoljno prostora za smještaj ovaca u zimskom periodu. Ovce borave na otvorenom prostoru i zimi. Hrane za ovce imam dovoljno, ali već sada me muči problem njihovog smještaja“.

Miodrag ističe da ovčiju vunu niko ne želi da prerađuje, čak i na poklon da je dobije. Što se tiče podsticaja po grlu od resornog ministarstva, u prošloj godini dobio je 10 KM po grlu za 270 prijavljenih ovaca. Taj novac je iskoristio za nabavku hrane, nabavku vitamina za poboljšanje ishrane, ali i za veterinarske usluge.

Porodica Miljanović posjeduje 45 dunuma zemljišta. Za zimu su pripremili sijeno, silažu, kukuruz, ječam i zob. Što je raznovrsnija hrana, ovce su zdravije i brže napreduju. Miodrag živi u domaćinstvu sa suprugom, četvoro djece i majkom. Svi mu pomažu, u skladu sa svojim mogućnostima, ali nije siguran da će djeca nastaviti bavljenje ovčarstvom. Na ispaši, Miodragu pomažu i ovčarski psi, mađarski pulini, koji često mogu zamijeniti i do dva, pa i tri pastira.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Kako napraviti gajilište za proizvodnju šampinjona

U intenzivnom gajenju šampinjona postoje gajilišta u kojima se odvija čitava proizvodnja počev od unošenja zasijane podloge do...

SERVISNE INFORMACIJE za 8. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...